Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1088
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 376

Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: TDI-CAD » 28 wrz 2020, 15:04

Dodawałem ostatnio czujnik auto-poziomowania i umieściłem go maksymalnie blisko głowicy. Pozycja w Marlin to -24;-3.
Ja to zrobiłem na tulejkach ale myślę, że lepiej będzie wydrukować wspornik z twardego TPU, będzie dobrze amortyzował drgania.
Trzeba wywiercić w obudowie 3 otwory i lekko podpiłować jedną ściankę.
Wygląda tak:
20200928_142530.jpg

20200928_142508.jpg

20200928_142256.jpg

20200905_172227.jpg

blt_e3_bracket.zip
(6.62 KiB) Pobrany 3 razy
kamilxxg
rob_plk
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2019, 12:46
x 1

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: rob_plk » 29 wrz 2020, 12:17

Daj sprężyny pod śruby, przy pierwszej kolizji będziesz kupował następnego bltoucha :)
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1633
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 579

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: morf » 29 wrz 2020, 14:13

Dlaczego? przeciez "pin" po schowaniu jest wyzej niz dysza bo nie dałoby sie drukować
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 34
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 2

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: JohnJames » 29 wrz 2020, 14:32

morf pisze:Dlaczego? przeciez "pin" po schowaniu jest wyzej niz dysza bo nie dałoby sie drukować


Też to na początku chciałem napisać, ale potem przypomniałem sobie, jak mi hotend przy druku obudowy zarył jakieś pół centymetra w detal :mrgreen:
Czujnik, gdyby był, mógłby nie przeżyć, więc myślę nad jakimś elastycznym supportem i obudową.
Sapphire Pro - coś tam dłubię
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1633
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 579

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: morf » 29 wrz 2020, 15:38

bez sensu, jak to mozliwe? jedyny scenariusz jaki jestem sobie w stanie wyobrazic to chyba zanik napiecia albo jakis mega fail elektroniki typu pogubienie kroków etc.
Powiedzmy sobie szczerze ze drukarka nie powinna "zaryć" w cokolwiek dyszą.

Montaż na czyms bardzo elastycznym lub sprezynujacym bedzie wprowadzac tylko dodatkowy błąd pomiaru.
TDI-CAD pisał o twardym TPU ale jako pochłaniacz drgań (i słusznie).
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1088
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 376

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: TDI-CAD » 29 wrz 2020, 18:01

Te sprężynki od razu wywaliłem. Są tak delikatne, że to nie ma prawa działać precyzyjnie. Skręcając je do końca, to też zablokuje położenie.
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 34
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 2

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: JohnJames » 29 wrz 2020, 18:19

morf pisze:bez sensu, jak to mozliwe?


Zawieszający się port szeregowy w Marlinie i drukowanie z hosta ;)
Najczęściej, jak testowałem, to po prostu stawało, ale raz zaryło. To było jeszcze na samym początku, jak pierwszy raz uruchamiałem drukarkę na stockowym oprogramowaniu. Wolę nie powtarzać ;)
Właśnie przymierzam się do rozkładania drukarki i jak będę składał, będę też dorzucać BLtouch. Jeśli te sprężynki są faktycznie takie miękkie, to rzeczywiście nie ma to sensu.
Sapphire Pro - coś tam dłubię
rob_plk
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2019, 12:46
x 1

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: rob_plk » 01 paź 2020, 16:01

Chyba mało drukujesz jak pytasz, że nie możliwe :)
Ja mam na sprężynach 3dtoucha z metalowym trzpieniem od jakiegoś roku i już ze trzy razy głowica się pchała w wydruk, wystarczy coś zamieszać w czasie druku i idzie w pole. Jak nie kombinujesz to jest zazwyczaj dobrze ale sprężyny nic nie psują w kalibracji to lepiej je mieć.
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 1356
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 247

Re: Bltouch - mocowanie w Ender 3 i podobnych

Postautor: Zepco » 04 paź 2020, 12:39

A co z odklejeniem wydruku? Wtedy dookoła tworzą się dziwne twory.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości