[ANET A8 Plus] Uszkodzona płyta główna, wymiana na inną P&P

Animator
Postów w temacie: 9

[ANET A8 Plus] Uszkodzona płyta główna, wymiana na inną P&P

Post autor: Animator »

Mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Mam aneta jak w tytule i dzisiaj padła płyta główna, procek się grzeje (aż parzy w palec) i cały czas pokazuje temperaturę hotendu 193/194*C.
Oczywiście sprawa prosta, wymienić mobo lub spróbować reanimować, ale po prostu brak na to obecnie czasu.

I tu powstaje problem i pytanie, czy poza oryginałem, jest jakaś płyta główna pasująca plug&play?
Bez konieczności ręcznego dostosowywania Marlina (przyzwyczaiłem się do niego) i kompilacji.
Czy są jakieś gotowce (podłączam kabelki, programuje gotowym fw i gotowe) pod standardowy konfig drukarki?

Ja bym chętnie to wszystko zrobił (konfiguracja, kompilacja, itd), bo w planach jest powiększenie powierzchni roboczej do 34x34, ale właśnie wszystko w planach, ciągle brak czasu nie tylko na to.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 5
x 516

Re: [ANET A8 Plus] Uszkodzona płyta główna, wymiana na inną P&P

Post autor: Jarewa »

Nie nie ma p&p. Muszisz kupić taka jak była choc patrząc na ceny to porażka na dzisiejsze czasy nikt mądrzejszy by tego nie kupił bo taniej idzie dorwać już głupie mks genl i tmc2209
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 2
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 637

Post autor: majek »

Odłącz termistory od płyty i sprawdź czy dalej procek się grzeje. Jak to nie pomoże, to krańcówki i w sumie wszystko co się da.
Animator

nikt mądrzejszy by tego nie kupił
No niestety jestem tak mało inteligentny, że nie ogarnę tego w weekend, więc będę musiał kupić oryginał.
Niestety potrzebuje pola roboczego (stąd tez plan powiększenia), a nie mam czym jej zastąpić.

@Majek, wszystko odłączone i tyle ze zmian, że dzisiaj procek mniej się grzeje i temperaturę pokazuje 224-226*C.
Pobór samej płyty bez wyświetlacza ~100mA/
Na obwodzie termistora jest 0,6V, więc coś go ściąga do masy, a poza prockiem to chyba nic innego niema.
Jeszcze teraz, jak już płytę mam w ręku widać na procku coś jakby plamę. Mogłem go kiedyś dotknąć (nie wykluczam) i coś zostało, a może być ślad po przegrzaniu.

Tak czy inaczej ewidentnie procek wygląda na uwalony. Może w przyszłości pobawię się z podmianą na nowy, bo tak to działa wszystko poza tym termistorem.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 516

Poszukaj elektronika wymiana koszt samej atmegi12xx chyba koszt 32zl w porównaniu do płyty za 300zl to sporo mniej.
Animator

Kasowo mniej, ale problem ogarnięcia tematu wgrania softu zostaje.
Gdyby po prostu wystarczyło zaprogramować procka gotowcem to mam gdzie to zrobić, ale większe zabawy odpadają.

Strona producenta to jeszcze w ogóle istnieje? Bo chciałem poszukać czy tam coś mają, ale wszystko wygląda na martwe :roll2:
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 516

a gicie coś poszukaj
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 373
Kontakt:

Post autor: Igor »

Miałem identyczny problem z Enderem. Pomogło zlecenie kompilacji i wgrania softu na forum. Przyszła płytka, P&P wsadziłem do drukarki i od razu mogłem drukować.
Daj zdjęcie tej płyty, może mam w gratach. Moja 8 Plus ma płyte zmienianą przez TDI-CAD bo dokładał BLtoucha ale starą chyba mam.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Animator

Płyta poszła do serwisu, akurat laptopów, bo gość stwierdził, że to chwila roboty i ogarnie, tylko proca załatwi dopiero za kilka dni robiąc zamówienie na części lub muszę mu sam dostarczyć. Poszedł wariant 1, bo 1 czy 2 dni już wiele teraz nie zmienią.
Jak się uda to ma być gotowa do pracy, czyli pewno będzie próbował proca sklonować, jak nie to problem z softem będę musiał jednak ogarnąć.

Płyta taka:
anet.jpg
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 637

Post autor: majek »

Zanim powtórnie podłączysz, to sprawdź omomierzem czy nie ma przebicia między grzałką a blokiem i termistorem (pomajtaj też kablami). Bo ona się nie spaliła pewnie tak sama z siebie. A jak tego nie usuniesz, to szybko wrócisz do tego serwisu na kolejną naprawę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Anet”