Ender-5 Plus - kilka pytań

Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 616
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 334

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: JGFTW » 14 lis 2020, 17:28

Ok, czyli wpisałem właściwą komendę ale nie wiemy czy daje to faktycznie oczekiwany skutek - terminal Pronterface - czy chodzi o taki soft w którym mogę wrzuć g-code i zasymulować?

Tak, dokładnie o ten program chodzi i właśnie dlatego, że nie wiadomo czy jest wyłączone należy wpisać w ten terminal M412 .

Najlepsze jest to, że na płycie (przynajmniej według dołączonej instruckji) nie widzę wejścia pod czujnik filamentu, a jednak gdzieś on idzie...

To, że na płycie nie ma opisanego gniazda nie znaczy, że czujnik nie jest do niej podłączony - przykładowo każde wolne gniazdo od krańcówek (Xmax, Ymax, Zmax) może być wykorzystane na ten czujnik.

Najlepiej sprawdź fizycznie czy kabel prowadzi do wyświetlacza czy płytki.


Faktycznie w ustawieniach wyświetlacza nie ma pozycji do wyłączenia czujnika.
Istnieję szansa, że skoro nie ma opcji do wyłączenia, a jest włączone to trzeba by w FW samego wyświetlacza to zmienić. Jednak wydaję mi się to za dużą ilością roboty.

Najłatwiej oszukać ten czujnik, jeżeli jest NO to wystarczy go wypiąć, a jak jest NC to wystarczy dać jakąś zworkę na oba piny.

Ewentualnie sprawdź czy czujnik nie jest jakiś walnięty i jak wymienisz na inny (może być zwykła krańcówka tylko żeby potestować albo jakąś autorską konstrukcję z krańcówki w obudowie).
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
konradsdev1
Posty: 58
Rejestracja: 30 wrz 2020, 16:55
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: LUME+
x 11

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: konradsdev1 » 14 lis 2020, 20:15

Stan czujnika filamentu można sprawdzić za pomocą komendy M119.
BTT SKR PRO V1.1 @ 240MHz + BTT TFT35
Titan Aero
TMC2209
3DTouch
Marlin 2.0.7
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 15 lis 2020, 22:17

JGFTW pisze:
Ok, czyli wpisałem właściwą komendę ale nie wiemy czy daje to faktycznie oczekiwany skutek - terminal Pronterface - czy chodzi o taki soft w którym mogę wrzuć g-code i zasymulować?

Tak, dokładnie o ten program chodzi i właśnie dlatego, że nie wiadomo czy jest wyłączone należy wpisać w ten terminal M412 .


Ok, czyli muszę połączyć się z drukarką przez kabel USB. Gdzie mam wpisać w Pronterface M412?
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 616
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 334

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: JGFTW » 15 lis 2020, 23:23

Zaznaczony obszar:

pronterface_terminal.png
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 16 lis 2020, 17:57

Wpisałem tutaj, ale specjalnej reakcji nie ma na to, zdjęcie poniżej, chyba że tak to ma wyglądać.
Wpisywałem M412 i M412 S0.

pronterface.png


Po puszczeniu druku dalej pojawił się problem - widać dokładnie na filmie co się dzieje - przed chwilą nagrałem:

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=-l0iUuNIwLM

Najlepsze jest to, że jak dałem zworkę zamiast krańcówki to maszyna wydrukowała tylko obrys detalu, a błąd (to co na filmie) pojawiło się zaraz przed rozpoczęciem wierszowania dolnej warstwy. Gdy założyłem krańcówkę, ten sam problem pojawił się, gdy wierszowanie już się rozpoczęło.

Poniżej kilka zdjęć elektroniki i miejsca wpięcia krańcówki.

Pomóżcie proszę - kurcze, albo ja cos banalnego źle robię albo coś nie tak...
Załączniki
InkedIMG_4220_LI.jpg
InkedIMG_4219_LI.jpg
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 616
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 334

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: JGFTW » 16 lis 2020, 21:38

Wygląda na to, że nie masz krańcówki od czujnika filamentu w Marlinie, bo pokazałaby się pozycja filament sensor po M119.
Albo tam nie ma Marlina albo tylko w FW wyświetlacza to musi być ustawione.

Próbowałeś wypiąć krańcówkę i nie zwierać pinów?
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 17 lis 2020, 11:41

JGFTW pisze:Wygląda na to, że nie masz krańcówki od czujnika filamentu w Marlinie, bo pokazałaby się pozycja filament sensor po M119.
Albo tam nie ma Marlina albo tylko w FW wyświetlacza to musi być ustawione.

Próbowałeś wypiąć krańcówkę i nie zwierać pinów?


Próbowałem wypiąć krańcówkę, robi tylko jakby obrys, nawet nie komponentu tylko szerzej (chyba to jest po to żeby ustabilizować wypływ filamentu z dyszy) i potem odrazu się), ale to akurat zawsze się robiło - zaraz po wykonaniu tej ścieżki dzieje się to samo co opisałem wcześniej. Gdy krańcówka była wpięta dzieje się to nieco później...

Może kwestia firmware? Poniżej info na temat drukarki i softu:

drukarka_info.png
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 17 lis 2020, 16:16

Może trzeba by podgrać jakiś firmware który w ogóle nie uwzględnia krańcówki lub w aktualnym wewnętrznie wyłączyć?
berrrcik21
Posty: 29
Rejestracja: 02 paź 2020, 09:50
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Ender-5 Plus
x 1

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: berrrcik21 » 18 lis 2020, 09:56

Poznajdywałem różne firmware:

- 1.71.1 Ender-5PlusBLtouchfix_PID_Bed.hex
- Ender-5PlusBLTouch_0904_V1.70.1 BL.hex
- Ender-5_1.1.6.3V_BLTouch Firmware.hex
- Ender-5PlusBLTouch_0904_V1.70.1 BL.hex

Tylko same nazwy nic mi nie mówią, mam wersje jak na zdjęciu "1.70.2 BL", wydaje nowszą wersja być jedynie pierwszy który podałem.
Tylko nie wiem czy samo podgranie wyeliminuje problem. Chyba, że da się jakoś otworzyć tego hex-a i wyłączyć czujnik filamentu?

Z tego co widzę porównując dokumentacje i płytkę w drukarce widzę, że czujnik filamentu jest wpięty w miejsce krańcówki

InkedIMG_4220_LI.jpg
płyta główna Ender 5 plus.png
Mati
Posty: 147
Rejestracja: 10 maja 2020, 17:28
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Ender 3, V-Core2
x 39

Re: Ender-5 Plus - kilka pytań

Postautor: Mati » 18 lis 2020, 13:35

berrrcik21 pisze:Chyba, że da się jakoś otworzyć tego hex-a i wyłączyć czujnik filamentu?

Tak się nie da. Jedynie poprzez własną konfigurację i kompilację firmware.

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość