CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Quadcoptery i inne bajery
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1890
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 406
Kontaktowanie:

CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: marek91 » 13 lis 2017, 11:46

Jak w temacie, od wczoraj próbuję bezskutecznie zaprogramować sterownik CC3D, nie wykrywa go libre pilot.

Nie działa ani na Mac'u ani na Windzie.

Na Macu płytka jest widoczna jako "CopterControl" na windzie jako "urządzenie kompozytowe usb", tyle że tylko w opcjach/panelu sterowania. W libre pilot już niestety nie, nie mam żadnej opcji typu USB/serial/COM/cokolwiek.
Doinstalowałem na obydwu komputerach sterownik CP210x - nie pomogło (https://www.silabs.com/products/develop ... cp-drivers)

Jedyne co działa na obydwu komputerach to zakładka firmware, gdzie płytka jest widoczna, nie mogę jednak nic dalej zrobić, nie da się nawiązać pełnego połączenia.
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1422
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 207
Kontaktowanie:

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: virgin71 » 13 lis 2017, 12:33

Masz baud rate ustawione na 19200?
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1890
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 406
Kontaktowanie:

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: marek91 » 13 lis 2017, 12:44

"serial telemetry speed" w libra control?

Było coś innego (52XXX) przestawiłem na 19200, na razie bez zmian.
bolo16
Posty: 14
Rejestracja: 01 mar 2017, 12:44

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: bolo16 » 13 lis 2017, 13:36

Taka głupota... może inny kabel ?
Awatar użytkownika
morf
Posty: 648
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 103

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: morf » 13 lis 2017, 13:42

A koniecznie chcesz libre pilot? Na cc3d powinna wejsc jakas starsza wersja cleanflight/betaflight/inav :-)
Powinno sie laczyc...
Ew mozesz sprobowac przez opcje "Rescue" (tak z pamieci) i przeflaszowac soft
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1890
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 406
Kontaktowanie:

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: marek91 » 13 lis 2017, 14:01

Jak kliknę "rescue" to płytka się pokazuje, ale tak naprawdę nie bardzo wiem co robię, błądze po omacku.
Na libre pilot zdecydowałem się tylko dla tego że jest sporo opisów konfiguracji (lub do starszej wersji open pilot)
Nie zależy mi na tym konkretnym sofcie.

Kabel też sprawdzę.
EDIT: sprawdziłem - to nie kabel

Najbardziej zastanawia mnie jednak to że w jednym miejscu mam "USB" a w drugim nie.

Zrzut ekranu 2017-11-13 o 13.59.05.png
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1890
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 406
Kontaktowanie:

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: marek91 » 13 lis 2017, 14:26

Pobrałem inav, tylko, co wpisać w "port"?

Zrzut ekranu 2017-11-13 o 14.25.45.png


Po za opcją "manual" mam dwie opcje bluetooth.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 648
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 103

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: morf » 13 lis 2017, 14:30

Rescue dziala tak ze 1) odlaczasz kontroler 2) dajesz rescue 3) prosi Cie o podlaczenie :)

A skad masz tego cc3d? Swoje/odkupione?
Moze ktos wgral cleanflighta albo cos podobnego, sciagnij clean/beta flight/inav konfigurator i sprobuj podlaczyc? :)
EDIT: po screenie z inava wyglada na to ze nie wykrywa Ci tego, a w windzie w managerze urzadzen widac? Moze kwestia jednak drivera albo padniety ten cc3d...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 14:50 przez morf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1890
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 406
Kontaktowanie:

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: marek91 » 13 lis 2017, 14:31

Rescue - to wiem, podłączyłem jak widać na screenie... ale co dalej? :)


CC3D przyszedł z chin razem z innymi częściami, typu rama, silniki, śmigła itp.
brodziek
Posty: 15
Rejestracja: 01 mar 2017, 06:30
x 8

Re: CC3D - libre pilot nie widzi płytki

Postautor: brodziek » 13 lis 2017, 14:50

Jeśli ktoś wgrał wcześniej Cleanflighta, to mogą być problemy z połączeniem.
Spróbuj najpierw zasilić płytkę z zewnątrz, a potem dopiero podłączyć USB.
Lub spróbuj...zacytuję kolegę adidas85 z rcFpv:
"Żeby nie musieć podłączać zewnętrznego zasilania do płytki w momencie podłączanie do PC wystarczy wpiąć kabel miniUSB do połowy (jak będzie jeszcze luźny, ale żeby już LEDy zaczęły się świecić) i poczekać do 5-10 sekund, potem wpiąć do końca (oczywiście przy odpalonym konfiguratorze na PC). Płytka wtedy dostaje już zasilanie, ale nie jest jeszcze złączona pinami sygnałowymi, zdąży się zbootować i gdy się dopnie to jest normalnie wykrywana przez program :)"

Wróć do „Robotyka, modele RC, modelarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość