Ender-5 Plus - kilka pytań

Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3571
Kontaktowanie:

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: dziobu » 12 lis 2020, 11:17

berrrcik21 pisze:Ok, dobrze wiedzieć, dziękuję :) szmatka, aceton i raz dwa będzie czyste. W sumie dysza jak będzie zaklejona, tez można by na
jakiś czas to rozpuszczalnika wrzucić.

Daj spokój z tym cudowaniem. Jak masz dobre temperatury i nie drukujesz z syfu to nie ma potrzeby "płukania" dyszy czy robienia innych takich badziewiów.

btw.
Nie tak łatwo chemicznie wyczyścić dyszę z resztek śmieci. Aceton rozpuści ABS czy ASA, ale jak masz nawalone spalenizny to zapomnij ;)
A PLA czy PET to już inna historia. W skrócie:
http://reprapy.pl/viewtopic.php?f=56&t=2725

Z tym że wrzuciłem dyszę zawaloną spalenizną z PLA do chlorku metylenu. Grzałem, wsadziłem do myjki. Efekt był żaden.
Lepiej zagrzać palnikiem i przepchać filamentem. Czy szpilką.

berrrcik21 pisze:Właściwie jakie powinny być optymalne parametry do PLA? Na szybko licząc pole przekroju dyszy 0.4 to 0,1256mm2, a dla 0.2 0,0314mm2, jeżeli pole przekroju dyszy 0.2 jest mniejsze o 75% w porównaniu do dyszy 0.4 to nie powinniśmy o tyle mniej więcej zmniejszyć prędkość podawania filamentu żeby się nie zblokowało?

Teoretycznie nic nie powinieneś zmieniać bo przeliczenie tego to zadanie slicera. Natomiast sam druk z dyszy 0.2 jest raczej trudny. Chyba.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
SunTzu
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2020, 20:14

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: SunTzu » 12 lis 2020, 13:14

berrrcik21 pisze:
Andrzej_W pisze:H
SunTzu pisze:Ja na dyszy 0.2mm poległem na stocku. Po prostu było przeskakiwanie silnika w extruderze, clog. Prędkość rzędu 15mm/s. Max 2-3h druku i koniec (hotend micro swissa).


Właściwie jakie powinny być optymalne parametry do PLA? Na szybko licząc pole przekroju dyszy 0.4 to 0,1256mm2, a dla 0.2 0,0314mm2, jeżeli pole przekroju dyszy 0.2 jest mniejsze o 75% w porównaniu do dyszy 0.4 to nie powinniśmy o tyle mniej więcej zmniejszyć prędkość podawania filamentu żeby się nie zblokowało?

Po przejściu ma mobo SKR 1.4 +TMC2209+BMG clone przestałem mieć jakiekolwiek dziwne problemy :) Przeskakiwanie miałem już przy 0,4mm przy prędkościach 50mm/s.
Teraz drukuję nie wolniej niż przy 75mm/s
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 517
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 155

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Andrzej_W » 12 lis 2020, 13:29

PLA słabo reaguje z acetonem to bardziej pod ABS by się sprawdziło
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 12 lis 2020, 21:14

Dziękuję za pomoc :) na wstęp wystarczy, jutro coś podrukuje - dalej z użyciem softu Cura ;)

Pierwszy wydruk wyszedł taki jak poniżej, jak oceniacie jakość?
Powierzchnia zewnętrzna chyba spoko? Natomiast w środku wyszło takie jakby "nitkowanie" jakkolwiek się może to fachowo nazywa ;) to kwestia jałowych przesuwów głowicy a co za tym idzie sposobu jak jest wygenerowany g-code przez program?

Inne pytanie - ABS - jaki filament polecacie, żeby miał przyzwoite właściwości mechaniczne, ale był też wmiarę przyzwoity do wydruku? https://tdi-cad.pl/ABS
Załączniki
kot.png
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 517
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 155

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Andrzej_W » 12 lis 2020, 21:31

Zainteresuj się takim hasłem Retrakcja
Podczas jałowych ruchów następuje wyciekanie filamentu z dyszy. Ma na to wpływ kilka parametrów nawet ciulowa dysza ma wpływ na to.
Podstawy to długość i prędkość retrakcji.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3571
Kontaktowanie:

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: dziobu » 12 lis 2020, 21:37

Te nitki są wewnątrz modelu i tu pewnie jest osobna opcja żeby retrakcje wyłączyć.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 13 lis 2020, 07:43

Witam :)

Puściłem z rana wydruk, niestety po wpisaniu komendy M412 S0 ;Disable filament runout detection w G-code nadal sytuacja z niespodziewanym przerwaniem procesu powtórzyła się, poniżej fragment kodu gdzie to umieściłem (pogrubione)... jak wyciągnąłem wtyczkę, to też to wystąpiło - pytanie czy nie w tym miejscy to dałem?

M105
M190 S60
M104 S200
M105
M109 S200
M82 ;absolute extrusion mode
M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E5000.00 ;Setup machine max acceleration
M203 X500.00 Y500.00 Z10.00 E50.00 ;Setup machine max feedrate
M204 P500.00 R1000.00 T500.00 ;Setup Print/Retract/Travel acceleration
M205 X8.00 Y8.00 Z0.40 E5.00 ;Setup Jerk
M220 S100 ;Reset Feedrate
M221 S100 ;Reset Flowrate

G28 ;Home
M420 S1 Z2 ;Enable ABL using saved Mesh and Fade Height
M412 S0

G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up
G1 X10.1 Y20 Z0.28 F5000.0 ;Move to start position
G1 X10.1 Y200.0 Z0.28 F1500.0 E15 ;Draw the first line
G1 X10.4 Y200.0 Z0.28 F5000.0 ;Move to side a little
G1 X10.4 Y20 Z0.28 F1500.0 E30 ;Draw the second line
G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up

G92 E0
G92 E0
;LAYER_COUNT:485
;LAYER:-6
M107
G0 F10500 X67.393 Y144.398 Z0.24
;TYPE:SUPPORT-INTERFACE
G1 F1575 X68.208 Y144.015 E0.07188
G1 X68.351 Y143.955 E0.08426
G1 X69.21 Y143.626 E0.15769
G1 X69.36 Y143.574 E0.17036
G1 X70.21 Y143.319 E0.2412
G1 X70.383 Y143.272 E0.25551
G1 X71.278 Y143.072 E0.32871
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 13 lis 2020, 08:22

Próbowałem również "podwiązać" krańcówkę tyrytytką, jednak dalej to występuje... Najpierw okno z napisem "Processing...", a następnie pojawia sie oknie jak w pierwszym poście... Co może być powodem, że nagle woła o zmianę filamentu?

Próbowałem generować ścieżkę w Cura i Creality Slicer - zjawisko sie powtarza.

Będę wdzięczny za pomoc :)
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 616
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 334

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: JGFTW » 13 lis 2020, 21:21

Komenda, które wpisałeś wyłącza w Marlinie czujnik końca filamentu, żeby potwierdzić możesz wpisać w terminal Pronterface M412 i dostaniesz w odpowiedzi stan np "Filament runout OFF" dla pewności zapisz wyłączenie po M412 S0, M500.

Zazwyczaj wyświetlacze dotykowe posiadają własny FW, w którym może być również zdefiniowana ta funkcją, dlatego pisałem również o odszukaniu tej opcji w wyświetlaczu i wyłączeniu. Sprawdź czy komunikat będzie się pojawiał jak tam też to wyłączysz.

Kolejna rzecz to sprawdź czy nie masz gdzieś w slicerze (lub wygenerowanym pliku) M600.
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 13 lis 2020, 22:54

JGFTW pisze:Komenda, które wpisałeś wyłącza w Marlinie czujnik końca filamentu, żeby potwierdzić możesz wpisać w terminal Pronterface M412 i dostaniesz w odpowiedzi stan np "Filament runout OFF" dla pewności zapisz wyłączenie po M412 S0, M500.

Ok, czyli wpisałem właściwą komendę ale nie wiemy czy daje to faktycznie oczekiwany skutek - terminal Pronterface - czy chodzi o taki soft w którym mogę wrzuć g-code i zasymulować? Screen poniżej... przepraszam, za banalne pytania ale uczę się :)
Jeżeli nie to proszę rozwiń co powinienem zrobić ;)

Zazwyczaj wyświetlacze dotykowe posiadają własny FW, w którym może być również zdefiniowana ta funkcją, dlatego pisałem również o odszukaniu tej opcji w wyświetlaczu i wyłączeniu. Sprawdź czy komunikat będzie się pojawiał jak tam też to wyłączysz.


Nie bardzo wiem, gdzie tego szukać w menu... (screen poniżej)

Kolejna rzecz to sprawdź czy nie masz gdzieś w slicerze (lub wygenerowanym pliku) M600.


Sprawdzałem g-code - nie ma takie M-codu.


Najlepsze jest to, że na płycie (przynajmniej według dołączonej instruckji) nie widzę wejścia pod czujnik filamentu, a jednak gdzieś on idzie...


Co tu dalej zrobic? :roll:
Załączniki
płyta główna Ender 5 plus.png
menu.png
Menu Ender 5
pronterface.png
Czy to jest to?

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bulbulator, seler1500 i 3 gości