Ender 6 - zmiana płyty głównej

Awatar użytkownika
Maciej24
Postów w temacie: 6
Drukarka: AI3Ms
x 7

Ender 6 - zmiana płyty głównej

Post autor: Maciej24 »

Cześć, kupiłem ostatnio drukarkę Ender 6 ze spalona płytą główną. Płyta ta jest trudno dostępna i droga (creality v4.3.1) i chciałem zmienić ją na inną, ale zostawić oryginalny ekran (dotykowy dwin dgus, łączący się przez uart).
Czy kojarzycie z jaką inna płytą można sparować ten wyświetlacz o jak skompilować pod taki set Marlina?

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 907

Re: Ender 6 - zmiana płyty głównej

Post autor: JGFTW »

Zacząłbym od wzięcia najnowszego Marlina i przykładowej konfiguracji pod Endera 6 (tu masz wraz z odnośnikiem do FW wyświetlacza trzeba zapewne nagrać od nowa Marlina na płytkę oraz firmware wyświetlacza):
https://github.com/MarlinFirmware/Confi ... structions

Naniesienie zmian ręcznie, jeżeli nie kompiluję się po podmianie plików konfiguracyjnych.

Na płycie wygląda na standardowe 10 pinowe wejście na taśmę IDC:
image.png
Jednak nie wszystkie piny są używane:
image.png
Nastepnie prześledzenia na nowej plycie jak wygląda układ pinów w sekcji wyświetlacza i podpięcia ich tak samo jak to jest w starej płycie, czyli tu:
https://github.com/MarlinFirmware/Marli ... _V4.h#L184
(musisz zobaczyć jaki masz procesor dokładnie, bo jak widzisz różnią się w zależności od tego czy jest RET6, VET6, itd)

Być może trzeba pozamieniać piny we wtyczce, a może wystarczy tylko w programie ustawić odpowiednie piny, bo coś jest pozamieniane. Nie wiadomo jaka płytka, więc ciężko zgadnąć.

Podmieniasz w Marlinie płytkę w plikach pins_..., ustwiasz pinout wyświetlacza odpowiednio taki jak rozpracowałeś, kompilujesz, nagrywasz i tyle ;)

Możesz sprawdzić czy Fysetc, Mellow albo BigTreeTech nie ma jakichś zamienników pod Endera 6 albo coś jak seria SKR 3 E3 nie jest pasującym zamiennikiem, bo być może pinout jest tożsamy i nie trzeba jakoś specjalnie się wysilać.
Maciej24
Awatar użytkownika
Maciej24
x 7

Spróbuję zrobić tak jak napisałeś z płytką MKS Tinybee (taka mam pod ręką). Zakładam że złącze LCD jest tożsame, więc zacznę od kompilacji Marlina dla Tinybee na wzór przykładowej konfiguracji pod endera 6.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 3
x 504

Post autor: Jarewa »

Gniazdo musi posiadać uart buzer i coś tam jeszcze wiec podejdzie prawie każda płytka która ma zlacze exp1 exp2 i raczej programowo nie zmienisz pinów bo uart jest tylko na dwuch bez możliwości zmian więc trzeba zmienić kabelki.

Tynybee to tak najgorsza opcja można poszukać coś lepszego z obsługą bltouch itd..
Awatar użytkownika
Maciej24
x 7

Znalazłem schemat płytki i odszukałem piny do komunikacji szeregowej. Teraz tylko podłączyć rx i tx wyświetlacza do odpowiednich pinów (IO16 i IO17). Ciekawe co z tego będzie - nie mogę się doczekać:)
Załączniki
20240730_080746.jpg
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 504

A to zależy jak skonfigurujesz czystego marlina. Tam nie tylko uart jest jeszcze inne piny buzer itd.
Awatar użytkownika
Maciej24
x 7

Ten ekran na swój buzzer . W oryginalne (v4.3.1) do płyty idą tylko 4 przewody, w tym dwa zasilające.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 504

Mylisz się
Awatar użytkownika
Maciej24
x 7

Rozbierałem tę drukarkę, midzy ekranem a LCD idą 4 przewody. Kolejne dwa idą oddzielna wiązka z ekranu do głośnika.
Awatar użytkownika
Maciej24
x 7

Faktycznie nie jest to takie prosto.... Zastanawiam się czy jakbym kupił płytę creality 4.2.2 (lub 4.2.7) ściągnął plik configuration.h i zamienił w nim nazwę płyty z "#define MOTHERBOARD BOARD_CREALITY_V431" na "#define MOTHERBOARD BOARD_CREALITY_V422" i podmienił plik configuration_adv.h od takiej płyty, to czy to by działało.

Robiliście może coś podobnego?
Załączniki
confh.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ender”