Hypercube Evolution

SQ9KRD
Posty: 351
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 39

Re: Hypercube Evolution

Postautor: SQ9KRD » 14 maja 2017, 21:41

Marcin1415 pisze:Powiem tak. Zbudowałem core xy ponieważ myślałem że to będzie nie wiadomo jaki skok jakościowy. Dążę do super jakości druku ale widzę że tu chodzi o prostotę konstrukcji i wagę poszczególnych osi. Planuję zbudować sztywną maszynę z polem roboczym 200x200x200 bo to i tak wystarcza. Kinematyka core xy jest przesadzona, 6m paska mam i do tego rama musi być idealnie kwadratowa. Naciągnąć tyle paska?! Stanęło na P3Steel z lekkim stolikiem bez tony aluminium. Extruder bezpośredni najlepiej tytan. Tam jest tylko 2m paska niecałe. Osie chodzą niezależnie. Idealna drukarka Orginalna Prusa Mk2. Zerknij też jak drukuje 3dGence. Mój stary mendel 90 na śrubach metrycznych 8mm i wałkach 12mm, ciężkimi osiami drukował lepiej niż Core XY. Podsumowując NIE IDŹ TĄ DROGĄ.


Większość osób na różnych innych forach nie tylko PL ma odmienne zdanie co do konstrukcji/kinematyki Core XY.
Wiele profesjonalnych drukarek działa w podobny sposób.
Nie zastanowiło cię czy może wykonałeś coś źle??
Wersja podstawowa wykonana jest w setkach jak nie tysiącach kopi i ludzie są z niej naprawdę zadowoleni.
Drukarki:
Da Vinci 1.0 Pro 3in1 - dla ABS`u
AnyCubic I3 Mega - dla PLA
D-Bot Core-XY - progress 50%
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 227
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 19

Re: Hypercube Evolution

Postautor: Marcin1415 » 14 maja 2017, 21:49

SQ9KRD pisze:
Marcin1415 pisze:Powiem tak. Zbudowałem core xy ponieważ myślałem że to będzie nie wiadomo jaki skok jakościowy. Dążę do super jakości druku ale widzę że tu chodzi o prostotę konstrukcji i wagę poszczególnych osi. Planuję zbudować sztywną maszynę z polem roboczym 200x200x200 bo to i tak wystarcza. Kinematyka core xy jest przesadzona, 6m paska mam i do tego rama musi być idealnie kwadratowa. Naciągnąć tyle paska?! Stanęło na P3Steel z lekkim stolikiem bez tony aluminium. Extruder bezpośredni najlepiej tytan. Tam jest tylko 2m paska niecałe. Osie chodzą niezależnie. Idealna drukarka Orginalna Prusa Mk2. Zerknij też jak drukuje 3dGence. Mój stary mendel 90 na śrubach metrycznych 8mm i wałkach 12mm, ciężkimi osiami drukował lepiej niż Core XY. Podsumowując NIE IDŹ TĄ DROGĄ.


Większość osób na różnych innych forach nie tylko PL ma odmienne zdanie co do konstrukcji/kinematyki Core XY.
Wiele profesjonalnych drukarek działa w podobny sposób.
Nie zastanowiło cię czy może wykonałeś coś źle??
Wersja podstawowa wykonana jest w setkach jak nie tysiącach kopi i ludzie są z niej naprawdę zadowoleni.


Wiem o tym. Pomyśl jedna logicznie im większa prostota to mniej problemów. Zauważ że większość core xy jest na bowdenie aby było lekko.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2488
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Hypercube Evolution

Postautor: dragonn » 14 maja 2017, 21:59

Marcin1415 pisze:
Wiem o tym. Pomyśl jedna logicznie im większa prostota to mniej problemów. Zauważ że większość core xy jest na bowdenie aby było lekko.


No i co z tego że jest bowden? Ma swoje wady ale da się go ogarnąć, wiem bo mam już w swojej konstrukcji typu i3 właśnie. U masę się redukuje bo to żeby móc cisnąć z większą prędkością. Nową drukarkę nie buduje się po to żeby mieć lepszą jakość bo tą da się uzyskać prawie na każdej tylko po to żeby tą samą jakość mieć w krótszym czasie.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1259
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 125
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: anraf1001 » 14 maja 2017, 22:07

Marcin1415 pisze:Pomyśl jedna logicznie im większa prostota to mniej problemów.

Przywołam jeszcze raz mój przykład. Zbuduj drukarkę typu Prusa z aluminiowym stołem 300x300 lub większym i uzyskaj jakość taką jak CoreXY z tym samym stołem. Powodzenia. Może i wydruki byłyby takie same ale na Prusie musiałbyś drukować z o wiele mniejszymi prędkościami a nie w tym rzecz.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 227
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 19

Re: Hypercube Evolution

Postautor: Marcin1415 » 14 maja 2017, 23:00

anraf1001 pisze:
Marcin1415 pisze:Pomyśl jedna logicznie im większa prostota to mniej problemów.

Przywołam jeszcze raz mój przykład. Zbuduj drukarkę typu Prusa z aluminiowym stołem 300x300 lub większym i uzyskaj jakość taką jak CoreXY z tym samym stołem. Powodzenia. Może i wydruki byłyby takie same ale na Prusie musiałbyś drukować z o wiele mniejszymi prędkościami a nie w tym rzecz.


Tutaj się z Tobą zgodzę, wielkość pola roboczego w core xy nie ma wpływu na jakość.
anraf1001
tpila1
Posty: 83
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK2
x 11

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tpila1 » 15 maja 2017, 07:55

Co do profili to andrzejewskiego bardzo polecam, zamawiałem u nich profile 3030 i te t-nuty świetnie się w nich sprawdzały. Fajnym rozwiązaniem jest też wykonanie otworów montażowych, rozmawiałem z ich przedstawicielem i powiedział mi, że takie rzeczy bez problemu robią. W ten sposób montaż prostopadły idzie idealnie równo i jest dużo większa sztywność, ponieważ w otwór który jest w środku profilu można wkręcić odpowiednio długą śrubę samogwintującą albo po prostu nagwintować otwór i wkręcić zwykłą z łbem imbusowym.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2488
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Hypercube Evolution

Postautor: dragonn » 15 maja 2017, 08:25

umiał byś zrobić zdjęcie co masz na myśli? Chwilo czekam na odpowiedź z wyceną, przeglądałem również katalog ich z kategorii łożysk liniowych i mają całkiem ciekawe opcje, chyba nawet coś jak IGUSy ale samo centrujące się.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
tpila1
Posty: 83
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK2
x 11

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tpila1 » 15 maja 2017, 09:18

Mam na myśli coś takiego, fotka trochę niewyraźna, ale chyba widać co i jak :)

Obrazek
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2488
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Hypercube Evolution

Postautor: dragonn » 15 maja 2017, 09:31

Tak pewnieee, brzmi spoko tylko trzeba ogarnąć gdzie to trzeba zrobić.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
tpila1
Posty: 83
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK2
x 11

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tpila1 » 15 maja 2017, 09:36

No tak, kwestia wyliczenia gdzie dokładnie ma być otwór zrobiony. Na stronie andrzejewskiego są pliki cadowskie wszystkich profili, a w otwór wewnątrz profilu wchodzi śruba M8. Jeżeli chodzi o samą usługę to w andrzejewskim też to robią.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: McKee i 1 gość