Anet A8 calibracja repetier hosta

Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Anet A8 calibracja repetier hosta

Postautor: margas » 10 kwie 2018, 11:12

Usiłuje skalibrować drukarkę i nieco mi to nie wychodzi. Nie korzystam z CURE bo opcji tam jeszcze więcej i byłoby mi dopiero trudno przeprowadzić kalibrację. Korzystając z informacji na stronie FERIAR-LAB wprowadziłem zalecane ustawienia repetier-hosta i próbuje wydrukować kontrolną kostkę 20x20x20. Coś jest jednak nie tak więc proszę o skontrolowanie czy mam poprawne ustawienia.
Załączniki
config5.jpg
config3.jpg
config4.jpg
config2.jpg
config1.jpg
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
Hejterro
Posty: 141
Rejestracja: 21 sie 2017, 20:40
x 13

Re: Anet A8 calibracja repetier hosta

Postautor: Hejterro » 10 kwie 2018, 11:24

Rozmiar dyszy masz 0.2? Jak tak, to wysokość warstwy daj na 0.1.
No i wymień tą dyszę w końcu na 0.4...
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Anet A8 calibracja repetier hosta

Postautor: margas » 10 kwie 2018, 12:41

Jeszcze nie dotarła więc kombinuje z tą. Tak przy tych ustawieniach wydrukowała kostkę .. żal patrzeć.
Załączniki
kostka.jpg
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2503
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 694
Kontaktowanie:

Re: Anet A8 calibracja repetier hosta

Postautor: dziobu » 10 kwie 2018, 16:23

margas pisze:Jeszcze nie dotarła więc kombinuje z tą.

Kulturalnie odpowiem pińćsetny raz, że ta dysza jest do dupy ;) Fajnie że zamówieś dobrą, ale to nie znaczy że w momencie złożenia zamówienia ta ruszy. Czy jak przebijesz oponę w samochodzie to też na niej jeździsz bo w sumie nowa będzie dopiero w poniedziałek? Masz ciulową dyszę i masz plastik który niekoniecznie muszi z nią działać (tak, nie każdy materiał nadaje się dla takiej dyszy).


Ale skoro już się uparłeś:
- czy ekstruzję masz skalibrowaną? Tzn jeśli nagrzejesz głowicę i z panelu/PC każesz mu wypluć 10mm plastiku, to on wciągnie 10mm druta? Bo wygląda jakby brakowało materiału, tzn jakby wypluwał mniej niż potrzeba (http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-3/),

- Temperaturę masz OK? Dysza nie przytkana? Czy jak drukarka stoi przed drukiem gdzieś w powietrzu to filament leje się z dyszy? Albo czy jak drukuje to słyszysz że radełko "klika" (przeskakuje) jakby nie było w stanie plastiku wepchać? Jak nie słyszysz to podczas druku (lub z panelu każ mu wypluć trochę) złap lekko palcami filament zaraz przed ekstruderem i zobacz czy leci płynnie czy wyraźnie przeskakuje,

- "Layer height": pisałem Ci wcześniej że wysokość warstwy nie powinna być większa niż ~75% szerokości ścieżki (dla uproszczenia: średnicy dyszy); to nie moje widzi-mi-się tylko dysza układa ścieżkę z plastiku a ten rozpływa się tak a nie inaczej. Ustaw "0.15".

- Masz jakiś nawiew na wydruk (dobrze pamiętam że drukujesz z PLA?)?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3390
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 668
Kontaktowanie:

Re: Anet A8 calibracja repetier hosta

Postautor: FlameRunner » 10 kwie 2018, 19:14

Cóż, zamykam jeszcze jeden temat...

Wróć, gdy będziesz miał dyszę 0,4 mm.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość