Puściłem wydruk z karty. Ciekawe co wyjdzie.
A tym czasem - w instrukcji podali niezbędną konfiguracje w Curze/Repetierze dla PLA; miło.
Okazało się że to pudło ma wifi... aż sprawdzę potem jak działa i co oferuje.
Pisałem wcześniej że z boku jest przycisk "Quick Access Led Button". Pozwala on uruchomić wydruk z karty ("auto00.g"), zrobić pauzę, kontynuować i przerwać wydruk. I jeszcze zrobić HOME. I jakoś tam się go wciska żeby dyszę rozgrzał. Czyli niezbędne minimum żeby użyć drukarki...bez panelu. Pewnie po to powstał.
I teraz doszliśmy do MENU. Najprościej będzie jak chyba pokażę wszystkie dostępne ekrany...
Ogólnie wspomnę że drukarka jest skrajnie prostacka; na tyle że nie ma w opcjach możliwości ładowania i zwalniania filamentu. Zresztą byle ruchu też nie ma - jest HOME i jazda w górę/w dół. Ubogo
Ale prezentuje się nie najgorzej:
Główne menu:
|
info o braku karty:
|
Menu->Preheat
|
Menu->Move
|
Tyle się jeździ
|
Tu już Preheat z grzaniem:
|
Wybór pliku:
|
Praca:
|
W sumie, jak tak trzeźwo spojrzeć...to jest wszystko czego potrzeba.
Temperaturę zadaje się z rozdzielczością 5 stopni.
No to teraz kilka plusów ujemnych:
- Nagrzanie stołu do 60 stopni to ewidentnie skraj możliwości urządzenia. Albo zasilacza. W każdym razie odpalenie jednoczesnego grzania hotendu i stołu wyraźnie spowalnia ten drugi. Całość jest gotowa do pracy w ~minutę, może trochę więcej (drukarkę mam w przejściu), ale tak 57-58 stopni to niemal max. W końcu dogrzał do 60 ale powtarzać tego nie będę. Pewnie gdybym się kręcił koło drukarki to by nigdy nie dogrzał.
- Brak chłodzenia wydruku. Często spotykany w małych zgrabnych konstrukcjach - upchanie kolejnego wentylatora nie jest już takie proste.
- Nie rozbierałem jeszcze elektroniki, ale chłodzący ją wentylator to jakaś kpina. Wszystkie moje pozostałe drukarki odpalone jednocześnie szumią porównywalnie albo mniej. To też cecha taniochy.
- (czepiam się) Zupełnie nie przemawia do mnie idea NIE opisywania przycisków na panelu. Nie ma nawet prostackich naklejek.
Nie wiem co siedzi w środku, ale silniki piskają jakby tam siedziały a4988. Nie wiem czy da się je zmienić.
Poza tym to wygląda na bardzo fajną drukareczkę do zabawy czy na prezent.
Mała, zgrabna, z rączką.
Prezentuje się całkiem ładnie:
|
A tu z kartką A4, żeby ocenić jej rozmiar:
|