Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Miejsce na rozmowy o drukarkach typu delta
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 26 lis 2018, 07:56

@morf Bez suwmiarki nie loguj sie nawet na forum
Mam nadzieje ze nie przyszlo Ci tylko do glowy uzywac jakiegokolwiek szczelinomierza, teoria teoria a kazdy bardziej doswiadczony powie Ci ze i tak ustawia sie na oko po wydrukowaniu paru kresek chociazby.
- tak też zrobię, odpuszczę szukanie suwmiarki - jestem ciekawy tak orientacyjnie jak wysoko macie głowicę przy pierwszej warstwie - jak zaczyna drukować.
@Gmeracz Jestem już starszy piernik, a się uczyłem anglika, gdy miałem po 40-tce...
To dlatego, że 40-stkę mam dopiero za miesiąc :mrgreen: - potem angielski będzie na "innym" poziomie.

Nie spoko - z tym angielskim, tylko nie załapałem od razu o co chodzi z Delta Height i korektą Probe Z Offset.
Skoro poprawiłem Probe Z Offset (na odpowiedni dla mnie) to teraz każda kalibracja będzie łatwiejsza - bo uwzględni tę różnicę przesunięcia Z.

Pytanie dotyczące podkładki stockowej - czy u Was też przy grzaniu blatu się podnosi środkiem znacząco?
- przy 60 stopni wątpię że wydruk wyjdzie poprawnie, skoro podkładka będzie mi dotykała głowicy.
- sporo osób pisało o szkle hartowanym o grubości 3mm - rozumiem, że może być nieco grubsze? (tyko nagrzewanie tej "szyby" na blacie będzie trwało dłużej,
- znajomy co ma drukarkę 3D wspominał mi o jakimś "lakierze kosmetycznym/do włosów z Rossmana", który fajnie działa przy nałożeniu na blat, bo pierwsza warstwa się dobrze nakłada i trzyma - a ponoć dużo tańszy niż dedykowane do wydruku 3D.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3417
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 681
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: FlameRunner » 26 lis 2018, 08:17

Ale to wina podkładki? Czy raczej samej grzałkowo-aluminiowej płyty stołu? (I, być może, tego, że my ją chyba wszyscy źle montujemy, nie dając jej miejsca na rozszerzenie się po nagrzaniu.)
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
tig33r
Posty: 373
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 48

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: tig33r » 26 lis 2018, 09:54

Nagrzej stół i dopiero później dokręć plastiki, które go mocują do ramy.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 28 lis 2018, 09:16

Po kalibracji i korekcie Probe Z-offset udało mi się uzyskać taką odległość od stołu, że przy +000.0 (lub +000.1 przechodzi kartka, a przy -000.1 nie - wydaje się, że głowica nie jest za nisko bo filament wypływa tylko nie klei się do stołu, aby pierwsza warstwa kleiła się testowo zmieniałem Babystep Z na -0.150 to filament zaczął się "wprasowywać" w blat, tylko następne warstwy po tej zmianie zaczęły być "ściągane" przez dyszę (wydrapywane). Dlatego przyczyna musi być inna niż wysokość dyszy. Próbowałem już z zimnym stołem, ciepłym 50 stopni, przy wyłączonym nadmuchu na początku, ale efekty mizerne.

1. Potrzebuję sprawdzony profil dla Anycubic Linera Plus, który działa poprawnie. W moim profilu, który mam zaczytany - np. filament standardowo jest ustawiony na 2.85 - czy to może być przyczyna problemów? - powinno być 1.75 (czyli taki jak mam zainstalowany). I jak się ma w nim ustawienie Z na 270.0 - taki jest po wczytaniu. Ustawione też jest w tym profilu Z na 270 - czy to też należy zmienić (Delta Height ma inną wartość).

2. Czy możecie udostępnić jakieś sprawdzone gotowe G-code (2-3 przykłady) dla dowolnych wydruków dla tej drukarki (jakieś małe obiekty lub kilkuwarstwowe testy) - abym mógł być pewny ustawień.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Posty: 96
Rejestracja: 03 lut 2017, 09:56
Lokalizacja: UK, West Sussex
Drukarka: ANYCUBIC Plus
x 14
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Gmeracz » 29 lis 2018, 03:07

Profil w Cura jest banalny. Wystarczy podać mu wymiary drukarki i tyle.

Obrazek
https://photos.google.com/album/AF1QipPqIgNk_8AYI2t5ZnIqGxzKMl7vbi1_9MHQRwKs/photo/AF1QipN8UoKsHyze_LFlpnxQIQCko-kVYw6ZccTZ-211

Obrazek
https://photos.google.com/album/AF1QipPqIgNk_8AYI2t5ZnIqGxzKMl7vbi1_9MHQRwKs/photo/AF1QipPGJmHPHoWzmmHLiX-nVgbDmNOmTZBj2nKgdzll

Wydaje mi się, że coś masz chore ustawy Z. Powinieneś przejrzeć-przesłuchać-wkuć-i-zrobić kalibrację tego gościa:
http://jheyman.github.io/blog/pages/Anycubic3DPrinter/#re-calibrating-with-marlin-119

Jeżeli to przerobisz to powinno drukować od strzała...
A poza tym PLA świetnie się drukuje na zimnym stole. Żadnego podgrzewania, bo to tylko myli co do przyczyn problemów.
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 29 lis 2018, 08:31

Dwa obrazy/linki do nich, które wkleiłeś niestety nie otwierają się.

Możesz mi powiedzieć czy ta domyślna wartość Z = 270 w zaczytanym profilu https://www.thingiverse.com/thing:2367365 należy ją zmienić na tę z Delta Height? (może to nie ma znaczenia - takich wysokich obiektów nie będę drukować).

Jeszcze się zastanawiam bo używam stockowego filamentu PLA co przyszedł razem z drukarką, ale w międzyczasie przyszły DD ECO (czarny i biały)
Co do ustawień i tej instrukcji to zrobię to jeszcze raz (tym razem wg. tej co podałeś).

Kolejna możliwość jak zaczynałem z pierwszym wydrukiem (na starym firmware) wbijaniem filament w blat - czy głowica mi się nieco nie zapchała na wylocie - chociaż jak się rozgrzewa to zanim zaczyna drukować na kilka centymetrów filament "wycieka" w dół.
jarn
Posty: 132
Rejestracja: 06 maja 2017, 00:13
Lokalizacja: Strzelno
Drukarka: Delta
x 15

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: jarn » 29 lis 2018, 08:53

Wysokość 270 możesz zostawić. Przedmiot który jest oddalony od środka stołu i tak nie uda się wydrukować z wysokością == "Delta Height".
Printo H2, Delta Any+Duet3d+42BYGHM810+Titan+V6
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 29 lis 2018, 11:29

Anycubic Kossel Linear Plus kalibracja - instrukcja

    1. Zainstaluj/podłącz sondę poziomującą (w moim przypadku wersja 2)
    UWAGA: jeżeli nie założysz sondy i uruchomisz AutoCalibration wysokość Delta Height zostanie ustawiona na bardzo małą np. 80mm, co spowoduje, że dalszy proces kalibracji będzie niemożliwy – drukarka nie będzie się kalibrowała – głowica nie będzie się zbliżała do stołu tylko wracała do punktu wyjściowego home – tylko zjeżdżała np. 80mm w dół i wracała do góry. Jeżeli się tak stanie najprościej wrócić do ustawień domyślnych zapisanych w pamięci EEPROM, wchodząc w Control / Initialize EEPROM, drukarka po tej operacji wróci do ustawień domyślnych.

    2. Idź do Prepare / Delta Calibration / AutoCalibration (włączenie autokalibracji)
    operacja trwa dosyć długo, ponieważ sonda sprawdza wiele punktów 7 razy z rzędu.

    3. Idź do Prepare / Delta Calibration / Set Delta height (ustawienie wysokości delta)
    głowica jeden raz zjedzie w dół sprawdzając wysokość

    4. Zapisz ustawienia Prepare / Delta Calibration / Store settings (zapis ustawień)
    pojedynczy dźwięk oznacza poprawny zapis ustawień

    5. Odłącz/zdejmij sondę poziomującą
    Jeżeli jej nie zdejmiesz możesz przy drukowaniu uszkodzić drukarkę np. głowica uderzy sondą w stół.

    6. Zmień Prepare / Move Axis / Soft Endstopsna Off (wyłączenie programowych włączników krańcowych), UWAGA: menu Move Axis nie będzie widoczne dopóki głowica nie będzie w punkcie startowym – home, wtedy możesz przejść do Prepare / Auto home

    7. UWAGI DOTYCZĄCE OPUSZCZANIA GŁOWICY w kolejnym kroku:
    • w tym przypadku gałką można kręcić tylko w lewą stronę (NIE W PRAWO! gdyż może to spowodować „przeskok” pasków albo uszkodzić drukarkę mechanicznie),
    • zjeżdżając głowicą w dół opuszczaj ją ostrożnie - najpierw używając większych kroków 10mm, następnie 1mm aby zbliżyć się do stołu, kiedy jesteś na wysokości powyżej kilku milimetrów przełącz się na kroki 0.1mm,
    • nie zjeżdżaj głowicą zbyt nisko bo możesz przesunąć się poza zakres wysokości delta „niżej niż poziom stołu”, co może to uszkodzić drukarkę.

    8. Za pomocą menu Move Z-axis / Move Z używając pokrętła w lewą stronę zjeżdżaj w dół (zmieniając ostrożnie kroki z 10mm → 1mm → 0.1mm) – opisano wyżej:
    • będąc już bardzo blisko stołu włóż kartkę papieru pod dyszę i małymi krokami zbliżaj się o 0.1mm do stołu tak aby papier nie dał się przesuwać – jak to się stanie podnieś głowicę o 0.1mm do góry (gałka w prawo) – zanotuj wartość Z offset jaka się wyświetliła.
    Przykład: jeżeli papier daje się przesuwać przy Z=000.4mm, ale nie przy wysokości Z=000.3, wtedy weź środkową wartość czyli 000.35mm dla następnych kroków kalibracji.
    Wartość ta może być dodatnia lub ujemna – zależnie od tego w kolejnych krokach będzie trzeba ją dodać lub odjąć od korygowanych wartości.

    9. Idź do Prepare / Delta Calibration / Delta Settings i zmień wartość Height odejmując ją o Z offset jaki zanotowałeś w poprzednim kroku.
    Uwaga: jeżeli zanotowane przesunięcie Z offset jest ujemne np. -000.35 wtedy dodajesz je do wartości do Height, np. -294.00 - 000.35 = -294.35, jeżeli dodatnie 000.35 (-294.00 – 000.35 = -293.65)

    10. Idź do Prepare / Auto Home (powrót głowicy do punktu wyjściowego - home)

    11. Idź do Control / Motion i skoryguj wysokość sondy Probe Z-offset odejmując zanotowane przesunięcie Z ustawione wcześniej w ustawieniach (Delta Settings - Height).

    12. Idź do Control / Store settings (zapis ustawień)
    pojedynczy dźwięk oznacza poprawny zapis ustawień

    13. Zainstaluj/podłącz ponownie sondę poziomującą

    14. Idź do Prepare / Auto Home (powrót głowicy do punktu wyjściowego – home)

    15. Idź do Prepare / Level Bed(sprawdzenie wypoziomowania stołu)

    16. Idź do Control / Store settings (zapis ustawień)

    17. Idź do Prepare / Auto Home (powrót głowicy do punktu wyjściowego - home)

    18. Odłącz/zdejmij sondę poziomującą
    Jeżeli jej nie zdejmiesz możesz uszkodzić drukarkę np. głowica uderzy sondą w stół.

    Dla pewności sprawdź kilka razy wysokość głowicy nad stołem opuszczając ją tak jak w kroku 8, aby mieć pewność, że dysza nie porysuje stołu, albo nie uszkodzi się inny element drukarki. Czyli sprawdź czy kartka papieru dotyka dyszy w pobliżu wartości Z = 0.000. W razie czego powtórz procedurę i skoryguj odpowiednio wysokość Delta Height oraz Probe Z Offset.

Jak macie uwagi piszcie - mogą być błędy/niepoprawnie nazewnictwo itp.

PS Instrukcja, którą przedstawiłem dotycząca kalibracji drukarki Anycubic Linear Plus bazuje na opisie "Re-calibrating with Marlin 1.1.9" zawartym pod tym linkiem: http://jheyman.github.io/blog/pages/Any ... marlin-119
Uzupełniłem ją we własnym zakresie dopisując istotne dla mnie uwagi i wyjaśnienia.
FlameRunner, Artu
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 29 lis 2018, 17:05

Panowie sukces! - w końcu pierwszy wydruk w moim życiu 3D mam w ręku - kółko o średnicy 5cm wysokie na kilka warstw :DD
Normalnie traciłem już nadzieję myśląc, że nie dam rady. Jednak musiałem bardziej obniżyć głowicę, tak aby kartka ledwo przechodziła przy Z=0.000, wystarczyło zmienić Z o 0.02 aby wszystko ruszyło, nawet na zimnym stole. Jako, że kupiłem HEGRON żel w promocji za 13zl w Rossmanie to sprawdziłem działanie - nie mogłem wydruku od blatu odkleić :shock:

Teraz istotne pytanie:
testowo drukowałem z Cura 3.6 przez USB - na końcu wydruku głowica zamiast wrócić do Home - dwa silniki stały a jeden ruszył - głowica maksymalnie zbliżyła się do profilu X (w przodu z lewej) więc musiałem awaryjnie wyłączać drukarkę + komunikat HALTED i konieczność restartu aby pasek na tym jednym silniku nie przeskoczył. Co może być tego przyczyną?

- oprócz wczytania domyślnego profilu i ustawienia filamentu na 1.75 z 2.85 nic więcej nie zmieniałem w ustawieniach samej drukarki, tylko nadmuch na pierwszych warstwach wyłączyłem i parę zmian dotyczących prędkości druku, nic po za tym.

Mam nadzieję, że drukując z karty SD nie zrobi mi takiego numeru na końcu druku.

Początek gcode:

Kod: Zaznacz cały

;FLAVOR:Marlin
;TIME:252
;Filament used: 0.253734m
;Layer height: 0.2
;Generated with Cura_SteamEngine 3.6.0
M104 S200
M105
M109 S200
M82 ;absolute extrusion mode
G21        ;metric values
G90        ;absolute positioning
M107       ;start with the fan off
G28   ;move to endstops
G92 E0                  ;zero the extruded length
G1 F200 E3              ;extrude 3mm of feed stock
G92 E0                  ;zero the extruded length again
G1 F{travel_speed};Put printing message on LCD screen
M117 Printing...
G92 E0
G1 F1500 E-6.5
;LAYER_COUNT:5
;LAYER:0
M107
;MESH:Testing_Circle_40301.STL
G0 F3600 X-5.433 Y14.625 Z0.3
;TYPE:WALL-INNER
Koniec gcode, który może być odpowiedzią na brak poprawnego powrotu do domu:

Kod: Zaznacz cały

;TIME_ELAPSED:252.918035
G1 F1500 E247.23353
M140 S0
M107
;End GCode
M104 S0  ;extruder heater off
M140 S0  ;heated bed heater off (if you have it)
G91        ;relative positioning
G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure
G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{travel_speed} ;move Z up a bit and retract filament even more
G28   ;move to endstop
M84                         ;steppers off
G90                         ;absolute positioning
M82 ;absolute extrusion mode
M104 S0
;End of Gcode
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 112
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 6

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 29 lis 2018, 17:21

Nie mogę już edytować - chyba znalazłem przyczynę: Printer fails to home after done printing #11676
https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/11676 - zaczynam czytać w czym problem.

Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Adinfo, arkomania.pl, FlameRunner, jarekh3, sagittario i 1 gość