Postautor: Marcin Gutek » 04 sty 2022, 08:51
hejka
kawałek nocy poświęciłem i już jest lepiej. Rozwiązanie rurki teflonowej prowadzącej filnament i stykającej się z dyszą nie jest za szczęśliwe konstrukcyjnie. Jak dociskałem rurkę do lekko wykręconej dyszy, a następnie unosiłem kołnierz elementu zaciskowego rurki - nad dyszą aby włożyć zabezpieczenie to i tak rurkę podnosiło, na pewno trzeba by to wymienić na jakąś lepszą złączkę, kilka razy to wczoraj robiłem aż udało się w końcu uzyskać efekt zadowalający. Ale i tak chciałbym zmienić oryginalne prowadzenie filnamentu 1,75 na wyrób od TDI CAR ale nie wiem czy będzie to pasować do CR 6 SE - w opisie nie ma wzmianki o tej drukarce. Napisałem meila z zapytaniem.
Zmieniłem oprogramowanie na dedykowane z Creality - Slicer z wyborem drukarki CR 6 SE, parametry zostawiłem oryginalne, zmieniłem tylko temp. stołu na 90 jako że klej dimafix który stosuje aktywuje się w wyższych temp.
Co do aktualnej jakości wydruku. Zapuściłem stojak na końcówki szczoteczki ORalB (żona prosiła)... wydruk zaczyna się od tzw. plastra miodu - szeregu 6-kątów, i ładnie to już zaczęło wychodzić, nie było nitek, nie było przerwań, więc progres jest.
Co prawda detal nie nadaje się do użytku, nadal mam problem ze sklejaniem się poszczególnych warstw,
detal jest cienkościenny, grubość ścnaki po wydruku to ok 1,3 mm, więc praktycznie przy opcji ścianki 0,8 mm , jest wypełniony na 100%
Parametry.
Warstwa 0,2 / o,3 mm
Templ filnamentu 200
Temp stołu 90
Prędkość 60 mm/s
wypełnienie 30% (ale w tym detalu cienkościennym raczej miejscami tylko to zadziałało)
Myślę że kolejnym krokiem będzie kalibracja ekstrudera, no i na filnamencie mam podany zakres do 220 stopni, może trochę podwyższyć temp ?
-
Załączniki
-

-

-

-

Original Prusa i3 MK3S+