Ender-5 Plus - kilka pytań

berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 11 lis 2020, 15:19

Witam kolegów :)

Stałem się od jakiegoś czasu szczęśliwym posiadaczem pierwszej w życiu drukarki i padło na Ender-5 Plus - nie wiem czy dobry czy zły wybór, ale już jest zmontowana i poszły pierwsze wydruki. Mam kilka pytań:

- do drukarki zostało dołączone oprogramowane Creality Slicer 1.2.3 - przeważnie używacie tego softu czy innego? Np. Utlimaker Cura? Pobrałem Cura, ale nie widzę w ustawieniach drukarek Ender, w takim przypadku jaka jest zbliżona?
- pojawił mi się na ten moment jeden problem który nie mogę wyeliminować - drukarka chce, żebym zmienił filament, a tego nie chce robić, czy to sie gdzieś ustawia w Creality? - podczas wydruku pojawił się dwa razy...

Z góry będę wdzięczny za pomoc :)
Załączniki
IMG_4168.JPG
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 517
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 155

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Andrzej_W » 11 lis 2020, 15:36

berrrcik21 pisze: do drukarki zostało dołączone oprogramowane Creality Slicer 1.2.3 - przeważnie używacie tego softu czy innego? Np. Utlimaker Cura? Pobrałem Cura, ale nie widzę w ustawieniach drukarek Ender, w takim przypadku jaka jest zbliżona?
Używamy innego softu :D
Jest np. PrusaSlicer https://www.prusa3d.pl/prusaslicer/
SuperSlicer https://github.com/supermerill/SuperSlicer
I Cura którą wymieniłeś
W Cura jest dostępny Ender5plus
Załączniki
Ender5plus.jpg
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 11 lis 2020, 18:14

Andrzej_W pisze:
berrrcik21 pisze: do drukarki zostało dołączone oprogramowane Creality Slicer 1.2.3 - przeważnie używacie tego softu czy innego? Np. Utlimaker Cura? Pobrałem Cura, ale nie widzę w ustawieniach drukarek Ender, w takim przypadku jaka jest zbliżona?
Używamy innego softu :D
Jest np. PrusaSlicer https://www.prusa3d.pl/prusaslicer/
SuperSlicer https://github.com/supermerill/SuperSlicer
I Cura którą wymieniłeś
W Cura jest dostępny Ender5plus


Faktycznie jest dostępny, teraz widzę :)

A co sądzisz/sądzicie o problemie z przerywaniem programu z powodu chęci zmiany filamentu przez drukarkę? Może to być wywołane z jakiegoś powodu g-codem, który wygenerowało oprogramowanie?

Mam jeszcze jedno pytanie - czy zawsze przed każdym wydrukiem drukarka wykonuje poziomowanie stołu? (najazd na 16 punktów na całej powierzchni) To jest normalne zachowanie czy też wywołanie tej funkcji jest w g-codzie?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 517
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 155

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Andrzej_W » 11 lis 2020, 19:58

Nie znam tej drukarki jedynie ender5 pro koledze pomagałem ustawić a jak widzę troszkę się różnią.
Sprawdzilem że twoja ma czujnik filamentu od niego bym zaczął sprawdzenie. Np. wsadz w niego kawalek filamentu aby caly czas był załączony i puść wydruk. Może luźno być prowadzony filament w czujniku i sie załącza, lub przewody we wtyczce itp.
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 616
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 334

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: JGFTW » 11 lis 2020, 20:09

Z tego co widzę to w Ender 5 Plus jest czujnik końca filamentu. Może przerywa (kable nie stykają?) i przez to się przypadkowo uruchamia. Sprawdź czy odpowiednio go zamontowałeś.

Jak będą problemy, a nie będziesz się chciał z tym bawić to możesz wyłączyć tę funkcję komendą M412 S0 (https://marlinfw.org/docs/gcode/M412.html)

Ewentualnie wyłączenia spróbuj szukać z poziomu wyświetlacza.

berrrcik21 pisze:czy zawsze przed każdym wydrukiem drukarka wykonuje poziomowanie stołu? (najazd na 16 punktów na całej powierzchni) To jest normalne zachowanie czy też wywołanie tej funkcji jest w g-codzie?


Jeżeli masz w kodzie startowym (w slicerze) komendę G29 to tak. O tej komendzie możesz przeczytać tutaj: https://marlinfw.org/docs/gcode/G029-abl.html

Najlepiej przestudiuj dokładnie cały kod startowy, żeby wiedzieć co drukarka robi: https://marlinfw.org/meta/gcode/

Jak tylko jest to 16 punktów to nie jest źle (czasowo).
jednak jak Ci to przeszkadza to możesz zrobić siatkę pomiarową, zapisać i wczytać M420 S1 zamiast G29 . Zrób pomiar przy rozgrzanym stole w temperaturze materiału z jakiego drukujesz. Jak masz kilka to zrób kilka siatek w tych temperaturach.

https://marlinfw.org/docs/gcode/G029-ab ... sh-editing
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 11 lis 2020, 22:26

Andrzej_W pisze:Nie znam tej drukarki jedynie ender5 pro koledze pomagałem ustawić a jak widzę troszkę się różnią.
Sprawdzilem że twoja ma czujnik filamentu od niego bym zaczął sprawdzenie. Np. wsadz w niego kawalek filamentu aby caly czas był załączony i puść wydruk. Może luźno być prowadzony filament w czujniku i sie załącza, lub przewody we wtyczce itp.


Ok, faktycznie może tak być - krańcówka dała chwilowy sygnał, że nie ma filamentu. Przy najbliższej okazji podczas wydruku wyciągnę wtyczkę od tej krańcówki i zobaczę jaki będzie efekt :)

JGFTW pisze:Z tego co widzę to w Ender 5 Plus jest czujnik końca filamentu. Może przerywa (kable nie stykają?) i przez to się przypadkowo uruchamia. Sprawdź czy odpowiednio go zamontowałeś.

Jak będą problemy, a nie będziesz się chciał z tym bawić to możesz wyłączyć tę funkcję komendą M412 S0 (https://marlinfw.org/docs/gcode/M412.html)

Ewentualnie wyłączenia spróbuj szukać z poziomu wyświetlacza.

berrrcik21 pisze:czy zawsze przed każdym wydrukiem drukarka wykonuje poziomowanie stołu? (najazd na 16 punktów na całej powierzchni) To jest normalne zachowanie czy też wywołanie tej funkcji jest w g-codzie?


Jeżeli masz w kodzie startowym (w slicerze) komendę G29 to tak. O tej komendzie możesz przeczytać tutaj: https://marlinfw.org/docs/gcode/G029-abl.html

Najlepiej przestudiuj dokładnie cały kod startowy, żeby wiedzieć co drukarka robi: https://marlinfw.org/meta/gcode/

Jak tylko jest to 16 punktów to nie jest źle (czasowo).
jednak jak Ci to przeszkadza to możesz zrobić siatkę pomiarową, zapisać i wczytać M420 S1 zamiast G29 . Zrób pomiar przy rozgrzanym stole w temperaturze materiału z jakiego drukujesz. Jak masz kilka to zrób kilka siatek w tych temperaturach.

https://marlinfw.org/docs/gcode/G029-ab ... sh-editing


Ooo dziękuję, muszę to przestudiować :) W sumie nie jest to dla mnie problemem, trwa to stosunkowo krótko, bardziej z ciekawości pytałem ;)

Ok, a jakie możecie polecić dysze 0.2mm (do bardziej precyzyjnych wydruków) oraz 0.4? Warto inwestować w mosiężne powlekane lub stalowe hartowane czy lepiej sobie darować i częściej wymieniać zwykłe mosiężne? Tworzywo głównie PLA choć ABS też chciałbym spróbować.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 517
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 155

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Andrzej_W » 11 lis 2020, 23:00

Hartowane to bardziej do filamentów z domieszkami np. drewno bo po jakimś czasie zamiast 0.4 będzie 0.6
Z dysz to raczej z lepszych producentów np.https://3drukarki.slask.pl/dysza-mk8-tr ... p-309.html
https://tdi-cad.pl/czesci/dysza_premium_tdi tą od Tdi akurat mam i nie ma żadnych problemów
Lepiej kupić jedną dobrą droższą niż kilka ujowych po 2zł
Awatar użytkownika
Stanley_B
Posty: 112
Rejestracja: 16 kwie 2020, 00:22
Lokalizacja: UK
Drukarka: Kossel Plus
x 38

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Stanley_B » 11 lis 2020, 23:48

Dokładnie tak. Chińskie mają różną powierzchnię (jakość gładzi) w środku. Ja używam E3D i jadą bardzo długo.
Ew. przy zmianie na PLA z TPU czy ABS daję wyższą temp. albo puszczam filament czyszczący do wywalenia resztek z PLA i/lub używam igieł (nie wierteł) do oczyszczenia po PLA.
I wszystko śmiga od paru ładnych lat. Do tego, dla celów estetycznych, gdy głowica jest rozgrzana, wycieram czubek szmatką, jak niemowlakowi nosa - dzięki temu to nie jest obsmarkane filamentem, jak czubek wulkanu, jak widać na wielu filmach YT lokalnych 'speców'.
SunTzu
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2020, 20:14

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: SunTzu » 12 lis 2020, 01:22

berrrcik21 pisze:...

Ja na dyszy 0.2mm poległem na stocku. Po prostu było przeskakiwanie silnika w extruderze, clog. Prędkość rzędu 15mm/s. Max 2-3h druku i koniec (hotend micro swissa).
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 12 lis 2020, 11:08

Andrzej_W pisze:Hartowane to bardziej do filamentów z domieszkami np. drewno bo po jakimś czasie zamiast 0.4 będzie 0.6
Z dysz to raczej z lepszych producentów np.https://3drukarki.slask.pl/dysza-mk8-tr ... p-309.html
https://tdi-cad.pl/czesci/dysza_premium_tdi tą od Tdi akurat mam i nie ma żadnych problemów
Lepiej kupić jedną dobrą droższą niż kilka ujowych po 2zł


Ok, super, dziękuję :) przy okazji zakupię wężyk teflonowy na zapas. Wezmę z dwie dyszę 0.4 i z dwie 0.2 - potestuje

Stanley_B pisze:Dokładnie tak. Chińskie mają różną powierzchnię (jakość gładzi) w środku. Ja używam E3D i jadą bardzo długo.
Ew. przy zmianie na PLA z TPU czy ABS daję wyższą temp. albo puszczam filament czyszczący do wywalenia resztek z PLA i/lub używam igieł (nie wierteł) do oczyszczenia po PLA.
I wszystko śmiga od paru ładnych lat. Do tego, dla celów estetycznych, gdy głowica jest rozgrzana, wycieram czubek szmatką, jak niemowlakowi nosa - dzięki temu to nie jest obsmarkane filamentem, jak czubek wulkanu, jak widać na wielu filmach YT lokalnych 'speców'.


Ok, dobrze wiedzieć, dziękuję :) szmatka, aceton i raz dwa będzie czyste. W sumie dysza jak będzie zaklejona, tez można by na jakiś czas to rozpuszczalnika wrzucić.

SunTzu pisze:
berrrcik21 pisze:...

Ja na dyszy 0.2mm poległem na stocku. Po prostu było przeskakiwanie silnika w extruderze, clog. Prędkość rzędu 15mm/s. Max 2-3h druku i koniec (hotend micro swissa).


Właściwie jakie powinny być optymalne parametry do PLA? Na szybko licząc pole przekroju dyszy 0.4 to 0,1256mm2, a dla 0.2 0,0314mm2, jeżeli pole przekroju dyszy 0.2 jest mniejsze o 75% w porównaniu do dyszy 0.4 to nie powinniśmy o tyle mniej więcej zmniejszyć prędkość podawania filamentu żeby się nie zblokowało?

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości