Anet E10 pojawił sie ofset Z

j570
Posty: 6
Rejestracja: 13 cze 2019, 09:33

Anet E10 pojawił sie ofset Z

Postautor: j570 » 13 cze 2019, 09:47

Witam. Anet E10. Drukowała bez problemów i tak jakoś po aktualizacji Cury do wersji 4 (tak mi sie wydaje) pojawił sie problem z rozpoczęciem drukowania. Po dokładnym przyjrzeniu sie drukarce stwierdziłem że głowica zaczyna drukować z odległości około 0,8 mm i materiał nie przykleja się do stołu. Stół jest skalibrowany na kartkę papieru jak zawsze ale przy rozpoczęciu drukowania głowica idzie troszkę do góry. Co ciekawe wziąłem stary plik już g-kodowy którym coś drukowałem i wydrukowało poprawnie. Nowe pliki przepuszczane przez CURĘ 4.0 dostają ofsetu Z. Gdzie szukać rozwiązania problemu?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5583
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1048

Re: Anet E10 pojawił sie ofset Z

Postautor: dragonn » 13 cze 2019, 09:57

Wrzuć nowy i stary g-code
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: FFF, UV LCD
x 1898
Kontaktowanie:

Re: Anet E10 pojawił sie ofset Z

Postautor: FlameRunner » 13 cze 2019, 11:10

Proponuję po pięćdziesiąt początkowych linii z jednego i z drugiego, oba fragmenty bezpośrednio w poście w tagach:

Kod: Zaznacz cały

[code] ... [/code]
https://ocelot3d.pl/ | drukarnia 3D
Jest "filamentówka", jest "żywicówka", nawet jakiś skaner 3D się znajdzie – można się pobawić. :)
j570
Posty: 6
Rejestracja: 13 cze 2019, 09:33

Re: Anet E10 pojawił sie ofset Z

Postautor: j570 » 14 cze 2019, 06:17

Dziękuję za odpowiedzi. Stary plik g-kodowy drukuje coś tam a nowy co innego ( nie mam niestety stl-a do tego starego bo to były próby). Myślę że to nie przeszkadza.
W weekend wrzucę bo trochę zapracowany jestem. Pozdrawiam.
j570
Posty: 6
Rejestracja: 13 cze 2019, 09:33

Re: Anet E10 pojawił sie ofset Z

Postautor: j570 » 15 mar 2020, 17:06

Minęło trochę czasu, Anetkę wywaliłem w kąt i korzystałem z innego sprzętu. Ostatnio dobrałem się do niej i porządnie pokasowałem luzy przed ponownym uruchomieniem. Wcześniej też były były pokasowane ale coś chyba było nie tak bo w końcu zaczęła prawidłowo drukować. Dziwne bo problem pojawił sie nagle. Co mogę dodać, podniosłem trochę płytę poprzez podniesienie mikroprzełącznika bo sprężyny były bardzo mocno napięte.

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości