Hypercube Evolution

Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1977
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 221

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 12 sty 2018, 16:52

@zen, wałki Z lepiej przesunąć bliżej śruby trapezowej. W ogóle dziwnie z tym stołem zrobiłeś, trochę wbrew logice, fizyce i autorowi projektu.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
zen
Posty: 40
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 1
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Hypercube Evolution

Postautor: zen » 12 sty 2018, 16:57

rafaljot pisze:@zen, wałki Z lepiej przesunąć bliżej śruby trapezowej. W ogóle dziwnie z tym stołem zrobiłeś, trochę wbrew logice, fizyce i autorowi projektu.
Słucham cię :)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1977
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 221

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 12 sty 2018, 17:00

no widzę że wsporniki dałeś do środka, zamiast na zewnątrz v-slotów, czy ja źle patrzę na zdjęcie? W projekcie jest odwrotnie. widzę, też, że wałki Z są daleko od śruby trapezowej, a Scott mówił by dać blisko i jak najbardziej się z nim zgadzam.

EDIT: lepiej umieszczać zdjęcia w załącznikach, bo potem zmienisz uprawnienia albo ktoś usunie z innego serwera i nie wiadomo o czym była dyskusja. (Regulamin forum)
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
zen
Posty: 40
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 1
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: zen » 12 sty 2018, 17:09

NIe wiem, co masz na myśli pisząc, że wsporniki dałem do środka v-slotów? Chodzi ci o dół? Są specjalnie w tej chwili są na poziomie uchwytu silnika Z, jak były niżej, to gorzej mi się je ustawiało. Tracę trochę w osi Z, ale nie zależało mi na tym jakoś specjalnie. Ale w tej sytuacji faktycznie wałki nie dadzą się przesunąć.
Wałki Z są tak daleko, jak to wyznacza stół, dokładnie tak jak w projekcie. Ponieważ mam teraz MK42, to tak to wychodzi. Na logikę i z praktyki im szerzej, tym lepiej - jak podpierasz coś, to starasz się raczej szeroko, a nie wąsko.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1977
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 221

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 12 sty 2018, 17:21

nie. chodzi mi o konstrukcje samego stołu a dokładniej ramki pod nim.
Przecież łożyska są ruchome w pionie i niczego nie podpierają. lepiej jest blisko, bo głównym problemem jest nierówna praca łożysk kulkowych, zacinanie się kuleczek. wpływ tego zacięcia jest proporcjonalny do kwadratu odległości łożyska od śruby trapezowej.

W projekcie są wsporniki różnych długości bed_bracket_15,20,25,30,45 Mają być te wsporniki sprężynką na zewnątrz ramki , wtedy wychodzi inaczej, czyli wałki Z bliżej.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
SanFable
Posty: 70
Rejestracja: 12 paź 2016, 15:33
x 5

Re: Hypercube Evolution

Postautor: SanFable » 12 sty 2018, 21:58

yyy, a ja mam jeszcze pytanie, dlaczego dolne mocowanie wałków masz na górze, skoro (wg autora) powinno być na dole? ;P
masz pełne 300 w Z?
faktycznie, tak mocując jak masz to spokojnie starczy, składałem dzisiaj swoją i ten centymetr brakuje, mógłbym zabrać po 0,5cm z każdego uchwytu, ale strasznie to będzie wyglądać no i słabo działać, a kolejny powód to to, że nie chce mi się już wszystkiego rozkręcać i 300mm a 310mm to jeden...


składam wg tego:
http://a360.co/2tYH21h
https://www.thingiverse.com/make:346767



Mam pytanie, które już padło wcześniej..

Gdzie i za ile stół 328x328?

zamówiłem w agritech, po miesiącu dostałem... do ultimakera a nie hevo xD
Awatar użytkownika
zen
Posty: 40
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 1
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: zen » 12 sty 2018, 23:33

rafaljot pisze:nie. chodzi mi o konstrukcje samego stołu a dokładniej ramki pod nim.
Przecież łożyska są ruchome w pionie i niczego nie podpierają. lepiej jest blisko, bo głównym problemem jest nierówna praca łożysk kulkowych, zacinanie się kuleczek. wpływ tego zacięcia jest proporcjonalny do kwadratu odległości łożyska od śruby trapezowej.


Z tym się nie spotkałem, z czego to wynika? Możesz podać żródło?

W projekcie są wsporniki różnych długości bed_bracket_15,20,25,30,45 Mają być te wsporniki sprężynką na zewnątrz ramki , wtedy wychodzi inaczej, czyli wałki Z bliżej.


Tak jak pisałem: teraz mam stół MK42, który ma 250x210, projekt jest zrobiony pod 300x300. No nie da się inaczej, chyba że drugi stół, ale po co przepłacać. Jeśli jednak faktycznie mogłoby być lepiej, to może faktycznie zainwestuję w kolejny stół, 2020 nie są drogie.
Awatar użytkownika
zen
Posty: 40
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 1
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: zen » 12 sty 2018, 23:36

SanFable pisze:yyy, a ja mam jeszcze pytanie, dlaczego dolne mocowanie wałków masz na górze, skoro (wg autora) powinno być na dole? ;P
masz pełne 300 w Z?
faktycznie, tak mocując jak masz to spokojnie starczy, składałem dzisiaj swoją i ten centymetr brakuje, mógłbym zabrać po 0,5cm z każdego uchwytu, ale strasznie to będzie wyglądać no i słabo działać, a kolejny powód to to, że nie chce mi się już wszystkiego rozkręcać i 300mm a 310mm to jeden...


Nie mam w Z pełnego 300, pisałem wyżej, ale mi na Z nie zależało specjalnie. Części drukowałem na słabej drukarce i w tej pozycji lepiej się wałki Z ustawiało. pierwszą rzecz którą zrobię to ponowny wydruk niektórych części na HEVO ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1977
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 221

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 13 sty 2018, 11:09

odrobinę inaczej zrobiłem tunel do HCE, wg pomysłu @dragonn a
https://www.thingiverse.com/thing:2755829
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
tig33r
Posty: 144
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 24

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tig33r » 13 sty 2018, 12:24

Ktoś jakaś sprawdzona wersja pod titana direct + bltouch + ten twój tunel?

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość