E3D Tool Changer

Nowości i informacje ze świata druku 3D.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 21 mar 2018, 18:24

https://e3d-online.com/blog/2018/03/21/tool-changer-q
Wygląda na naprawdę kawał dobrej roboty :shock: .
anraf1001, rafaljot, BobekNierobek
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 622
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 83

Re: E3D Tool Changer

Postautor: kapi » 21 mar 2018, 18:45

W robotach przemysłowych gdzie następuje zmiana uchwytu, są elementy łożyskowe na bazie kulek, ktore trzymają glowice.
Oczywiście tam jest inna skala. Widząc na jednym z filmików obrotowy element trzymający od razu przypomniały mi się problemy z tym związane.
Oczywiste jest , że jeden robot (drukarka) jest tańszy niż dwa, ale pozycjonowanie i dokładność montażu takiej głowicy - to rozwiązanie raczej nie będzie DIY.
Uważam że to taka "sztuka dla sztuki" .



tapatalk
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 21 mar 2018, 18:49

Wiesz co, nie znam się tak na przemyśle ale patrzę na to co prezentują. Sama powtarzalność mocowania jak na parametry potrzebne w drukarkach jest świetna. Gdzie tam widzisz element obrotowy? Mówisz o tym serwie RC?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3455
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 519

Re: E3D Tool Changer

Postautor: rafaljot » 21 mar 2018, 18:58

@dragonn, rozmawialiśmy o tym.... "rozmawialiśmy", a oni robią.
dragonn, FlameRunner
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 21 mar 2018, 19:00

rafaljot pisze:@dragonn, rozmawialiśmy o tym.... "rozmawialiśmy", a oni robią.

Mają też odpowiednie warunki finansowe i czasowe do tego :lol: .
dziobu
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
morf
Posty: 639
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 102

Re: E3D Tool Changer

Postautor: morf » 21 mar 2018, 19:16

Mnie tam sie bardzo podoba mocowanie mechaniki corexy niby proste jak budowa cepa ale jakos tak fajnie im wyszlo,
Edit:
No i tez uzywaja "czerwonych paskow" :DD
dragonn
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 622
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 83

Re: RE: Re: E3D Tool Changer

Postautor: kapi » 21 mar 2018, 22:20

dragonn pisze:Sama powtarzalność mocowania jak na parametry potrzebne w drukarkach jest świetna. Gdzie tam widzisz element obrotowy? Mówisz o tym serwie RC?


Tak,

Pisząc DIY - w zaciszu domowym będzie trudno to dobrze wyregulowac. Choć moge sie mylić .

tapatalk
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 21 mar 2018, 22:28

Serwo RC służy tylko jako blokada narzędzia. Patrzyłeś na to:
https://i.imgur.com/QNbwFRs.gif
Nie że umniejszam Twojej wiedzy ale wydaje mi się że E3D też poświęciło swój czas na to żeby przetestować najlepsze rozwiązanie w sensownym zakresie cenowym. Mówisz o jakiś kulkach - wpisałem sobie w google to czego używa E3D - Kinematic Coupling i właśnie widzę tam jakieś kulki. Może tak naprawdę mówisz o tym samym?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3091
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 395

Re: E3D Tool Changer

Postautor: Kopytko » 22 mar 2018, 08:12

dragonn pisze:Wiesz co, nie znam się tak na przemyśle ale patrzę na to co prezentują. Sama powtarzalność mocowania jak na parametry potrzebne w drukarkach jest świetna. Gdzie tam widzisz element obrotowy? Mówisz o tym serwie RC?

Szkoda ze pokazali tylko na jednej glowicy a nie na kolejnych:( pomysl bardzo fajny i tak:) choc ten element dociskajacy gkowice w gniazdo ,ten mloteczek, obawiam sie ze szybko bedzie sie wycieral. Powodujac luzniejsze dociskanie glowicy.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 22 mar 2018, 08:16

Na pewno trzeba osobno każdą głowicę w Z wpozimować. Tutaj szkoda że nie użyli do levelowania rozwiązania z dotykanie dyszy o stół (sensor piezo lub metalowy stół), to by wyeliminowało właśnie potrzebę ustawiania Z dla każdej głowicy osobno.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Newsy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość