3DPany C1 Filament Extruder
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6614
- Kontakt:
3DPany C1 Filament Extruder
Kolejne pudło w przedsprzedaży:
https://www.3dpany.com/Extruders.html
https://www.3dpany.com/products_details/12.html
Market price: $1599.00
https://www.3dpany.com/Extruders.html
https://www.3dpany.com/products_details/12.html
Market price: $1599.00
Andrzej_W
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
Re: 3DPany C1 Filament Extruder
To ile trzeba by przerobić żeby te $1600 się zwróciło, szczególnie że wsad też trzeba mieć
Za $1600 mam 200kg dobrego petg (w hurcie), to jest 200-220 dni ciągłego drukowania.
Czyli biorąc pod uwagę pracę obsługi, to się zwróci nigdy
Za $1600 mam 200kg dobrego petg (w hurcie), to jest 200-220 dni ciągłego drukowania.
Czyli biorąc pod uwagę pracę obsługi, to się zwróci nigdy
morf
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- Jarewa
- Drukarz
- x 559
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 706
Jak ktoś ma farmę drukarek, robi sporo prototypów gdzie kolor i właściwości mechanicznie są na drugim miejscu, to będzie mu się to opłacać.
WillingMagic
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
No jak granulat zrobiony pod zamówienie można zamawiać w sensownych cenach od 2ton to ile on będzie tym pizdzikiem to tłoczył?
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- Jarewa
- Drukarz
- x 559
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
Czyli właściwie czas druku i czas ekstruzji ten sam.
- dziobu
- Zasłużony
- x 6614
- Kontakt:
Nie jestem na bieżąco z cenami granulatu ani z całą resztą; a skoro się na tym nie znam to idealna sytuacja żeby się odezwać 
Produkcja:
Granulat - zupełnie się nie orientuje. Ceny w sklepach za 5-25-100 kg są imho jakieś chore i totalnie nie opłacalne więć uderzyłem do kitajcowa. Na alibabie znalazłem za 8zł/kg, bez podatku, transportu i cła. Załózmy że docelowo wyjdzie to 12zł/kg (pewnie przy zakupie dopiero N ton, no ale teraz szacujemy).
Sprzęt:
- ekstruder ($1600)
- suszarka do tworzywa (znalazłem za $500/1kW/50kg; zakładam że by pasowała)
Praca - koszty.
Prąd:
- ekstruder: 200W, 2h to 0.4kW/kg. Czyli jakieś 50gr/kg.
- suszarka: 1kW, 50kg, gdzieśtam mi mignęło że to ~4h suszenia. Czyli 4zł/50kg -> 8gr/kg. To grubo zaniżone bo po wysuszeniu granulat nie powinien leżeć zbyt długo a tu mowa o opóźninieu max 100h.
Mamy więc koszt wytworzenia 1 kg filamentu - 12 + 0.5 + 0.8, czyli 13,2zł. Na każdej szpuli jesteśmy do przodu o 17zł. Super.
Koszt sprzętu:
$2100 to 7707zł. Czyli po nawinięciu 453kg filamentu zakup się zwróci.
Oczywiście jeśli porównamy to do filamentu po 100zł/1kg to na zero wychodzimy po ~90kg, ale też jak ktoś tyle drukuje to raczej nie bierze po kilogramie w detalu.
Ale:
$1600 to po lekkim zaokrągleniu obecnie 6k zł. Wg powyższego za tyle można zakupić 200kg peta, czyli 30 pln/1kg. Zgadza się, da się taki kupić (nawet w małym hurcie).mcxmcx pisze: 04 mar 2026, 10:39 Za $1600 mam 200kg dobrego petg (w hurcie), to jest 200-220 dni ciągłego drukowania.
Produkcja:
Granulat - zupełnie się nie orientuje. Ceny w sklepach za 5-25-100 kg są imho jakieś chore i totalnie nie opłacalne więć uderzyłem do kitajcowa. Na alibabie znalazłem za 8zł/kg, bez podatku, transportu i cła. Załózmy że docelowo wyjdzie to 12zł/kg (pewnie przy zakupie dopiero N ton, no ale teraz szacujemy).
Sprzęt:
- ekstruder ($1600)
- suszarka do tworzywa (znalazłem za $500/1kW/50kg; zakładam że by pasowała)
Praca - koszty.
Prąd:
- ekstruder: 200W, 2h to 0.4kW/kg. Czyli jakieś 50gr/kg.
- suszarka: 1kW, 50kg, gdzieśtam mi mignęło że to ~4h suszenia. Czyli 4zł/50kg -> 8gr/kg. To grubo zaniżone bo po wysuszeniu granulat nie powinien leżeć zbyt długo a tu mowa o opóźninieu max 100h.
Mamy więc koszt wytworzenia 1 kg filamentu - 12 + 0.5 + 0.8, czyli 13,2zł. Na każdej szpuli jesteśmy do przodu o 17zł. Super.
Koszt sprzętu:
$2100 to 7707zł. Czyli po nawinięciu 453kg filamentu zakup się zwróci.
Oczywiście jeśli porównamy to do filamentu po 100zł/1kg to na zero wychodzimy po ~90kg, ale też jak ktoś tyle drukuje to raczej nie bierze po kilogramie w detalu.
Ale:
- ceny mam z d*py, zwłaszcza granulatu. Skądinąd od kogoś kto się tym zajmuje wiem że z tym bywają problemy. No i bez firmy ciężko upchnąć tu czy tam paletę granulatu. Do tego niską cenę robi się właśnie hurtem a do tego potzrebne jest miejsce.
- założyłem że sprzęt jest bezawaryjny. Nie wiem jaką toto ma żywotność i nie wiem jak wygląda realny uzysk pracy; ile jest awarii czy problemów.
- zupełnie olałem kwestię jakości; czy to wtrąceń (zabrudzeń) czy wykonania. Założyłem że ekstruder wydala z siebie filament nie gorszy niż ten za 3 dychy.
- policzyłem że operator pracuje za fri

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
Granulat który znalazłeś to baza, jeszcze trzeba dodatki i kolor
Master jest niezbędny nie tylko na kolor ale i na właściwości.
W UK master PP albo ABS kosztuje £2800 za tonę, to jest oczywiście na 4% więc zrobisz z tego mnóstwo produktu ale zejście z ilości niewiele zmienia ceny.
Musi się ktoś z PL wypowiedzieć, może jest taniej / liniowo.
Ilość prądu też znacząco niedoszacowana, suszarka potrzebuje pracować aż do opróżnienia.
Master jest niezbędny nie tylko na kolor ale i na właściwości.
W UK master PP albo ABS kosztuje £2800 za tonę, to jest oczywiście na 4% więc zrobisz z tego mnóstwo produktu ale zejście z ilości niewiele zmienia ceny.
Musi się ktoś z PL wypowiedzieć, może jest taniej / liniowo.
Ilość prądu też znacząco niedoszacowana, suszarka potrzebuje pracować aż do opróżnienia.
- dziobu
- Zasłużony
- x 6614
- Kontakt:
Pisałem że to tylko zgrubny szacunek.
Bardziej mi chodziło o pokazanie poziomu zużycia plastiku jaki trzeba mieć żeby to miało jakikolwiek sens. O recyklingu to już nawet nie wspominam bo w tym kontekście wypada jeszcze gorzej, a to dalej tylko w teorii bez kosztów praktycznych.
Bardziej mi chodziło o pokazanie poziomu zużycia plastiku jaki trzeba mieć żeby to miało jakikolwiek sens. O recyklingu to już nawet nie wspominam bo w tym kontekście wypada jeszcze gorzej, a to dalej tylko w teorii bez kosztów praktycznych.
mcxmcx
Pozdrawiam
Paweł
Paweł