Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Miejsce na rozmowy o drukarkach typu delta
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2544
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 711
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: dziobu » 23 lis 2018, 20:23

Adinfo pisze:"Przygotowany wcześniej model 3D należy „przerobić” na G-code."

To przy okazji polecam lekturę: https://forbot.pl/blog/porownanie-narzedzi-do-ciecia-modeli-slic3r-cura-kisslicer-id5010 bo fajnie to opisali.

I na przyszłość, bo na pewno Ci się przyda:
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3417
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 681
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: FlameRunner » 23 lis 2018, 20:38

dziobu pisze:To przy okazji polecam lekturę: https://forbot.pl/blog/porownanie-narzedzi-do-ciecia-modeli-slic3r-cura-kisslicer-id5010 bo fajnie to opisali.

Cura 14 lub 15. Toż to prehistoria. ;)
Zresztą różnice w jakości druku (i ogólnie wygląd prezentowanych tam wydruków) są absurdalne. Nawet w 2015, każdy z "testowanych" tam slicerów - z poprawnie dobranymi ustawieniami - powinien pozwolić na wydrukowanie głupiej kostki poprawnie.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2544
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 711
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: dziobu » 23 lis 2018, 21:19

Bardziej chodzi o jakiś sensowny opis kluczowych elementów jak szew czy mosty. Porównywanie samych programów jest bez sensu niezależnie od ich wersji ;) Nawet S3D się zmienia takze prędzej czy później każdy opis będzie nieaktualny. O doświadczeniu czy umiejętnościach operatora nie wspominając bo to przecież też się zmienia.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 14:07

kapi pisze:
dziobu pisze: wyciepiemy na hasiok! :D

po jakimu to je ?
hasiok po ślonsku, a wyciepniemy? - prawie się udało - miało być wyciepnymy :mrgreen:

dziobu - dzięki za linki do lektury, na pewno się przydają.

Profil drukarki dla Cura wziąłem stąd: https://www.thingiverse.com/thing:2367365

1. Dzisiaj przygotowałem gcode - kostka Testing 20x20x10 z karty SD. Niestety pierwsze dwa przebiegi poszły w podkładkę, mimo kalibracji głowica zaczyna zbyt nisko, muszę to skorygować.
2. Druga sprawa - podgrzany domyślnie blat do 60 st. (zostawiłem tak w kodzie, teraz wyłączyłem) i da podkładka z drukarką zaczyna środkiem się podnosić, dlatego przy PLA będę zaczynał zabawę na zimno albo tylko delikatnie podgrzewał blat.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3417
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 681
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: FlameRunner » 24 lis 2018, 14:12

Tak, na fabrycznie dodawanej podkładce można spokojnie drukować PLA bez grzania stołu.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 14:34

Poczytałem i wg wskazówek z tego linka (http://jheyman.github.io/blog/pages/Anycubic3DPrinter/) ustawiłem - Prepare Leveling -> "New Z Offstet" na taki jak był wyświetlony, u mnie -15.90, przedtem tego nie robiłem.
Ten fabryczny czarny PLA wiem, że jest kiepski, bardziej chodzi o to, że zanim przyjdą zamówione DevilDesign PLA black i white mam czas przynajmniej wstępnie zapoznać się z drukiem 3D i upewnić, że drukarka sprawna, tylko to ramię z luzem będę reklamował u producenta.

Czy ustawienie na jakiej wysokości głowica zaczyna (mimo kalibracji zapamiętanej w drukarce) jest też przechowywane w gcode, czy to osobne ustawienie w drukarce, ewentualnie skoro pierwsze warstwy poszły w blat - co muszę zmienić aby minimalnie podnieść głowicę.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3417
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 681
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: FlameRunner » 24 lis 2018, 14:37

Możesz zmniejszyć delta height.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 16:57

Drukarka nie zapamiętuje ustawień - po włączeniu albo nawet po wydruku - przy kolejnym wraca do Z offset - 15.90, zmieniam wtedy ręcznie na taki jak wyszedł - przy kolejnym wydruku leci 3cm nad stołem. Nie ma to dalej sensu. Czytałem, że też mieliście problemy z tym modelem (https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=66&t=3280&view=unread#unread).
Czy aktualizację fimware (przejście na Marlin można wykonać z poziomu Windows? - czy musi to być Arduino albo RaspberryPi (akurat mam).
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3417
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 681
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: FlameRunner » 24 lis 2018, 17:34

Tym wgrywasz: https://www.arduino.cc/en/Main/Software
Wgrywasz na fabryczną płytę główną.

Możesz wgrać firmware z konfigiem wrzuconym przez @dziobu, tylko musisz go troszkę zmienić jeśli nie modyfikowałeś drukarki - patrz na moje komentarze w stosownym temacie.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 17:48

Dzięki za podpowiedź! - poczytam i przygotuję wszystko.

Szukajcie a znajdziecie "stosowny temat":
// Rozmowę o konfigu zrobionym @dziobu przeniosłem do tematu, w którym ten konfig był wrzucony: https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=3140&start=60#p54746
W międzyczasie "zaktualizowałem" stockowy firmware Anycubic to tego co mają na stronie dla autoleveling v2 myśląc, że może być lepiej, ale dalej to samo, ciekawe na czym polega różnica u tych co im działa poprawnie zapis do eprom.

Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości