Masa glowicy drukujacej

Marek_Sp
Posty: 178
Rejestracja: 13 wrz 2018, 16:50
Lokalizacja: Katowice
x 1

Masa glowicy drukujacej

Postautor: Marek_Sp » 01 lis 2018, 19:54

Zastanawia mnie czy przeciw waga by nie pomogła tzn. masa na prowadnicy poruszająca się przeciwbieżnie do ruchu głowicy. Jak sadzicie ?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4284
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 511

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: dragonn » 01 lis 2018, 20:15

Nie, nic to nie da
https://www.youtube.com/watch?v=HS7LvcBowCA&t=1s tutaj masz bardzo rozwinięty ten pomysł po czym gościu jak to zrobił stwierdził że absolutnie to nic nie daje jeśli chodzi o jakoś wydruków.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 652
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 88

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: kapi » 01 lis 2018, 20:40

@dragonn , przy takiej konstrukcji (gabaryt) gość chyba źle oszacował ew ugięcia :) tak patrze na tą ramę ...
dlatego ma takie drgania. żadnych wzmocnień krzyżowych.
na czujniku zegarowym masz do 0,01mm (5:17) poważnie - 0,2-0,3 mm drgań ?? to nie jest odlewane żeliwo by było stabilne.
samo podejście że maszyna stoi na panelach, a czujnik też ...
jak mieszkałem w kamienicy to cała podłoga pracowała.
jeśli chodz o przeciwwagi - to 1 powinna być dla głowicy - na belce gdzie porusza się wózek , a druga dla osi Y rozłożona na dwie strony.
to co pokazał na filmie raczej nie będzie się "znosić" .

i dochodzimy do tego, że wprawiamy w ruch 2x większą masę, gdzie może być potrzebna większa moc ;)
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4284
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 511

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: dragonn » 01 lis 2018, 20:44

kapi pisze:@dragonn , przy takiej konstrukcji (gabaryt) gość chyba źle oszacował ew ugięcia :) tak patrze na tą ramę ...
dlatego ma takie drgania. żadnych wzmocnień krzyżowych.
na czujniku zegarowym masz do 0,01mm (5:17) poważnie - 0,2-0,3 mm drgań ?? to nie jest odlewane żeliwo by było stabilne.
samo podejście że maszyna stoi na panelach, a czujnik też ...

Oczywiscie, wszystko się rozchodzi o to że niby zmniejszył te drgania a na wydrukach absolutnie nic to nie zmieniło. Moim zdaniem prościej jest dowalić dużo masy stałej do drukarki.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Marek_Sp
Posty: 178
Rejestracja: 13 wrz 2018, 16:50
Lokalizacja: Katowice
x 1

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: Marek_Sp » 01 lis 2018, 20:55

Tak sobie pomyślałem ze dam masę na osi X na osobnej prowadnicy i na osi Z napędzanej tym samym paskiem, na razie to tylko pomysł żeby przyspieszyć anete, na razie to tylko myśl bez żadnych rozwiązań, na razie skończyłem łożyska toczne i zaskoczony jestem bo luzów nie ma muszę jeszcze rozwiązać podobnie oś Z . A chyba jest różnica pomiędzy wypasioną super drukarka a dziadowska atenką
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4284
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 511

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: dragonn » 01 lis 2018, 21:12

Marek_Sp pisze:pomysł żeby przyspieszyć anete

hqdefault.jpg

To jest jedyny sposób żeby przyśpieszyć Anet A8 :lol: :lol: .
A teraz poważnie - nie, pierwsze co należy w anet a8 żeby ją przyśpieszyć to wywalić całą akrylową ramę przez okno jak na zdjęciu wyżej i zastąpić czymś stabilnym z profilu alu lub stali. A nie mocować jakieś przeciwwagi :roll: :roll:
Drugi etap przyśpieszania Anet to wywalenie całego układ kartezjańskiego i zrobienie jakieś CoreXY/Ulti. Na tym etapie już nie zostaje z Anet nic :lol: :lol:
rafaljot, dziobu, Pajacyk0v
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3557
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 559

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: rafaljot » 01 lis 2018, 21:21

@kapi tamten pomysł jest tak bez sensu, może nie sam pomysł, co realizacja że aż szkoda go komentować. Choćby sama odległość w pionie między głowicą a "przeciwwagą" . Tę ideę da się wdrożyć ale nie tak, nie "na oko"...
Marek_Sp
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Marek_Sp
Posty: 178
Rejestracja: 13 wrz 2018, 16:50
Lokalizacja: Katowice
x 1

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: Marek_Sp » 01 lis 2018, 21:24

ok tak to mogę zacząć budować deltę
Marek_Sp
Posty: 178
Rejestracja: 13 wrz 2018, 16:50
Lokalizacja: Katowice
x 1

Re: Masa glowicy drukujacej

Postautor: Marek_Sp » 02 lis 2018, 17:18

A jeszcze widać że poniektórzy nie maja pojęcia o co w tym chodzi.

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość