Zmiana płyty... no właśnie na co??

Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 659
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 74

Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: Pajacyk0v » 20 maja 2018, 21:47

Gdybyście mieli zmieniać oryginalną płytę (których czas życia to loteria) to na co zmienić przy poniższych założeniach?

- musi ogarnąć to co jest w standardzie jeżeli chodzi o mechanikę (1 extruder, 2 motory osi Z, etc.)
- druk offline z karty SD
- LCD pokroju 12864
- marlin
- autolevel
- modułowe stepstiki
- dodatkowe wejścia (min. 2) które można wykorzystać w przyszłości do implementacji np. czujnika filamentu

Ramps 1.4, jakiś MKS?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2196
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 593
Kontaktowanie:

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: dziobu » 20 maja 2018, 21:57

Ja tam specjalistą nie jestem, ale powyższe założenia spełnia "MKS Gen L V1.0". Mam, używam, działa bezproblemowo.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 659
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 74

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: Pajacyk0v » 20 maja 2018, 22:16

dziobu pisze:Ja tam specjalistą nie jestem, ale powyższe założenia spełnia "MKS Gen L V1.0". Mam, używam, działa bezproblemowo.


A on ogarnia dwa motory w osi Z ?
Bo na pcb widzę jedno złącze. Chyba że da się użyć jako drugie Z któryś z złącz ekstruderów (E1/E2)
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2196
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 593
Kontaktowanie:

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: dziobu » 20 maja 2018, 22:17

Słusznie. Jedno jest. Ja mam rozdzielacz do silników.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 659
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 74

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: Pajacyk0v » 21 maja 2018, 13:25

dziobu pisze:Słusznie. Jedno jest. Ja mam rozdzielacz do silników.


Zdradzisz jak taki rozdzielacz wygląda? Gotowiec? Wydala to prądowo?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2196
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 593
Kontaktowanie:

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: dziobu » 21 maja 2018, 13:29

Pajacyk0v
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
zen
Posty: 220
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 22
Kontaktowanie:

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: zen » 21 maja 2018, 15:06

Mam kilka takich, ale one są równoległe. Lepiej mieć szeregowo
i3 Alu / P3Steel / HEVO^300 / Delta Kossel Linear Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3441
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 513

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: rafaljot » 21 maja 2018, 15:38

Indukcyjność rośnie dwukrotnie. Chyba przy wyższym napięciu i silnikach z dużym prądem, małej indukcyjności można by szeregowo. Jednak typowo chyba lepiej równolegle. Prądem i tak sobie sterujemy na stepstiku.

@zen, A czemu lepiej?
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
zen
Posty: 220
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 22
Kontaktowanie:

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: zen » 21 maja 2018, 15:53

Czytałem, że dla osi Z i małych prędkości lepiej szeregowo. Nie jestem specjalistą oczywiście

https://www.v1engineering.com/forum/top ... -parallel/
i3 Alu / P3Steel / HEVO^300 / Delta Kossel Linear Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3441
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 513

Re: Zmiana płyty... no właśnie na co??

Postautor: rafaljot » 21 maja 2018, 16:28

a to taka dyskusja w tym linku. Goście mniej więcej piszą to ca ja wyżej. Zależy od silników i zastosowania. Jeśli mamy możliwość podpięcia wyższego napięcia np 40V i chcemy większy moment, a sterownik daje rady z małym prądem to można podłączać szeregowo by uzyskać ten moment, ale strata będzie na prędkości maksymalnej.
Jakkolwiek w osi Z i w drukarce, gdzie typowo są silniki 1-1.7 Amp. i napięcie 12-24V to jednak lepiej nawet Z podpinać równolegle. Głównie dlatego, żę łatwiej. Tak też, nie bez powodu producenci płytek robią. Np DuetWifi ma dwa wyjścia Z równoległe. RAMPS z resztą też tak ma.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość