LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
cube
Posty: 117
Rejestracja: 29 mar 2020, 13:50
x 72

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: cube » 20 maja 2021, 19:19

Bazując na zdjęciach to moim zdaniem całkiem fajna konstrukcja. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to mało rowków na stole; wygląda że ze dwa mogły by się jeszcze zmieścić. W alu to i frezem 10mm pojedzie bez problemów i nie będzie to tylko skrobanie.
No to teraz zaczęły Ci się wydatki. Zestaw klem to na dzień dobry must have. O ile nie masz to musisz zakupić czujnik zegarowy i radzę od razu kupić czujnik uchylny (diatest). Do ustawiania imadła dużo wygodniejszy. Samo imadło możliwie niskie polecam. Jak zainwestujesz we frezy do gwintów to i na gotowo będziesz wyciągać gwintowane otwory z maszyny. Przy wrzecionach wysokoobrotowych otwory lepiej jest frezować niż wiercić, bo mają mało momentu, który przy wierceniu jest niezbędny. Zaopatrz się też w jedną lub dwie zapasowe nakrętki do wrzeciona; potrafi się urwać w nich ząbek do wyciągania tulejek. A propos tulejek, pamiętaj że najpierw wkłada się tulejkę w nakrętkę a dopiero potem wkłada we wrzeciono. Owy ząbek wchodzi w wycięcie w tulejce i wyciąga ją ze stożka przy odkręcaniu narzędzia. Uważaj na latające frezy a pewnie na początku będą Ci latać. Grunt to robić z głową a będzie dobrze :git:
Janek_Porzycz
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 640
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 427

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Janek_Porzycz » 20 maja 2021, 20:23

Dzieki! Cenne uwagi ;) Nie mam jeszcze nic. Na szczescie mam jeszcze pare groszy odlozone na ten cel. Diatest mi sie przyda nie tylko do frezary ale i do budowy "crossXY" :P Bede zamawial blizej daty odbioru. Mozecie jakies linki wkleic do rzeczy "must have" które polecacie? Najgorszy ten kompresor. Chcialem kupic maly... pozniej 24l a teraz juz mysle o 50... ale kurła gdzie ja to postawie :D
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 640
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 427

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Janek_Porzycz » 20 maja 2021, 20:58

Kurna tak jeszcze patrze po tych fotach i wydaje mi sie ze walki od Z nie sa podparte tylko zamontowane w tym odlewie w otworach za pomoca srub. Ale z 2 strony przy takiej dlugosci osi Z, 4 wozkach i srednicy 20 mm to chyba i tak jest ok
maglo18
Posty: 68
Rejestracja: 23 lut 2017, 16:07
x 13

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: maglo18 » 20 maja 2021, 21:01

Nie musisz mieć dużej butli przy kompresorze ważne aby kompresor był wydajny. Ja mam dopięta drugą butle która dopinam na czas frezowanie i jest umiejscowiona w innym pomieszczeniu.

Co do osi Z to na filmie widać że są na Hivin-ach przykręcone do tego odlewu.
Janek_Porzycz
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 640
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 427

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Janek_Porzycz » 21 maja 2021, 06:43

maglo18 pisze:Co do osi Z to na filmie widać że są na Hivin-ach przykręcone do tego odlewu.


Chodzi o ta z 1 posta
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 7361
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2625

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Berg » 21 maja 2021, 10:05

Janek_Porzycz pisze:Kurna tak jeszcze patrze po tych fotach i wydaje mi sie ze walki od Z nie sa podparte tylko zamontowane w tym odlewie w otworach za pomoca srub. Ale z 2 strony przy takiej dlugosci osi Z, 4 wozkach i srednicy 20 mm to chyba i tak jest ok


Dopiero teraz zauważyłeś ? Pierwsze na to zwróciłem uwagę. No ale nie ma co się martwić na zapas. Widać, że ktoś myślał nad tą konstrukcją to i pewnie to jest sprawdzone.
maglo18
Posty: 68
Rejestracja: 23 lut 2017, 16:07
x 13

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: maglo18 » 21 maja 2021, 12:17

Janek_Porzycz pisze:
maglo18 pisze:Co do osi Z to na filmie widać że są na Hivin-ach przykręcone do tego odlewu.


Chodzi o ta z 1 posta

Ma być tanio to jest na wałkach nie podpartych :). Nie ma co się martwić jak dobrze wykonane.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 640
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 427

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Janek_Porzycz » 21 maja 2021, 20:15

maglo18 pisze:
Janek_Porzycz pisze:
maglo18 pisze:Co do osi Z to na filmie widać że są na Hivin-ach przykręcone do tego odlewu.


Chodzi o ta z 1 posta

Ma być tanio to jest na wałkach nie podpartych :). Nie ma co się martwić jak dobrze wykonane.


Wlasnie ktos napisal na cnc info :

Czekam na nieco większą maszynę tego producenta, to już druga od niego, fakt faktem, pierwsza wazy 80kg, ta która teraz przyjdzie waży 1,5tony więc jest progres:)


Biore to za dobry znak :)
Awatar użytkownika
Igor
Posty: 140
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Koniec świata (ten dolny)
Drukarka: Prusa Mk3S+, Ender 5
x 53
Kontaktowanie:

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Igor » 21 maja 2021, 20:18

Janku, napisz do Kupczyka z pytaniem o sprężarkę o wydajności NA WYJŚCIU takiej ja potrzebujesz. Wydajność teoretyczna bowiem, jest to ilość powietrza jaką sprężarka zaciąga z otoczenia i jest to wartość z głębokich czeluści odbytnicy. Jest to wartość marketingowa przeznaczona dla tych wszystkich artystów pytających "jaka sprenrzarka do piaskowania do 100 zł czy starczy 50l 8 bar pomocy" (pisownia oyginalna) którzy włąśnie na Elektrodzie po zadaniu zacytowanego pytania przeczytali że istnieje coś takiego jak litry na minutę (ale odróżnienie kilowata od kilowatogodziny już przekracza ich zdolności poznawcze). Jedyny wniosek jaki można wyciągnąć z napisu "wydajność teoretyczna 200 l/min" jest taki, że na wyjściu na pewno będzie mniej niż te 200 l/min, choćbyś mierzył wylot nieobciążonej pompy :)
Ciśnienie podawane w specyfikacji jest ciśnieniem maksymalnym. Dla sprężarek dających 8 bar można spokojnie liczyć parametry robocze przy 6 barach. Wielkość zbiornika również o niczym nie świadczy. Błąd. Świadczy o wielkości zbiornika. Co oczywiście może mieć znaczenie* ale nie u Ciebie. Mogę do takiej Chinki 1500W dopiąć zbiornik 18 tysięcy litrów i co z tego? Będzie go pompować miesiąc zamiast sześciu minut, zanim osiągnie jakiekolwiek użyteczne ciśnienie. Tyle na temat pojemności zbiornika.

Jedynym cokolwiek mówiącym parametrem (zestawem parametrów) sprężarki jest ilość powietrza [l/min] pompowana przy danym ciśnieniu roboczym [bar] przy danej mocy [kW] (W TRAKCIE PRACY Z PODANYMI PARAMETRAMI). Llub l/h w przypadku spalinowych. Kropka. 160 l/min przy 6 barach i poborze 1,5kW jest realne nawet w przypadku taniego sprzętu. Jeśli masz dostęp do zasilania trójfazowego, można rozważyć coś co daje 400-500l/min i nie będzie działało nonstop. Dopiero wtedy pojemność zbiornika zaczyna mieć dla Ciebie znaczenie.

*właśnie stygną spoiny na zestawie zbiorników 200l które doposażyłem w króćce dolotowe. Bo takich zbiorników potrzebuję, ale ja serwisuję sterane życiem maszyny np budowlane.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 20:31 przez Igor, łącznie zmieniany 1 raz.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 640
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 427

Re: LF Lite 1 - mała frezarka cnc

Postautor: Janek_Porzycz » 21 maja 2021, 20:24

Igor pisze:Janku, napisz do Kupczyka z pytaniem o sprężarkę o wydajności NA WYJŚCIU takiej ja potrzebujesz. Wydajność teoretyczna bowiem, jest to ilość powietrza jaką sprężarka zaciąga z otoczenia i jest to wartość z głębokich czeluści odbytnicy. Jest to wartość marketingowa przeznaczona dla tych wszystkich artystów pytających "jaka sprenrzarka do piaskowania do 100 zł czy starczy 50l 8 bar pomocy" (pisownia oyginalna) którzy włąśnie na Elektrodzie po zadaniu zacytowanego pytania przeczytali że istnieje coś takiego jak litry na minutę (ale wciąż nie odróżniają kilowata od kilowatogodziny). Jedyny wniosek jaki można wyciągnąć z napisu "wydajność teoretyczna 200 l/min" jest taki, że na wyjściu na pewno będzie mniej niż te 200 l/min :)
Ciśnienie podawane w specyfikacji jest ciśnieniem maksymalnym. Dla sprężarek dających 8 bar można spokojnie liczyć parametry robocze przy 6 barach. Wielkość zbiornika również o niczym nie świadczy. Błąd. Świadczy o wielkości zbiornika. Co oczywiście może mieć znaczenie (właśnie stygną spoiny na zestawie zbiorników 200l które doposażyłem w króćce dolotowe) ale nie u Ciebie. Mogę do takiej Chinki 1500W dopiąć zbiornik 18 tysięcy litrów i co z tego? Będzie go pompować miesiąc zamiast sześciu minut, zanim osiągnie jakiekolwiek użyteczne ciśnienie. Tyle na temat pojemności zbiornika.

Jedynym cokolwiek mówiącym parametrem (zestawem parametrów) sprężarki jest ilość powietrza [l/min] pompowana przy danym ciśnieniu roboczym [bar] przy danej mocy [kW] (W TRAKCIE PRACY Z PODANYMI PARAMETRAMI). Llub l/h w przypadku spalinowych. Kropka. 160 l/min przy 6 barach i poborze 1,5kW jest realne nawet w przypadku taniego sprzętu. Jeśli masz dostęp do zasilania trójfazowego, można rozważyć coś co daje 400-500l/min i nie będzie działało nonstop. Dopiero wtedy pojemność zbiornika zaczyna mieć dla Ciebie znaczenie.


Igor dziekuje bardzo za dobry merytoryczny post, ale mam jeszcze drobne pytanie. Jak przekonać żonę, ze w salonie zamiast komody postawimy 500 litrowa kobyłke na 3 fazy? :D:D:D:D:D:D:D:D:D

A tak na serio to napisze i zapytam. Dzieki!
Elhape

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość