Pompa perystaltyczna 4 kanały sterowana przez sieć
Pompa perystaltyczna 4 kanały sterowana przez sieć
Może są tu akwarysci na forum?
Składam pompę/dozownik nawozów do akwa. Mechanika to rurki silikonowe 2/4, głowice drukowane z łożyskami 3x7x3, cztery silniki krokowe. Od strony elektronicznej cnc shield v3 i docelowo wemos d1 r32 (do testów jest uno). Chciałbym postawić na wemosie serwer dostępny przez WiFi z prostym interfejsem graficznym, przez który mógłbym programować poszczególne pompy, czyli dawki w ml, czas podawania, przeprowadzać kalibrację itp. Dodatkowo ma być RTC DS3231 w razie zaniku napięcia lub zerwania połączenia z siecią. Generalnie coś a la tasmota dedykowana pompom. Może ktoś z Was robił coś podobnego i podzieliłby się kodem arduino lub ma pomysł jak to ugryźć?
Składam pompę/dozownik nawozów do akwa. Mechanika to rurki silikonowe 2/4, głowice drukowane z łożyskami 3x7x3, cztery silniki krokowe. Od strony elektronicznej cnc shield v3 i docelowo wemos d1 r32 (do testów jest uno). Chciałbym postawić na wemosie serwer dostępny przez WiFi z prostym interfejsem graficznym, przez który mógłbym programować poszczególne pompy, czyli dawki w ml, czas podawania, przeprowadzać kalibrację itp. Dodatkowo ma być RTC DS3231 w razie zaniku napięcia lub zerwania połączenia z siecią. Generalnie coś a la tasmota dedykowana pompom. Może ktoś z Was robił coś podobnego i podzieliłby się kodem arduino lub ma pomysł jak to ugryźć?
Re: Pompa perystaltyczna 4 kanały sterowana przez sieć
RTC nie potrzebujesz, po starcie odpytujesz o czas przez NTP i raz dziennie i nie ma problemu z czasem.
Czasem nie mam neta pół dnia, więc wolę RTC wsadzić. Mam listwę na tasmocie "zabezpieczoną" w ten sposób i działa to bezawaryjnie od dwóch lat.
Wystarczy Ci użyć jakiegoś Timera, od czasu do czasu synchronizowanego z serwera.
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 12
- x 477
Przeciesz jest taki system UNIX sie nazywa, RTC obsługuje jak i internet. Wystarczy synchronizacja co najmniej raz na miesiąc.
Nie pisałem o tym, ale pompa ma działać również w trybie offline, więc jakaś forma RTC by się przydała. Wifi służy tylko do konfiguracji.
Bardziej interesuje mnie jakiś gotowy template, żeby nie robić tego od zera, może ktoś coś ma lub wie gdzie znaleźć.
Bardziej interesuje mnie jakiś gotowy template, żeby nie robić tego od zera, może ktoś coś ma lub wie gdzie znaleźć.
Ale templade na co?
Bo pytasz o kilka rzeczy na raz.
Bo pytasz o kilka rzeczy na raz.
Pytam o soft, konkretnie o gotowy fragment kodu, który zawiera serwer z interfejsem graficznym i jakimś sterowaniem silnikiem krokowym, żeby mieć punkt zaczepienia i rozbudować do pełnej funkcjonalnosci. Działać ma to mniej więcej tak:
Edit: Może jakiś soft pod pompę pieca lub coś podobnego.
Na to nie ma templada. Bo to nie jest jedna rzecz. Niby jaka strona steruje silnikiem krokowym, żeby był na to templade?
Tobie trzeba kilka zupełnie różnych projektów (templadów), aby potem je połączyć.
Jedna rzecz to serwer. Który poza samą "stroną" zapewni Ci zapis parametrów na uC (choćby do zmiennych w RAMie).
Druga zupełnie niezależna rzecz to sterowanie silnikiem krokowym. Ta część może korzystać z tych samych zmiennych do których zapisze serwer.
I jeszcze potrzebujesz jakiś "zwykły" kawałek kodu, który obsłuży RTC oraz jakieś tam timingi.
AI jest całkiem dobre do pisania takich kodów (albo do składania z dostarczonych kawałków).
Znajdź sobie jakiś przykładowy projekt serwera z interfejsem graficznym.
Do tego kod sterownika silnika krokowego.
I odpowiednio zapytane AI może Ci z tego zrobić działającego gotowca.
Sam tak robiłem jak mi się nie chciało samemu dłubać od zera. Ku mojemu zdziwieniu kody działały od strzała.
Tobie trzeba kilka zupełnie różnych projektów (templadów), aby potem je połączyć.
Jedna rzecz to serwer. Który poza samą "stroną" zapewni Ci zapis parametrów na uC (choćby do zmiennych w RAMie).
Druga zupełnie niezależna rzecz to sterowanie silnikiem krokowym. Ta część może korzystać z tych samych zmiennych do których zapisze serwer.
I jeszcze potrzebujesz jakiś "zwykły" kawałek kodu, który obsłuży RTC oraz jakieś tam timingi.
AI jest całkiem dobre do pisania takich kodów (albo do składania z dostarczonych kawałków).
Znajdź sobie jakiś przykładowy projekt serwera z interfejsem graficznym.
Do tego kod sterownika silnika krokowego.
I odpowiednio zapytane AI może Ci z tego zrobić działającego gotowca.
Sam tak robiłem jak mi się nie chciało samemu dłubać od zera. Ku mojemu zdziwieniu kody działały od strzała.