Hypercube Evolution

Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2195
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 257

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 03 sty 2018, 23:09

w zasadzie tyle. mam tak w HC, mam szybę i nie mam autolevelu. Jestem z tym szczęśliwy.
Można by się doszukać jeszcze zwiększenia precyzji homeingu. Dwa endstopy dają ma środku bład nie e tylko.... nie pamiętam ! pierwiastek sumy kwadratów /2 ?
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
meler
Posty: 143
Rejestracja: 29 lis 2016, 23:04
x 3

Re: Hypercube Evolution

Postautor: meler » 05 sty 2018, 15:02

Z serii mam problemy:P

Chwilowo nie mam endstopu osi z a tylko czujnik. Pojawił się problem, przy zerowaniu jak symuluje wykrycie stołu to prawidłowo delikatnie zjeżdża, jednak zaraz jedzie dalej i nie baczy na wskazanie czujnika ok 5 cm
X3D XL
meler
Posty: 143
Rejestracja: 29 lis 2016, 23:04
x 3

Re: Hypercube Evolution

Postautor: meler » 05 sty 2018, 15:18

Drugie pytanie, jakie napięcie stosujecie na silnikach 42BYGHM809 przy A4988?
X3D XL
tig33r
Posty: 155
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 26

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tig33r » 05 sty 2018, 15:21

Napięcie nie ma wielkiego znaczenia, tutaj ważny jest prąd ustawiony na stepsticku. Większość ludzi ma chyba zasilanie od 12V do 24V.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2619
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 223

Re: Hypercube Evolution

Postautor: dragonn » 05 sty 2018, 15:23

meler pisze:Drugie pytanie, jakie napięcie stosujecie na silnikach 42BYGHM809 przy A4988?

Zdradzę Ci coś, bo pewnie CI chodzi o Vref - są różne A4988, mają one rożne rezystory pomiarowe. I napięcie Vref zależy od właśnie tych rezystorów, a przeliczenie Vref i wartości rezystora pomiarowego daje prąd jak będzie na silniku.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
meler
Posty: 143
Rejestracja: 29 lis 2016, 23:04
x 3

Re: Hypercube Evolution

Postautor: meler » 05 sty 2018, 15:52

Tak wiem, że są różne i oczywiście chodzi o Vref. A także wiem jak się je wylicza jednak zwykle vref może być mniejsze. Przynajmniej w przypadku silników 200 krokowych. Najwyżej ustawie ze wzoru i będe zjeżdzał
X3D XL
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2619
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 223

Re: Hypercube Evolution

Postautor: dragonn » 05 sty 2018, 16:03

Ja ustawiam na około 1.5A, ile vref to u Ciebie to już sobie przelicz.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
meler
Posty: 143
Rejestracja: 29 lis 2016, 23:04
x 3

Re: Hypercube Evolution

Postautor: meler » 06 sty 2018, 19:01

Chciałbym na razie uruchomić drukarkę bez endstopów a tylko na czujniku indukcyjnym. Jednak problemem jest, że czujnik zbyt szybko łapie stół. Zna ktoś jakąś opcje która by pozwoliła ustalić offset? Próbowałem ENDSTOP_(X|Y|Z)_BACK_ON_HOME jednak nie pozwala ona na wartości ujemne. Firmware Repetier 1.0.0
X3D XL
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 872
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 46

Re: Hypercube Evolution

Postautor: samezrp » 06 sty 2018, 20:46

poczytaj o Z_PROBE:
https://www.repetier.com/documentation/repetier-firmware/z-probing/
tu jest wszystko czego potrzebujesz.
meler
Posty: 143
Rejestracja: 29 lis 2016, 23:04
x 3

Re: Hypercube Evolution

Postautor: meler » 06 sty 2018, 21:10

Niestety ale z-probe jest domyślnie aktywowane w dołączonym pliku configuraton.h i przez to jest problem z zerowaniem który opisałem kilka postów temu. Ustawiałem repetiera od nowa i jak włączę obsługę z-probe to niestety jest ten problem
X3D XL

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość