[ANET A8 Plus] Uszkodzona płyta główna, wymiana na inną P&P
- Igor
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 373
- Kontakt:
Re: [ANET A8 Plus] Uszkodzona płyta główna, wymiana na inną P&P
No to nie mam.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
@majek, w drukarce z tej strony problemów brak, termistor wprawdzie ciut wymęczony, ale rozgrzałem nawet grzałkę i nie stwierdziłem żadnych przebić na ciepło czy na zimno. Czy coś z płytą zobaczymy, wtorek/środa mam się dowiedzieć.
@Igor, dzięki. Do odbioru staram się myśleć pozytywnie.
@Igor, dzięki. Do odbioru staram się myśleć pozytywnie.
Chyba miałem sporo farta, bo procek udało się sklonować.
Zaprogramowany, wlutowany i drukarka ruszyła od strzała po zamontowaniu mobo.
Muszę zgłębić temat czy procka można zaprogramować na mobo, bo wtedy nauka aktualizacji/wgrywania marlina będą bezpieczniejsze i łatwiejsze.
Zaprogramowany, wlutowany i drukarka ruszyła od strzała po zamontowaniu mobo.
Muszę zgłębić temat czy procka można zaprogramować na mobo, bo wtedy nauka aktualizacji/wgrywania marlina będą bezpieczniejsze i łatwiejsze.
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 5
- x 516
Można, a w ogóle mogłeś się go spytać bo miał wsad, z tym od strzała nie był bym pewny bo eppromu nie przerzucił pewnie.
Pytałem, ale powiedział, że tego nie wie, bo o ile na prockach się zna, to na płytach do drukarek już nie. Można założyć prawdziwość, bo jeśli to nie wiedza tajemna (podejrzewam nie, nie dzisiaj) to po co ma to ukrywać. W weekend będę miał wreszcie czas, to poszukam na początek informacji o programowaniu awaryjnym.
Procka odczytywał i zapisywał na programatorze.
Wgrane raczej wszystko (jak powiedział), bo puściłem 2 wydruki testowe i wszystko wyszło ani lepiej, ani gorzej niż było.
Tylko tradycyjnie rozkalibrowałem sobie stół, a ustawianie to dla mnie droga przez mękę. W przyszłości chyba trzeba będzie też pomyśleć o autokalibracji.
Procka odczytywał i zapisywał na programatorze.
Wgrane raczej wszystko (jak powiedział), bo puściłem 2 wydruki testowe i wszystko wyszło ani lepiej, ani gorzej niż było.
Tylko tradycyjnie rozkalibrowałem sobie stół, a ustawianie to dla mnie droga przez mękę. W przyszłości chyba trzeba będzie też pomyśleć o autokalibracji.
Nie myślałem, że to będzie aż tak proste, że wystarczy prosty programator z pewnego portalu
Zrzuciłem sobie zawartość procka na dysk, potem zaryzykowałem czyszcząc procesor i wgrywając go już własnoręcznie.
Wszystko działa, więc gdyby nie konieczność lutowania procka (nie każdy ma sprzęt/umiejętności) to spokojnie można to samemu ogarnąć.

Zrzuciłem sobie zawartość procka na dysk, potem zaryzykowałem czyszcząc procesor i wgrywając go już własnoręcznie.
Wszystko działa, więc gdyby nie konieczność lutowania procka (nie każdy ma sprzęt/umiejętności) to spokojnie można to samemu ogarnąć.
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 5
- x 516
Bardziej umiejętności, bo jak to ma to i kolbą od rynny wymieni.
Mam trochę słabszą, bo 40W
, ale nie miałbym odwagi podejść do tego, bo 300 za nową płytę pewne
Jakieś kabelki w domu, w aucie tak, ale taka drobnica to już nie dla mnie.

Jakieś kabelki w domu, w aucie tak, ale taka drobnica to już nie dla mnie.
Położyć drut na wyprowadzenia, zalać cyną i zdjąć całość. Nawet hotaira nie potrzeba.