Pompa perystaltyczna 4 kanały sterowana przez sieć

Quadcoptery i inne bajery
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 18
x 152

Re: Pompa perystaltyczna 4 kanały sterowana przez sieć

Post autor: atom1477 »

Używałem losowego, który akurat w momencie jak potrzebowałem działał bez logowania.
Nie widzę też specjalnej różnicy pomiędzy tymi AI. Więc nie przejmowałbym się wyborem.
Ale tak jak mówię, zacznij od znalezienia gotowego serwera, oraz sprawdzeniu czy faktycznie on działa na ESP.
BB84
BB84
Postów w temacie: 45
x 14

Post autor: BB84 »

JPDL magia ten chatgpt :shock:
Screenshot_20241130-035910 (1).png
Screenshot_20241130-035957 (1).png
Screenshot_20241130-040008 (1).png
BB84
x 14

Gadam z AI od kilku dni i jest prawie dobrze. Problem polega na tym, że gdy proszę o zmianę jakiegoś fragmentu kodu lub funkcji to inteligent usuwa inną, działającą część kodu lub inne funkcje przestają działać. Jest na to jakiś sposób?
Awatar użytkownika
atom1477
x 152

Jest. Porównujesz co wywalił a co dodał, i samemu wybierasz fragment jaki Cię interesuje.
BB84
x 14

Z bardziej skomplikowanym kodem to nie działa, co chwilę coś zmienia w innych częściach kodu.
velkhor
Postów w temacie: 5
x 89

Post autor: velkhor »

BB84 pisze: 04 gru 2024, 14:41 Gadam z AI od kilku dni i jest prawie dobrze. Problem polega na tym, że gdy proszę o zmianę jakiegoś fragmentu kodu lub funkcji to inteligent usuwa inną, działającą część kodu lub inne funkcje przestają działać. Jest na to jakiś sposób?
No bo to jest AI, czyli nasze poczciwe polskie S.I. - sztuczna inteligencja.
Jakby było tylko I to by Ci zrobiło to co chesz, a że sztuczne i w zakresie bazy wiedzy nie ma dokładnie takiej wersji jak szukasz to próbuje zgadywać. Weź działające kawałki i samemu sobie złóż kod. Albo poświęć popołudnie i sam ogarnij co i jak. Już wolałbym chyba sam napisać niż 4 dni walczyć z S.I.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 7
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 582

Post autor: majek »

Poszukaj wtyczek do edytorów (najpewniej do vscode), bo są dedykowane do kodowania. ChatGPT ze względu na ograniczoną ilość tokenów wejściowych nie potrafi właśnie ogarnąć dłuższego kodu nie zapominając jego części.
Podobno Codeium jest całkiem niezłe i darmowe.
Awatar użytkownika
atom1477
x 152

BB84 pisze: 04 gru 2024, 18:08 Z bardziej skomplikowanym kodem to nie działa, co chwilę coś zmienia w innych częściach kodu.
Przecież to rozwiązanie jakie podałem jest właśnie na ten problem.
Patrzysz na to co potrzebujesz i to kopiujesz, a zmiany innych części kodu ignorujesz.

PS. Ja zdecydowanie nie wolę siedzieć 4 dni. Walka z AI wcale nie jest trudna, i nie jest tak że sobie nie radzi. Tu raczej chodzi o umiejętność (ludzką) prawidłowego formułowania zapytań. Oraz o upraszczanie prac do tych najpotrzebniejszych (nie wymaganie od AI aby zrobiła wszystko, a tym bardziej żeby się domyślała o co nam chodzi).
Ja właśnie dlatego zacząłem używać AI do pisania stron, bo wcześniej siedziałem wiele dni na tutorialach i kursach. To za duża strata czasu. A ledwo sobie radziłem nawet z podstawami. O wiele prościej jest użyć AI, a własną pracę wykorzystać do poprawiania kodu (albo do wyłuskania z niego tego czego potrzebujemy).
Przykładowo ja potrzebowałem odpowiednio sformatować adres IP aby zapisać go do bazy danych. Kursy oraz pytanie osób doświadczonych w stronach nie przyniosły efektu. A AI zrobiła to w 3 sekundy. W sumie był to gotowiec, ale nie użyłem go wprost tylko wyłuskałem to co potrzebowałem. Tzn, zobaczyłem jak AI formatuje adres. Tu dało kroplę, tu cudzysłów, tam coś jeszcze. I to było to co potrzebowałem. A reszta kodu mogła zostać moja.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 7
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 582

Post autor: majek »

atom1477 pisze: 04 gru 2024, 19:19 Przecież to rozwiązanie co podałem jest właśnie na ten problem.
O ten:
"coś zmienia w innych częściach kodu"
Patrzysz na to co potrzebujesz i kopiujesz, a zmiany innych części kodu ignorujesz.
Próbowałeś? Widać, że nie, bo on potrafi przebudować całkowicie i bezsensownie cały kod. Musiałbyś mu dać kawałek kodu jako wejście i kazać ten kawałek zmodyfikować, to wtedy zadziała. O ile da się wydzielić kawałek kodu i wiesz który to ma być, i jeszcze wytniesz go tak, żeby miał sens.
ChatGPT ma ograniczoną liczbę tokenów wejściowych i kontekst jaki wygeneruje w międzyczasie też się wlicza do limitów. Można sprawdzić wersję czwartą, bo tam limity są większe.

Albo użyć właściwego narzędzia do tego.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 10
x 477

Post autor: Jarewa »

Ai nie zrobi rozbudowanego kodu, nie w darmowych wersjach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Robotyka, modele RC, modelarstwo”