[worklog] Hypercube zwykły

pacy
Posty: 43
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 5

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: pacy » 12 lut 2018, 09:13

Dotarły nakrętki młoteczokowe i kątowniki.
Kątowniki sa ok ale z nakrętkami różnie, dobrze że zamówiłem z zapasem
bo na kilkadziesiąt sztuk użytych około 10 sztuk to odpad,
część źle nagwintowana a część jest m4 :(.

Wstępnie skręciłem rame, niestety przekoszenie mam około 1 mm na przekątnej,
winna firma andrzejewski i niedokładne docięcie ( rzędu właśnie 1mm)
Chyba po prostu dam jakieś podkładki pod przykrótkie profile i skręcę narożnikami.
Mam już część elementów podrukowanych z abs ale nie podoba mi się kolor i wydrukuje raz jeszcze całość w innym kolorze.
Na tą chwilę rama wygląda tak :

IMG_1274.JPG
siumo
Posty: 19
Rejestracja: 23 gru 2017, 22:55
Drukarka: Hypercube
x 2

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: siumo » 13 lut 2018, 15:56

Cześć, Złożenie ramy z dokładnością poniżej 1mm wcale nie jest proste nawet przy równych cięciach.
Najlepiej składać na równej szybie, skręcając najpierw dwie ramki z profili Y i Z jeśli wyjdą identyczne połączyć je profilami X.
Na Z użyj prętów 10 lub 12 mm.

Zbiór przydatnych wskazówek do hypercuba:
https://github.com/superjamie/lazyweb/w ... -HyperCube

Mój hypercube już drukuje!
pacy
Posty: 43
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 5

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: pacy » 19 mar 2018, 20:28

Miałem mała przerwę zwiazana z remontem w domu.
Ale wracam, wydrukowane mam już wszystkie części i powoli składam.
W międzyczasie potestowałem chiński klon extrudera titan, ale totalnie się nie sprawdził więc
w hypercubie będzie pracował sprawdzony extruder 3dator.
Na tą chwilę brakuje tylko osi X, postanowiłem zrobić ją jednak nie na stalowych prowadnicach z p3steela ale
na pretach węglowych fi8 i lożyskach drukowanych z PLA (razem z przesyłką kosztowały 40 pln).
Z zrobiona na wałkach 10, 8 mm to zdecydowanie za mało w tej kosntrukcji.
Na tą chwilę tak to wygląda:
Załączniki
IMG_1308.jpg
IMG_1306.jpg
pacy
Posty: 43
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 5

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: pacy » 19 kwie 2018, 08:45

Drukarka złożona i przetestowana.
Na tą chwile straszna plątanina kabli,
bo ramps jest podłączony testowo.
Dotarł już do mnie sbase 1.3 (140 pln) i walczę z smoothie.
Udało się uruchomić wyświetlacz i sprawdzić, że działają silniki. Zdecydowanie bardziej mi się podoba edycja jednego
pliku z ustawieniami niż zabawa z marlinem.
Wałki na osi x nie trzymają średnicy więc łożyska śmigają na jednym końcu luźno a na drugim wchodzą na ścisk :(.
Chyba jednak zainwestuję w wałki fi10 robione metodą pultruzji.
Zakupiłem też stół nowy, aluminium PA9 o grubości 10mm (50 pln, już szlifowany dwustronnie)
chce go grzać telepodami a na wierzch dać ultem. Zastanawiam się czy jednak nie przesadziłem z grubościa
i nie będzie się to grzało wieczność (zwłaszcza na 12V).
Do zrobienia zostało:
-skonfigurować sbase
-rekabling całości
-nowe wałki do osi x
-wymienić stół na nowy
-zaisntalować nowe zew. stepsticki (pewnie tcm2208)
-nowe porządne paski Gate
Załączniki
IMG_1332.JPG
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 866
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: Domell » 19 kwie 2018, 09:48

Dwa pytania Czemu masz paski po przekręcane i czemu taki kolor xD
A i możesz dawać zdjęcia obrócone? bo mnie już kark boli :P

Dobra, koniec nabijania się, czekamy na pierwsze wydruki :D
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2991
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 419

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: rafaljot » 19 kwie 2018, 10:02

ad pyt. 1. paski pewnie dlatego, że rolki są bez ząbków.
ad pyt. 2. Tego nie da się wytłumaczyć :D
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
pacy
Posty: 43
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 5

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: pacy » 19 kwie 2018, 10:55

ad.1 tak łożyska normalne, to też do zmiany jest.
Ale to pewnie jak będę zmieniał prowadnice w X.
A kolor taki bo dzieci bardzo chciały wybrać filament, a że mam dwie córki to efekt widać.
ad. 2 nie mam pojęcia, zdjęcie mam normalne, po wgraniu zawsze mi obraca o 90 stopni.

Co myślicie o stole z aluminium o grubości 10mm, nie będzie się to grzało wieczność ?
Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 75
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 4

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: malyhenio1 » 19 kwie 2018, 11:51

strejla_u pisze:Ja tam kupowałem swoje profile do dużego hypercuba w airsklep.pl i jestem zadowolony. Wyszło mnie to tak

30x30
420 mm - 4 szt
410 mm - 6 szt
500 mm - 4 szt

20x20
415 mm - 2 szt
255 mm - 2 szt

i zapłaciłem niecałe 341,76 plny z wysyłką. Wydaje mi się że jest to lepsza oferta niż w andrzejewski.pl który same profile wraz z cięciem skalkulował mi na około 428 PLN (przy założeniu kursu euro 4,2PLN/Eur) + wysyłka. Nie wiem jak z jakością u andrzejewski, słyszałem dobre opinie. Ja z airsklep jestem również zadowolony.

Te profile (ceny) to maja za metr czy na sztuki bo ze strony nic nie wynika?
Awatar użytkownika
strejla_u
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2018, 12:07
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Turnigy Fabrikator
Kontaktowanie:

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: strejla_u » 19 kwie 2018, 14:32

malyhenio1 pisze:Te profile (ceny) to maja za metr czy na sztuki bo ze strony nic nie wynika?

A bo ja wiem? Wysłałem im zapytanie ile czego potrzebuję i dostałem odpowiedź. Mój HEVO prawie na ukończeniu.
Turnigy Fabrikator duży, HyperCube Evolution w budowie
Aloes
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2018, 12:02

Re: [worklog] Hypercube zwykły

Postautor: Aloes » 30 maja 2018, 11:14

Gdzie udało Ci się kupić tak tanio stół szlifowany?

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość