HyperCube - praca inżynierska :D

olo2000pm
Posty: 1259
Rejestracja: 26 mar 2018, 12:48
x 342

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: olo2000pm » 02 gru 2019, 22:36

Misiek, V slot to dobry wybór bo nie musisz pamiętać ile nakrętek powkladać, bo w v slotach nakrętki sie obracają :)
I to że chcesz zastosować prowadnice liniowe w ogóle się nie kłóci z tym, że v sloty są pod rolki. Bo niby dlaczego?
One mają tą przewagę nad zwykłymi profilami, że są bardziej uniwersalne. W każdej chwili możesz zastosować rolki..
Ostatnio zmieniony 02 gru 2019, 22:41 przez olo2000pm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5525
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1016

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: dragonn » 02 gru 2019, 22:41

olo2000pm pisze:Misiek, V slot to dobry wybór bo nie musisz pamiętać ile nakrętek powkladać, bo w v slotach nakrętki sie obracają :)
I to że chcesz zastosować prowadnice liniowe w ogóle się nie kłóci z tym, że v sloty są pod rolki. Bo niby dlaczego?

W t-slotach też nie musisz pamiętać jak użyjesz nakrętkę młoteczkowych :roll:
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
olo2000pm
Posty: 1259
Rejestracja: 26 mar 2018, 12:48
x 342

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: olo2000pm » 02 gru 2019, 22:51

Misiek, ramy stalowej bym Ci odradzal, chyba że masz kogoś zaufanego, kto pospawa Ci tą ramę bardzo dokładnie. A profile? A nie myślałeś o 20x40 lub 20x60?
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 653
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO
x 208

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: Pjoter » 03 gru 2019, 07:52

Co i na jakim wydziale studiujesz? Jak dużo czasu masz na napisanie pracy? Znalazłeś już promotora który przyjmie taka pracę?
Skąd będziesz kupować części? Jaki budżet sobie okresliles?

Pamiętaj że broniąc projekt będziesz musiał się wytłumaczyć z każdej jednej śrubki której użyjesz w tym projekcie.

IMHO fajnie że chcesz coś zrobić a nie klepac literaturę tak jak większość. Moim zdaniem jednak jedyna szansa na wyrobienie się w rok to zrobienie oryginalnego projektu. Później po obronie możesz sobie dodawać autopoziomowanie itp.

Co do poziomu edukacji w Polsce - zjebal się wtedy gdy mądrzy ludzie zrozumieli że nie warto być nauczycielem bo się za mało zarabia
sagittario
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca :D
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6016
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: Epson
x 1755

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: FlameRunner » 03 gru 2019, 08:59

Jaki jest temat pracy?
pomidor
spec
Posty: 294
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: spec » 03 gru 2019, 09:16

olo2000pm pisze:I to że chcesz zastosować prowadnice liniowe w ogóle się nie kłóci z tym, że v sloty są pod rolki. Bo niby dlaczego?


Bo 40x40 V-slot raczej kiepsko nadają się pod prowadnice liniowe. Gdyby robił z 20x20 to jeden czort.
MisiekOsw
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2019, 14:57

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: MisiekOsw » 03 gru 2019, 12:54

Próbując odpowiedzieć na wszystko co przeczytałem :
Wiedza teoretyczna a praktyka to dwie różne rzeczy, a doświadczenia to ja za bardzo jeszcze nie mam (a tak jak jeden kolega napisał - będę musiał umieć wytłumaczyć się z każdej śrubki jakiej użyję, a mój kierunek chociaż dotyczy budowy maszyn - to o drukarkach nic się na studiach nie dowiedziałem).
Temat pracy jeszcze nie mam - ale już niedługo będę musiał złożyć podanie (w tym momencie mam przedmiot który nazywa się "projekt indywidualny - taka praca przygotowująca do inżynierki i temat pracy to "Projekt maszyny do szybkiego druku przestrzennego"
Co do samych studiów i prac inżynierskich to mam wielu znajomych, którzy pracę robią w 100% teoretyczną i w dzisiejszych czasach wystarcza to czasami nawet na 5 :crazy:
Co do samej drukarki : chcę ją zrobić dla siebie żeby mi służyła, będę jej dużo używał i przy okazji chcę żeby to była praca inżynierska - opcje miałem dwie : albo coś małego albo coś dużego (chciałbym uzyskać na tym jak najlepszą jakość druku jak na moje możliwości :git: ) więc może faktycznie lepsze będzie coś o polu roboczym 200x200x200.
Budżet to 2000 - 2500 zł
Co do profili już wiem co i jak (dziękuję za konstruktywne hejty ^^ ) jednak nie wiem jakie profile będą najlepsze (czy 40x40, czy może 20x40 ? A może 20x20 też wystarczą - chociaż jak biorę je do ręki wydają się śmiesznie małe )
Takich rzeczy raczej człowiek najlepiej uczy się w praktyce. Nie mam też tyle pieniędzy żeby budować 2-3 ramy i badać na różnych materiałach czy konstrukcjach np tłumienie drgań harmonicznych :crazy:

Cel jest taki żeby zbudować drukarkę która będzie drukowała w możliwie najlepszej jakości (może być nawet 200x200x200) i popełnić przy tym jak najmniej błędów - a myślę że tych będzie na pewno sporo - ale przy drugiej drukarce w późniejszym czasie na pewno wyszłoby to dużo lepiej :)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5899
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1713

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: rafaljot » 03 gru 2019, 13:54

Ja tam nie widzę problemu w robieniu drukarki na pracę inżynierską. Lepsze to, niż... nie będę oftopował.
Jakkolwiek w trakcie pracy, pewnie wyjdzie kilka wątków, które rzetelnie można zgłębić i opisać i pewnie przed się potem w życiu.
Dobór wałków, rodzaje stali. precyzja, hartowanie, obliczenia, ugięcia i już można machnąć ze dwa - trzy rozdziały.
Tunel chłodzący - symulacje, przypływ powietrza . Własny projekt. Sam ten temat może starczyć na pracę inżynierską :D

PS: a mój HC jest z takich profili i też działa. Też nie musiałem liczyć nakrętek bo ich nie ma :D :D :D
viewtopic.php?f=63&t=1200
https://www.youtube.com/watch?v=mh3tYevU7HM
Ostatnio zmieniony 03 gru 2019, 13:55 przez rafaljot, łącznie zmieniany 1 raz.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
japim
Posty: 265
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 44
Kontaktowanie:

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: japim » 03 gru 2019, 13:55

MisiekOsw pisze: Nie mam też tyle pieniędzy żeby budować 2-3 ramy i badać na różnych materiałach czy konstrukcjach np tłumienie drgań harmonicznych :crazy:


Ale jakiegoś Ansysa (Workbench najlepszy) to chyba na wydziale macie? Wystarczy zbudować model na profilach 20x20, 20x40 w różnych orientacjach. Zamiast tracić pieniądze na różne ramy to sobie sam naukowo/inżyniersko obliczysz i będziesz wiedział która wersja najlepiej się nadaje. I właściwie to optymalizacja profili (rozmiar/orientacja) pod konkretną maszynę jest już ciekawym projektem teoretyczno/praktycznym.
A potem badanie drgań takiej maszyny i weryfikacja modelu to "czysta przyjemność" :rotfl: :devil:
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 982
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 189

Re: HyperCube - praca inżynierska :D

Postautor: kapi » 03 gru 2019, 14:50

japim pisze:Ale jakiegoś Ansysa (Workbench najlepszy) to chyba na wydziale macie? Wystarczy zbudować model na profilach 20x20, 20x40 w różnych orientacjach.

analiza jest miarodajna, pod warunkiem że znamy materiał, bo samo "amelinium" nie wystarczy. ja używam pakietu autodesku, i sama zmiana materiału czasem potrafi postawić projekt na głowie. ( na słabszy oczywiście ;) )

powodzenia w dalszych analizach zarówno projektu, jak i całej otoczki z tym związanej. :piwo:
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość