Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Miejsce na rozmowy o drukarkach typu delta
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 18:41

Podsumowując problem ze stockowym firmware: "pojadę z nimi" przy podsumowaniu zakupu, zobaczymy czy coś zaradzą i wyjaśnią na czym polega problem. Nie potwierdziłem jeszcze dostawy i nie otworzyłem "sporu" na Ali, ale czemu nie spróbować :devil:
Sporo osób pisało o problemie - tylko czy ktoś to zgłosił do producenta.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 20:02

Po wgraniu firmware Marlin 1.1.9 i config dla Delty (ustawione: Plus, Autoleveling = 2, stół alum = 1) nie robi mi autokalibracji - zjeżdża nieco w dół i wraca do góry - wtedy paski przeskakują o parę "zębów". Mam obawy aby czegoś nie uszkodzić.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2544
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 711
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: dziobu » 24 lis 2018, 20:05

Nagraj filmik. Pokaż jak to wygląda.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 24 lis 2018, 20:12

Nagram filmik, co w Twoim konfigu muszę zmienić aby użyć w standardowym kicie Delty?

Konfig wziąłem stąd:
https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/tree/bugfix-1.1.x/Marlin/example_configurations/delta/Anycubic/Kossel
ustawiłem jedynie:
// normal size or plus?
#define ANCYUBIC_KOSSEL_PLUS
// Anycubic Probe version 1 or 2 see README.md; 0 for no probe
#define ANYCUBIC_PROBE_VERSION 2
// Heated Bed:
// 0 ... no heated bed
// 1 ... aluminium heated bed with "BuildTak-like" sticker
// 2 ... ultrabase heated bed
#define ANYCUBIC_KOSSEL_ENABLE_BED 1
Awatar użytkownika
Kama
Posty: 72
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:34
x 13

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Kama » 24 lis 2018, 22:14

Wgraj 1.1.9 z tematu: viewtopic.php?f=66&t=3332

Działa wszystko od strzała.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 25 lis 2018, 10:04

Wielkie dzięki :piwo: , kalibracja ruszyła od ręki - przed zjechaniem głowicy sprawdziłem czy czujnik działa - jest ok. Właśnie się kalibruje :mrgreen:

Wcześniejsze configi (nowsze - wg tego co mi link podesłałeś), które próbowałem nie działały - przy kalibracji głowica zjeżdżała do połowy i wracała, za kolejnym razem jechała do góry po za zakres i paski przeskakiwały o kilka ząbków, w innym configu z kolei przy rozpoczynaniu kalibracji głowica jechała na sam dół - nie działał czujnik - wyłączyłem aby nie uszkodzić czegoś.

1. Pytanie o znaczenie tego - na filmie autor włącza na moment i wyłącza z powrotem Soft Endstops: Off (u mnie na starcie były włączone, u niego wyłączone)? (później na filmie je włącza)

2. Przy pierwszej kalibracji i sprawdzaniu czy przyjdzie kartka papieru przy 0,7mm ledwo przechodzi, kartka ma około 0,5mm grubości.
Mam gdzieś w domu szczelinomierz, tylko muszę go odszukać. Czy Waszym zdaniem będzie ok?

3. Ta stockowa podkładka na stole jak nawet sam nadmuch leci z głowicy zaczyna się podnosić do góry - podnosi się środek pod wpływem temperatury - u Was też jest taki "objaw" - jak już będę pewny, że głowica nie ryje po stole to zamówię szybę.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 25 lis 2018, 13:48

Kilka podejść - nadal pierwsza warstwa "wchodzi w blat". Po kalibracji mam takie coś:
Calibration sd:0.027 - jak się ma ta wartość do pozostałych i tych zmian (height, probe z offset)
Height moje: +295.1 moja zmiana na: +295.12
Height na filmie: +334.32 na filmie zmiana na = +334.25
Probe Z Offset na filmie -14,60 na 14,65
Probe Z Offset u mnie -15,90 na -15.95
przypuszczam, że coś robię nie tak.
Ciekawe, że robiłem nawet kalibrację z podłożonymi czterema kartkami A4, potem je wyjmuję - przy drukowaniu głowica jest i tak za nisko.
Podczas wydruku w Tune zmieniałem Babystep Z o 0,7-0,8 i PLA zaczął wychodzić.
pacy
Posty: 56
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: pacy » 25 lis 2018, 13:54

Nie sugeruj się filmem. Jak wchodzi w blat zmniejszaj delta height. Ustaw sobie na początek 290, wyłącz soft endstop i opuszczaj głowice aż będzie Ok, wartość z na minusie jaka będzie dodaj do delta height zapisz i sprawdź wtedy.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 25 lis 2018, 14:15

OK, sprawdzę tak po kolei w filmie widziałem do momentu kiedy u mnie jest za ciasno nad blatem:

Prepare -> Delta Calibration -> Auto Calibration (u mnie wynikiem jest sd 0,023)
Prepare -> Delta Calibration -> Set Delta Height
Prepare -> Delta Calibration -> Store settings
zdejmuje sondę
Prepare -> Move axis (przełącza tu na moment Soft Endstops z Off na On i znowu Off - później na filmie widać, że włącza) -> Move Axis -> Move Z -> schodzi co 10mm, potem co 1mm, potem c0 0,1 mm do blatu i pokazuje przejście paska 0,1mm, przy 0,0 nie przechodzi
(u mnie jest tu aktualnie Z na górze jest = +295.0)
jak u mnie schodzę do blatu, to kartka przechodzi przy +000.8, przy +000.7 już mam spory opór - z powrotem jej nie włożę
z tym, że u mnie jest ta stockowa podkładka Anycubic - czy to ma jakiś wpływ - u niego jest położone coś ciemnego na blacie "twardego" - sonda ma plastikową końcówkę, więc twardość podłoża w tym wypadku nie powinna mieć znaczenia.
No i na tym etapie co powinienem zrobić? bo mam wrażenie że tu występuje różnica - głowica powinna być nieco wyżej.

Delta height mam zmienić ręcznie po kalibracji czy przed nią?
zmieniłem Deltę na 290.0 i przy Move Z podkładkę Anycubic można przesunąć przy Z -004.3 -> czyli to 0.0
czyli powinienem tę różnicę -004.3 dodać do 290.0 -> czyli zmienić deltę height ponownie tym razem na 294.3
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 113
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 25 lis 2018, 14:34

Dobra, ustawiłem teraz Delta na 294.3 i przy Move Z mogę swobodnie przesunąć kartkę A4 przy -000.1, czyli troszkę przegiąłem, muszę deltę height skorygować jeszcze o 0.001.

Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Adinfo, Artu, Google [Bot] i 3 gości