Ploter ok. 1200x900

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
cube
Posty: 120
Rejestracja: 29 mar 2020, 13:50
x 81

Ploter ok. 1200x900

Postautor: cube » 03 sie 2022, 20:49

Hej.
Z różnych rzeczy, którymi się zajmuję chciałbym jeszcze zaprezentować ploter cnc, który projektowany był do dwóch, konkretnych robót. Pewnie później będzie robił więcej, pewnie jak zwykle coś będę przerabiał, ale na razie muszę skończyć i zrobić to, do czego jest składany. Czas mnie nie goni więc spinki nie ma.
Założenia były takie że wykorzystuję maksymalnie dużo części, które miałem (skrzynka ze sterownikiem ZELRP od innej maszynki, silniki krokowe, aluminium, wrzeciono Kress). Miała być na wałkach wiszących fi30 w każdej osi, mocowana wspornikami końcowymi do jakiejś płyty/blatu (36mm). Jednak w trakcie budowy, zdecydowałem jednak na zbudowanie ramy z profili aluminiowych i zastosowanie wałków podpartych w osi Y. Ponieważ zakupy chciałem robić sukcesywnie, to w momencie kiedy chciałem kupić prowadnice podparte, okazało się że w pieniądzach, które założyłem w budżecie, owe prowadnice z rynku zniknęły, zostały same okrutnie drogie. No i niestety kolejne szybkie przeprojektowanie aby założyć prowadnice liniowe, które mogłem kupić. Nie do końca jestem z tego zadowolony, bo do moich potrzeb wałki były by lepsze (łatwiej zrobić i założyć okrągłe zgarniacze śmiecia z wałka niż z prowadnicy), ale mówi się trudno. No i przez to odwróciły się proporcje ramy, bo wcześniej oś X (brama) była dłuższa a oś Y (rama) krótsza.
Na ramę idzie płyta HDF a na nią dwie warstwy listewek ze sklejki, tak aby uformowały się rowki T. Powierzchnia górna sklejek jest tak dobrana, aby możliwe było splanowanie stołu po złożeniu urządzenia.
Docelowo obrabiać ma sosnę, buczynę, lipę, HDF, sklejkę i ABS.
Napęd paskami HTD5M po obu stronach bramy (Y) oraz między prowadnicami (X). Oś Z napędzana śrubą kulową 1605 ze sprężynami do zrównoważenia masy. Krańcówki indukcyjne w X i Z, w Y jeszcze nie zdecydowałem.
Nad sterowaniem się zastanawiam, najprościej było by zastosować komputer który już mam, z LinuxCNC. Ale wygoda RRF i to że przyzwyczaiłem się do niego w drukarce, kusi. Rozważam też GRBL HAL, ale to jeszcze chwila zanim podejmę decyzję. Obsługę silników krokowych i stycznika wrzeciona obsłuży wspomniany ZELRP. Same silniki krokowe to 3Nm, 3A (maks. prąd dla tego sterownika) w rozmiarze NEMA23.
Załączam kilka zdjęć. Dla złapania skali, na jednym z nich widać czarną śrubę położoną na przedłużanym łożysku liniowym. To jest śruba M8. Zdjęcia oczywiście nie są chronologicznie.
IMG_20220629_153909.jpg
IMG_20220627_152342.jpg
IMG_20220627_152331.jpg
IMG_20220523_150823.jpg
IMG_20220421_155010.jpg
IMG_20220421_154951.jpg
IMG_20220413_152509.jpg
IMG_20220412_144705.jpg
IMG_20220406_145557.jpg
IMG_20220328_152349.jpg
IMG_20220223_145715.jpg
IMG_20220223_145235.jpg
IMG_20220209_162913.jpg
bafunio, panWiadr0, dziobu, Andrzej_W, Berg, S3b, Janek_Porzycz
Awatar użytkownika
bafunio
Posty: 196
Rejestracja: 20 maja 2018, 05:31
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: inventure, UM2+, R19
x 97

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: bafunio » 03 sie 2022, 21:01

Fajna prosta maszynka, ale pochwaliłbys się ta większą frezarka :)
Drukarki FDM: Zortrax Inventure , Ultimaker 2+ bondtech QR , Sigma R19 , Sigma R16 , XYZ Da Vinci Color
Drukarki SLA: XFAB
Frezarka: Certus 7060 pro stal ATC 9,5kW
Tokarka: LF CNC mini 1 serwo 2,2 kW
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 1172
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 751

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: panWiadr0 » 03 sie 2022, 21:09

Fajna loszka, wałki robią wrażenie.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 667
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 438

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: Janek_Porzycz » 04 sie 2022, 21:14

Wszystko super ale dlaczego zastosowales paski?
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 1172
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 751

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: panWiadr0 » 05 sie 2022, 09:08

Janek_Porzycz pisze:Wszystko super ale dlaczego zastosowales paski?


Bo koszty długich śrub kulowych mordują?
Bo to tylko ploter z ruchomą bramą do obrabiania formatek ?
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 667
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 438

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: Janek_Porzycz » 05 sie 2022, 09:41

Kurna wydaje mi się że to mimo wszystko może być słabe ogniwo. Może się mylę ;)
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 7373
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2626

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: Berg » 05 sie 2022, 12:36

napisał, że zrobił z tego co zalegało. Pewnie śruby nie zalegały.
Jak nie dadzą rady, to da mocniejsze paski, jak dalej będzie słabo, to przerobi na śruby. Na początek paski bardzo uprościły konstrukcję.
Z resztą to HTD5M szerokość z 15mm na oko , tak że kawał pasków.
cube
Posty: 120
Rejestracja: 29 mar 2020, 13:50
x 81

Re: Ploter ok. 1200x900

Postautor: cube » 05 sie 2022, 15:39

Duża maszyna to tzw. typ ZA. Za mała, Za wolna, Za słaba, Za mały magazyn ;) Ale od paru lat robotę swoją robi i tak na prawdę w pracy więcej mi nie potrzeba. Poza sporadycznymi robotami, które przekraczają pole robocze i trzeba na parę razy mocować, nie mogę narzekać. Krótko mówiąc Haas VF1, 4 osie.

Paski zastosowane że względu na prędkości a spodziewane małe siły skrawania. Dla tego konfigu, przy kołach 18T, jeden obrót silnika ruszy maszynę na 90mm. W śrubie kulowej, na którą było by mnie stać, 5 lub 10mm. Pierwotnie miał być tzw. Servobelt na osi Y, ale zmiana na prowadnice i drobne zmiany geometrii na razie odsunęły temat w przyszłość. A pasek ma szerokość 15mm, starczy. Co nie zmienia faktów, że konstrukcja jest łatwo adaptowana do śrub, ale wtedy od razu trzeba by założyć serwosilniki.
Janek_Porzycz, bafunio

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Olson i 1 gość