E3D Tool Changer

Nowości i informacje ze świata druku 3D.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3094
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 396

Re: E3D Tool Changer

Postautor: Kopytko » 22 mar 2018, 08:17

Ze wypoziomowac to na bank. Mi chodzi czy po poziomowaniu i zmia ach kolejnych glowic da taka powtarzalnosc co ta z jedna sztuka.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 655
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 88

Re: E3D Tool Changer

Postautor: kapi » 22 mar 2018, 08:34

dragonn pisze:Serwo RC służy tylko jako blokada narzędzia. Patrzyłeś na to:
https://i.imgur.com/QNbwFRs.gif
Nie że umniejszam Twojej wiedzy ale wydaje mi się że E3D też poświęciło swój czas na to żeby przetestować najlepsze rozwiązanie w sensownym zakresie cenowym. Mówisz o jakiś kulkach - wpisałem sobie w google to czego używa E3D - Kinematic Coupling i właśnie widzę tam jakieś kulki. Może tak naprawdę mówisz o tym samym?

tutaj jest fajnie pokazane :
https://www.youtube.com/watch?v=Gc_TtWASzRY

a tu w praktyce :
https://www.youtube.com/watch?v=lvlpynKYVWg
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4350
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 522

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 22 mar 2018, 08:37

Fajne rozwiązanie ale dla domowego użytkownika nie osiągalne cenowo. Zbyt dużo części wymagających frezowania i innej obórki.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 655
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 88

Re: E3D Tool Changer

Postautor: kapi » 22 mar 2018, 08:47

dlatego pisałem, że jako DIY tego nie widzę :piwo:
no i aspekt powtarzalności na różnych głowicach co pisał @kopytko.

TUTAJ mozna pobrac model 3D podobnego rozwiązania dla robotów .
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
morf
Posty: 699
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 117

Re: E3D Tool Changer

Postautor: morf » 22 mar 2018, 11:22

Moze naiwnie ale napisalem do nich zapytanie czy nie podziela sie jakims planem tego gornego mocowania mechaniki, zeby sobie cos takiego wyciac
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4350
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 522

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 25 mar 2018, 00:30

https://hackaday.com/2018/03/24/e3d-int ... Hack+a+Day) więcej informacji, kilka zdjęć wydruków których nie ma w głównym artykule.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 161
Rejestracja: 26 lip 2016, 12:08
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: RAPTOR XLS-360
x 60
Kontaktowanie:

Re: E3D Tool Changer

Postautor: MosfetN » 25 mar 2018, 11:38

Ja w swojej drukarce mam już od dawna zaprojektowany podobny system lecz bez żadnych elementów ruchomych zamocowanych w wózku osi X blokujących głowicę na miejscu. Niestety jeszcze nie zamontowałem całości w drukarce ponieważ nie mam na to teraz czasu. Jak sprawdzę czy to wszystko działa tak jak powinno to podzielę się pomysłem oraz projektem ;) .
dragonn, kretu, chemik72
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL][Nie aktywny] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3608
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 570

Re: E3D Tool Changer

Postautor: rafaljot » 27 mar 2018, 10:39

Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1895
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 340

Re: E3D Tool Changer

Postautor: McKee » 27 mar 2018, 20:01

Ciekawe, że ten film był kręcony w 2016 roku.
A przy okazji: wiecie może czy nieużywane/odstawione printcore'y utrzymują temperaturę? Jak to działa w UM3 np?
Na filmie widać że każda z głowic ma oddzielne zasilanie (grzałka, termistor).
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4350
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 522

Re: E3D Tool Changer

Postautor: dragonn » 27 mar 2018, 20:03

Jak jest nie wiem - jak powinno być. Moim zdaniem należy utrzymać temperaturę bliską tej drukowania żeby nie opóźniać zmiany głowicy. Vertex chyba obniża o paręnaście stopni?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Newsy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości