Przebudowa Ender 5 Pro na Mercury One Zero G Hydra
-
Krzysztofff
- x 2
Re: Przebudowa Ender 5 Pro na Mercury One Zero G Hydra
Czy ktoś z Użytkowników kupował coś ze sklepu Fabreeco? Jak to wyglądz jakościowo? Ile trwa wysyłka?
- alucard321pl
- Drukarka: Ender 5 Pro
- x 69
Ja swojego E5 na Mercury One.1 przerobiłem przy pomocy części zakupionych od Fysetc na Aliexpress. Prowadnice od hiwin już miałem, więc ten koszt mi odpadł. Przyszło to wszystko w tydzień i jak do tej pory jestem zadowolony. Silniki również wziąłem te wskazane w dokumentacji przez ZeroG. Wszystko śmiga aż miło. Większych problemów naspożyło mi "prostowanie ramy" niż sama modyfikacja i w sumie i tak skończyło się na skew correction.
Jeśli chodzi o glowicę, to zamiast EVA wybrałem Stealthburner z CW2, bo styłu głowy cały czas siedział mi ERCF i chciałem już mieć przygotowaną głowicę z obcinarką. Hotend Dragon wyciągnąłem ze starej Tevo Tarantuli (leży i dogorywa, więc jeśli ktoś jest chętny na części, to PW). Dragon to solidna konstrukcja, jednak z racji tego, że mam wersję SF, to trzyma mnie na prędkościach druku poniżej 300mm/s i już szybciej się po prostu nie da.
Jeśli chodzi o glowicę, to zamiast EVA wybrałem Stealthburner z CW2, bo styłu głowy cały czas siedział mi ERCF i chciałem już mieć przygotowaną głowicę z obcinarką. Hotend Dragon wyciągnąłem ze starej Tevo Tarantuli (leży i dogorywa, więc jeśli ktoś jest chętny na części, to PW). Dragon to solidna konstrukcja, jednak z racji tego, że mam wersję SF, to trzyma mnie na prędkościach druku poniżej 300mm/s i już szybciej się po prostu nie da.
Krzysztofff
Z partyjnym pozdrowieniem
Seba
Seba
-
Krzysztofff
- x 2
Dziękuję za sugestie. Zabieram się więc za przeróbkę. Trochę to potrwa ponieważ mam teraz gorący pkres w pracy sle co tam... Napiszę o efektach. 
-
velkhor
- x 149
Jak część użytkowników forum już zauważyła bez umiejętności projektowania i znajomośći jakiegoś programu będzie Ci ciężko, szczególnie że dobrze wykorzystać coś co się ma a czesto projekty są pod inne rozwiązania których nie mamy.
Nie wiem jak planujesz stółmocować, ale z jednej strony to moim zdaniem nieporozumienie. Fakt wybacza problemy ze sztywnością maszyny co udowodnił niejeden ender3, ale jak zrobić porządnie nie ma się czym przejmować.
Zerknij na mój projekt viewtopic.php?t=11207 nic nadzwyczajnego poza "orginalnym" mocowaniem stołu. Miał być Hevort, ale skończyło się na tym że z hevorta jest wymiar Z i X maszyny, Y się zmienił. Reszta elementów swoja/albo znacznie zmieniona. A wracając do stołu, też probowałem nie wydać majątku na oś Z, więc zamiast hiwinów poszły wałki liniowe + łożyska ślizgowe, nie musisz robić żadnej kulki bo wokół wałka da się spokojnie obracać.
Powodzenia przy projekcie
Nie wiem jak planujesz stółmocować, ale z jednej strony to moim zdaniem nieporozumienie. Fakt wybacza problemy ze sztywnością maszyny co udowodnił niejeden ender3, ale jak zrobić porządnie nie ma się czym przejmować.
Zerknij na mój projekt viewtopic.php?t=11207 nic nadzwyczajnego poza "orginalnym" mocowaniem stołu. Miał być Hevort, ale skończyło się na tym że z hevorta jest wymiar Z i X maszyny, Y się zmienił. Reszta elementów swoja/albo znacznie zmieniona. A wracając do stołu, też probowałem nie wydać majątku na oś Z, więc zamiast hiwinów poszły wałki liniowe + łożyska ślizgowe, nie musisz robić żadnej kulki bo wokół wałka da się spokojnie obracać.
Powodzenia przy projekcie