Kapryśna A8

Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kapryśna A8

Postautor: margas » 08 kwie 2018, 11:02

Ciągle wracamy do tematu ustawień wyjściowe samej drukarki i CURA. Trudno eksperymentalnie włączać i wyłączać po jednej opcji bo zapewne większość zmian będzie niezauważalna a po drugie roszada ustawieniami to jak totolotek z określoną liczbą kombinacji. Zaczynam żałować że pokusiłem się na drukarkę 3D i jak mi nie przejdzie to po prostu rozbiorę i spakuje ten wynalazek do pudła 3D.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3712
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 390

Re: Kapryśna A8

Postautor: dragonn » 08 kwie 2018, 11:10

Napisałem CI parę wskazać co możesz mieć źle i co masz próbować zmienić...
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 20

Re: Kapryśna A8

Postautor: Pjoter » 08 kwie 2018, 11:33

margas pisze:Ciągle wracamy do tematu ustawień wyjściowe samej drukarki i CURA. Trudno eksperymentalnie włączać i wyłączać po jednej opcji bo zapewne większość zmian będzie niezauważalna a po drugie roszada ustawieniami to jak totolotek z określoną liczbą kombinacji.


Każdy defekt na wydruku ma swoją określoną przyczynę - prędkość, retrakcje, temp itd.

Ustaw wszystko w Cura tak jak ja mam - zmień tylko wysokość ścieżki na 0.1 mm (bo masz dyszę 0.2 mm) i wydrukuj kostkę kalibracyjną (drukuj bez podpór). Wstaw zdjęcia ze wszystkich stron i pokazujące wszelkie defekty i wtedy będziemy Ci mogli pomóc. Nauki jazdy na rowerze nie zaczyna się od trasy rowerowej w Bieszczadach (a na to się pokusiłeś wybierając swój pierwszy wydruk) - musisz się nauczyć podstaw jeszcze. Jeśli martwi cię marnowanie pieniędzy to na wypełnieniu 20% zużyjesz materiału za 30 gr. Jeśli twoja drukarka pobiera 1,5A przy 230V to dodatkowo 7 gr prądu.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 536
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: Kapryśna A8

Postautor: Zepco » 08 kwie 2018, 12:30

Nie poddawaj się, początki są trudne. Rok temu jak kupiłem drukarkę i zobaczyłem mnogość ustawień w Cura to mi witki opadły i myślałem tak jak Ty. Jednak na początek interesuje CIę tylko kilka ustawień (temperatury, prędkości, supporty, retrakcja i wypełnienie).
Jednak zacznij od zmiany dyszy na 0,4, bo inaczej za dużo nerwów stracisz. Tym bardziej, że mniejsza dysza to dłuższy czas druku.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kapryśna A8

Postautor: margas » 08 kwie 2018, 15:26

200 metrów czarnego filamentu PLA poszło już do kosza a ja jestem dalej w malinach. Mam się nie poddawać ? .. może jak zużyje całe kilo i ileś tam kilowatów energii to w końcu coś poprawnie wydrukuje. Mam dosyć ogólników , wybaczcie ale jeżeli nie potraficie podać choć przybliżonych parametrów opcji które powinienem ustawić to ta dyskusja nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Kapryśna A8

Postautor: anraf1001 » 08 kwie 2018, 15:49

Dobra zmień tę dyszę i się nie denerwuj. Wszystko jest do ogarnięcia.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 20

Re: Kapryśna A8

Postautor: Pjoter » 08 kwie 2018, 16:32

Czy mnie wszyscy ignorują w tym temacie?

margas pisze:(...)wybaczcie ale jeżeli nie potraficie podać choć przybliżonych parametrów opcji które powinienem ustawić to ta dyskusja nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów.


Podałem Ci przykładowe parametry w Cura. Parametrów w drukarce nie powinieneś zmieniać. Wydrukuj tą kostkę kalibracyjną. Albo zmień dyszę i wtedy wydrukuj kostkę. Wstaw zdjęcia. Jeśli tego nie zrobisz to nie wyjdziemy poza ogólniki. Skoro interesowałeś się wcześniej drukiem 3D to raczej wiesz o czymś takim jak kalibracja drukarki. Nie można jej zrobić jeśli nie wiesz co kalibrować. A nie wiesz co kalibrować jeśli nie wydrukujesz testu kalibracji. Identyczny problem jest z drukarkami 2D - po to istnieją strony testowe abyś mógł znaleźć problem. Jeśli oczekujesz od nas pomocy to rób to co mówimy.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 460
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 51

Re: Kapryśna A8

Postautor: Tuchajbej » 08 kwie 2018, 17:02

Masz 100% racji. Nie przyniesie. FR już na targi się szykuje pewnie .

Tapatalkniete z SGS7E więc nie czepiać się błędów.
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kapryśna A8

Postautor: margas » 08 kwie 2018, 19:07

Tak namieszałem w ustawieniach że mało głowicy nie urwało jak zahaczyła o wydruk. Jak nie będę miał dobrego pliku konfiguracyjnego to nici z wydruków. Na dzisiaj daję sobie spokój bo mi moja cierpliwość się wyczerpała. Dlaczego pomimo iż zaznaczam w CURA temperaturę głowicy i stołu to drukarka ustawia tylko temperaturę stołu a głowicy musze ustawić na piechotę. Co za porąbany program.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 536
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: Kapryśna A8

Postautor: Zepco » 08 kwie 2018, 19:13

Bo masz nie ustawiony kod startowy i musisz ręcznie to robić.
Wejdź w ustawienia drukarki i dla Start GCode ustaw sobie:

Kod: Zaznacz cały

G21 ; set units to millimeters
G90 ; use absolute positioning
M82 ; absolute extrusion mode
G28 W ; home all without mesh bed level
M104 S{material_print_temperature} ; set extruder temp
M140 S{material_bed_temperature} ; set bed temp
M190 S{material_bed_temperature} ; wait for bed temp
M109 S{material_print_temperature} ; wait for extruder temp
G92 E0.0 ; reset extruder distance position
G1 Y-3.0 F1000.0 ; go outside print area
G1 X60.0 E9.0 F1000.0 ; intro line
G1 X100.0 E21.5 F1000.0 ; intro line
G92 E0.0 ; reset extruder distance position


A w End Code:

Kod: Zaznacz cały

M104 S0 ; turn off extruder
M140 S0 ; turn off heatbed
M107 ; turn off fan
G1 X0 Y210; home X axis and push Y forward
M84 ; disable motors


I te dwie rzeczy będą dodawane do pliku .gcode
Pierwszy z nich ustawia temperatury i czeka aż się nagrzeje, i przed wydrukiem robi kreskę filamentu, żeby uzupełnić ewentualne braki w dyszy.
Drugi studzi stół i głowicę i wyłącza silniki.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość