Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Pawelitto
Posty: 1
Rejestracja: 20 lip 2021, 20:34

Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Pawelitto » 20 lip 2021, 20:43

Kostka 2x2x2 cm się rozjechała dałem ustawienie "Z hop" i nic nie pomogło
Załączniki
219832207_403916297720579_7580027884334367242_n.jpg
218321231_364564511691663_1031885822451542962_n.jpg
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 232
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 22

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Jarewa » 20 lip 2021, 21:03

Silnik gubi kroki albo coś stół na kółkach ci blokuje... Sprawdź vref , prąd silnika nie może też być za duży...
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 810
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
Drukarka: 3d Pen
x 282

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Andrzej_W » 20 lip 2021, 22:09

Czy dzieje ci się to tylko na kostce czy na innych wydrukach?
Jeżeli nic nie grzebał w elektronice typu wymiana na inną itp to Enderki mają prąd poprawnie ustawiony choć jak wiadomo zawsze mogli coś zepsuć.
Sprawdź po zdjęciu pasków czy rolki płynnie się poruszają.
Czy wentylator od chłodzenia elektroniki działa. W Enderach wentylator od chłodzenia elektroniki jest zasilany tak samo jak ten od chłodzenia wydruku czyli działa jak się załącza nadmuch.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3204
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 443

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Kopytko » 20 lip 2021, 22:47

Prawdopodobnie poluzowana zębatka na osi silnika i się ślizga.
dragonn
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 87
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 8

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Rozarh » 21 lip 2021, 11:19

Dziwne jest tu, że do zgubienia kroków doszło tylko 2 razy - na dwóch konkretnych warstwach. Na obluzowanej zębatce i źle ustawionych prądach do gubienia by dochodziło częściej. Poza tym pogubił się tylko silnik "Y" - może jego driver już niedomaga? Tam są drivery wymienne na płycie?
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3204
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 443

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Kopytko » 21 lip 2021, 12:57

Dopóki nie odpisze kolega, się nie dowiemy.
Co do konkretnych warstwach , to jak to zdiagnozowałeś::P
I po co doszukiwać się uszkodzonych driverów, firmware, uszkodzonych silników itp, najpierw sprawdza się najprostsze rzeczy a nie od razu od tyłu.
Może być tez za duża prędkość travel i stół swoją bezwładnością przeskoczyc potrafi.
Ale jak , mówię małymi kroczkami, kolejno.
sagittario
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 87
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 8

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Rozarh » 21 lip 2021, 15:11

Przecież przesunięcia są tylko w dwóch miejscach. Może nie w "konkretnych" warstwach, ale widać, że tylko dwa razy doszło do incydentu przeskoku na osi Y. Mi jak się pasek poluzował to każdą warstwę kostki drukował w innych położeniach. Na kartezjańskiej oczywiście, bo w CoreXY to mi się nie zdarzyło.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 810
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
Drukarka: 3d Pen
x 282

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Andrzej_W » 21 lip 2021, 16:10

Ender ma w lutowane stepy. Zebatki w moim enderku nie mają żadnych robaczków do kontrowania więc są na wcisk lub klej. Dkatego jak pisze Kopytko najpierw mechanika do sprawdzenia :D
Mati
Posty: 299
Rejestracja: 10 maja 2020, 17:28
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Ender 3, V-Core2
x 89

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: Mati » 21 lip 2021, 21:32

Starsze endery miały koła pasowe mocowane śrubkami robaczkowymi, także warto to sprawdzić.
ndn
Posty: 104
Rejestracja: 19 paź 2017, 11:12
x 4

Re: Ender 3 Przesuwanie warstw osi Y

Postautor: ndn » 22 lip 2021, 10:03

Też kiedyś miałem podobny efekt i to była kwestia za dużego przyspieszenia. Wkleiłem jakiś start gcode który rysował linię czyszcząc dyszę i przy okazji miał jeszcze parę komend w tym zmiany szybkości.

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości