Sovol M1D - toolchanger + IDEX

Nowości i informacje ze świata druku 3D.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 994

Sovol M1D - toolchanger + IDEX

Post autor: JGFTW »

Sovol wypuszcza nową drukarkę - co prawda premiera na kickstarterze, ale prędzej czy później będzie w normalnej sprzedaży:
https://www.sovol3d.com/pages/sovol-m1d-landing-page
image.png
image.png

Super Early Bird $1,499 (MSRP $1,799

Najbardziej interesujące dla mnie jest czy działa dobrze i czy jest opensource ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziobu, Andrzej_W, Agrest, Fest
domino-pl
x 3

Re: Sovol M1D - toolchanger + IDEX

Post autor: domino-pl »

Z ciekawości wpisałem się tam na maila z informacją o starcie zbiórki i przywitał mnie taki ekran pod adresem https://www.sovol3d.com/products/sovol- ... eservation, gdyby ktoś chciał robić za alpha testera i życzył sobie dodatkowe bonusy.

Ja osobiście jestem bardzo ciekawy, sam posiadam Sovol'a SV08 i pomimo jednej ogromnej wady (krzywy stół) i kilku mniejszych uważam go za świetny zakup jak na swoje potrzeby. Ale w pracy poznałem luksus pracy z AMSami bambu (chodzi bardziej o brak konieczności ręcznego przekładnia filamentu niż wielokolor).

Jednak znając tą markę i jej skłonność do bardzo słabego dopracowywania szczegółów mam spore obawy, że taki dużo bardziej skomplikowany sprzęt może być mocno zawodny. Z drugiej strony myśląc życzeniowo było by cudowanie gdyby ktoś pogonił Bambu z jego chamską polityką.

Obawiam się, że nie będzie w pełni open-source, chociaż na jednej stronie masz kafelek "Open Source", a na tej co linkuję "Open Source Friendly — Expandable system". Jeżeli jakimś cudem tam faktycznie są sprawne funkcje takie jak kalibracja z wykorzystaniem kamer i aktywny monitoring jak w bambu to zdziwiłbym się gdyby ktoś to otwierał. SV08 niby też masz otarty i kod na githubie, ale jak zrobili nowy firmware do obsługi sondy Eddy Current Sensor to commitów na to chyba nie ma, tylko przychodzi binarka na pendrive w zestawie z czujnikiem.

Mam ochotę się na dniach zebrać i napisać tutaj na forum coś w rodzaju recenzji z użytkowania SV08, co by zobrazowało jak widzę tę markę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JGFTW
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 994

Post autor: JGFTW »

Koniecznie w takim razie opowiedz o tym SV08, kiedyś też mi chodził po głowie zakup, ale ostatecznie nie miałem potrzeby.
Cenowo wychodzi bardzo dobrze, ale właśnie może niska cena to słaba jakość.

Patrząc na SV08 to udostępniają kompletny model CAD drukarki: https://github.com/Sovol3d/SV08
Oprogramowanie z tego co wiem to zwykły Klipper, dostęp do roota jest, a typowe slicery typu OrcaSlicer w pełni go wspierają i nie ma sytuacji jak z Enderem 3 V3, gdzie jakieś funkcję są zaimplementowane jedynie w Creality Print i przejście na inny slicer nie pozwala korzystać w pełni ze sprzętu.

Takie otwarcie jak w tym SV08 to jak dla mnie jest wystarczający "open source" - nieutrudniony dostęp do FW, plików źródłowych i modelu 3d, więc jak w tym sprzęcie będzie tak samo to wystarczające, ale może tak jest jedynie na pierwszy rzut oka, a w praktyce jest inaczej, więc jak trzeba mit obalić to napisz z doświadczenia.
WillingMagic
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 296

Post autor: Fest »

Nawet oglądałem jedną taką drukarkę nie pamiętam modelu, generalnie flaying gantry i ...
Kupiłem nieudany projekt Vorona, bo niestety bardzo słabo wyglądał udawany Voron od Sovol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Newsy”