Kapryśna A8

Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Kapryśna A8

Postautor: margas » 05 kwie 2018, 10:03

Witam. Poszukuje opisu funkcji oraz ich wartości wprowadzanych z poziomu panelu LCD aby w końcu coś poprawnie wydrukować. Parametry są ustawione domyślnie a nie wiem na jakie je zmienić. Nie chcę za bardzo grzebać bo mogę tak poustawiać że nikt z tym potem do ładu nie dojdzie. Szukałem w necie ale szczegółowego opisu nie znalazłem. mam też pytanie czy Cure zapisuje "swoje" ustawienia drukowanie do pliku *.gcode nadpisując ustawienia drukarki czy priorytetowe są ustawienia drukarki ?. Dysza to 0.2 a filament czarny 1.75.
W word rozpisałem menu może ktoś poprawi te ustawienia ?.
Załączniki
menu A8.zip
(2.33 KiB) Pobrany 20 razy
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
kretu
Posty: 387
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 63

Re: Kapryśna A8

Postautor: kretu » 05 kwie 2018, 11:50

Nie mam Anet ale nawet jakbym miał to chyba nie mógł by ci pomóc na podstawie tego posta. Napisz jaki masz problem z wydrukiem najlepiej w formie zdjęć. No i osobiście bym nie zaczynał od dyszy 0,2 tylko standardowej 0,4.

A i poczytaj koniecznie temat Flamerunnera o tej drukarce i koniecznych zmianach zwłaszcza jeżeli chodzi o włączenie zabezpieczeń termicznych.
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1777
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 334
Kontaktowanie:

Re: Kapryśna A8

Postautor: marek91 » 05 kwie 2018, 13:45

Wszystko pomieszałeś.

Drukarka ma wgrany firmware w którym masz podstawowe dane na temat kroków silników, ustawienia PID dla termistorów, gdzie są ustawione krańcówki itp.
Natomiast wszystko to co ustawiasz sobie w cura to ustawienia samego wydruku, ilość obrysów (grubość ścianek) wypełnienie, grubość dolnej i górnej ścianki, temperaturę stołu, głowicy i wiele, wiele innych. To są dwie zupełnie inne sprawy.
Z dyszy 0,2mm na razie zrezygnuj, będziesz miał 5x więcej problemów. Wstaw 0,4 lub 0,5 i pokaż co masz naustawiane w cura.
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kapryśna A8

Postautor: margas » 06 kwie 2018, 18:08

Koledzy zadałem konkretne pytanie czy ktoś na podstawie załączonego do poprzedniego postu pliku z menu może mi powiedzieć jaka funkcja robi to lub tamto i jakie wartości wpisać. To moja pierwsza drukarka 3D więc orłem nie jestem w temacie ale zmiana parametrów i obserwowanie co robi drukarka to nie najlepsze rozwiązanie bo można spędzić miesiąc na ustawianiu i nic nie wydrukować poprawnie.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 122
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 17

Re: Kapryśna A8

Postautor: Pjoter » 06 kwie 2018, 19:57

I dostałeś konkretną odpowiedź (a nawet dwie):

1.
kretu pisze:Napisz jaki masz problem z wydrukiem najlepiej w formie zdjęć. No i osobiście bym nie zaczynał od dyszy 0,2 tylko standardowej 0,4.


2.
marek91 pisze:Drukarka ma wgrany firmware w którym masz podstawowe dane na temat kroków silników, ustawienia PID dla termistorów, gdzie są ustawione krańcówki itp.
Natomiast wszystko to co ustawiasz sobie w cura to ustawienia samego wydruku, ilość obrysów (grubość ścianek) wypełnienie, grubość dolnej i górnej ścianki, temperaturę stołu, głowicy i wiele, wiele innych. To są dwie zupełnie inne sprawy.
Z dyszy 0,2mm na razie zrezygnuj, będziesz miał 5x więcej problemów. Wstaw 0,4 lub 0,5 i pokaż co masz naustawiane w cura.


Nadal nie wiemy co masz na myśli mówiąc że "chcesz coś poprawnie wydrukować".
Poza tym w menu Anet znajdują się funkcje które na początek nie powinny Cię interesować. Jak na razie baw się ustawieniami w Cura - prędkość wydruku, grubość warstwy, gęstość wypełnienia itd. Nie ma też uniwersalnych ustawień - wszystko zależy od tego czy chcesz wydruk mieć szybko czy możesz poczekać, czy zależy ci na wytrzymałości mechanicznej czy też wyglądzie itp.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: Kapryśna A8

Postautor: dragonn » 06 kwie 2018, 20:00

Druga sprawa - poważnie zrezygnuj na początek z dyszy 0.2. Wychodzą Ci już na 0.4 czy też masz problem?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kapryśna A8

Postautor: margas » 06 kwie 2018, 23:34

Z tego co piszecie to cure "rządzi" drukarką a nie jej oprogramowanie ... wiec po co ono tam jest ? żeby tylko silniczkami sterować ?. Nic już z tego nie rozumiem. Cure ma ze sto opcji !!!.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: Kapryśna A8

Postautor: dragonn » 06 kwie 2018, 23:39

margas pisze:Z tego co piszecie to cure "rządzi" drukarką a nie jej oprogramowanie ... wiec po co ono tam jest ? żeby tylko silniczkami sterować ?. Nic już z tego nie rozumiem. Cure ma ze sto opcji !!!.

Dokładnie, w 99% co robi soft w drukarce to steruje silnikami na podstawie komend które wygenerowała mu Cura czy inny slicer.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2928
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 372

Re: Kapryśna A8

Postautor: Kopytko » 07 kwie 2018, 00:14

Wyobraż sibie nawigacje i kierowce auta, nawigacja to ta Cura , która daje wytyczne i komendy gdzie masz jechać, ale ty jako kierowca czyt. Frimware wykonujesz wszystko sam, tak samo dzieje się w drukarce i to co napisał Dragon- cura daje komendy a wykonuje je procesor i oprogramowanie w drukarce. Obie rzeczy muszą być pod siebie skonfigurowane aby działały wspólnie i płynnie. Inaczej wjedziesz do morza:P
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1527
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 255

Re: Kapryśna A8

Postautor: McKee » 07 kwie 2018, 05:35

margas: nie musisz znać / modyfikować wszystkich opcji. Zostaw wszystko na wartościach domyślnych. Zacznij drukować, pochwal się wynikami (zdjęcia i ew. screeny z ustawień). Czytaj forum / poradniki i ucz się. Cura jest spolszczona (może ci będzie łatwiej po polsku, ale warto jednak angielskimi terminami operować).
Doc-ów nie wrzucaj na forum i sam nie otwieraj z nieznanych źródeł. To nie jest bezpieczny format, zresztą to samo możesz na forum napisać dodać zdjęcia i mieć większą szansę na odpowiedź.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość