Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

TomekToJa
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2022, 22:34
Lokalizacja: Rybnik

Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: TomekToJa » 16 maja 2022, 22:54

Witam. Od niedawna mam Endera 5 plus i walczę z jego 'oryginalnością'.
Będę wdzięczny za odpowiedzi na kilka dziwactw jakie wyłapałem:

- gdy zaczynam wydruk, nie robi kreski wzdłuż lewego boku, on zaczyna od środka, jedzie do lewego boku i potem wzdłuż niego. Następnie zaczyna wydruk, drukując na wcześniej wymalowanym pasku gdy jechał od środka :| -jak tego uniknąć. Slicer od Prusa, na Enderze 3 nie ma problemów, gdy ustawiam 5 plus robi takie cuda. Ktoś się z tym spotkał?
- nie czyta długich nazw plików. W E3 v2 nie ma z tym problemów, tutaj jest. Upierdliwe to trochę :(
- jest głośny :( mam cichą płytę z E3 v2, jest w ogóle sens rozkręcać i wymieniać, czy to coś da? A jeżeli tak, to jaki soft wgrać?
Awatar użytkownika
dekas
Posty: 288
Rejestracja: 23 sty 2021, 21:28
x 95

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: dekas » 17 maja 2022, 06:05

Ta kreska jest drukowana w startowym G-Code. Jest dużo poradników wyjaśniających znaczenie poszczególnych komend g-code.
Zmień współrzędne na takie ja Ci się podobają i już. Liczby są tam w milimetrach. Jeżeli zmienisz długość kreski zmień proporcjonalnie ilość filamentu - to współrzędna E.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1667
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 765

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: Pjoter » 17 maja 2022, 06:41

Wstaw filmik pokazujący twój problem, to będzie lepsze od opisu
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
TomekToJa
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2022, 22:34
Lokalizacja: Rybnik

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: TomekToJa » 17 maja 2022, 10:27

Ok, jest filmik.

Jak już pisałem, slicer to Prusa Slicer.
-gdy w Prusa mam wybrany Ender 3v2 to na E5+ wszystko idzie "normalnie", ale wiadomo, pole robocze mniejsze. (mam w domu E3 v2)
-gdy wybieram w Prusa E5+ to robi coś takiego jak na filmiku

Wiem, że gcody. ALe w Prusa nie widzę opcji ich zmiany. Musiałbym to robić ręcznie. Chyba, że jedyne rozwiązanie to profil E3 v2 i ręczna zmiana pola roboczego -co też jest jakimś rozwiązaniem...

https://youtu.be/M1elgvXw_jg


źródło: https://www.youtube.com/watch?v=M1elgvXw_jg
TomekToJa
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2022, 22:34
Lokalizacja: Rybnik

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: TomekToJa » 17 maja 2022, 10:42

Kolega pomógł, znalazłem gcody w Prusa.
Mam tak.
Start
G90 ; use absolute coordinates
M83 ; extruder relative mode
M140 S{first_layer_bed_temperature[0]} ; set final bed temp
M104 S150 ; set temporary nozzle temp to prevent oozing during homing and auto bed leveling
M190 S{first_layer_bed_temperature[0]} ; wait for bed temp to stabilize
G28 ; home all axis
G29 ; auto bed levelling
G1 Z50 F240
G1 X2 Y10 F3000
M104 S{first_layer_temperature[0]} ; set final nozzle temp
M109 S{first_layer_temperature[0]} ; wait for nozzle temp to stabilize
G1 Z0.28 F240
G92 E0
G1 Y140 E10 F1500 ; prime the nozzle
G1 X2.3 F5000
G92 E0
G1 Y10 E10 F1200 ; prime the nozzle
G92 E0

Koniec
{if max_layer_z < max_print_height}G1 Z{z_offset+min(max_layer_z+2, max_print_height)} F600{endif} ; Move print bed down
G1 X50 Y50 F{travel_speed*60} ; move print head out of the way
{if max_layer_z < max_print_height-10}G1 Z{z_offset+max_print_height-10} F600{endif} ; Move print bed close to the bottom
M140 S0 ; turn off heatbed
M104 S0 ; turn off temperature
M107 ; turn off fan
M84 X Y E ; disable motors

Przed zmianą warstwy
;BEFORE_LAYER_CHANGE
G92 E0
;{layer_z}


Ktoś zechce coś zasugerować (w sprawie gcodów ;) )
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 670
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 116

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: Jarewa » 17 maja 2022, 13:25

Ta kreska pochodzi od softu, a nie od silcera. Byś musiał w sofcie wyłączyć czyszczenie dyszy...
TomekToJa
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2022, 22:34
Lokalizacja: Rybnik

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: TomekToJa » 17 maja 2022, 13:43

Jarewa. Ale gdy puszczam projekt dla Ender 3 to tej kreski nie robi -w tym samym slicerze. To niema znaczenia?
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 670
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 116

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: Jarewa » 17 maja 2022, 13:48

Daj pełny gcode byle czego z profilu eder5

Fakt że masz dwa razy E10 w sumie 20mm filamentu na zalanie dyszy a to raczej sporo za dużo tym bardziej że na koniec nie wyciąga...
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 218
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 63

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: Rozarh » 17 maja 2022, 15:25

To E10 przecież jest w trakcie ruchu głowicy - to są kreski ;)
Pierwsza z (2,10) do (2,140) z pluciem 10mm filamentu, potem przesunięcie głowicy na (2.3,140) bez plucia
i druga z (2.3,140) do (2.3,10) też z pluciem 10mm.

W gcode ma tylko raz G90 - może G29 zmienia ruch na przyrostowy? i kończy w innym miejscu na jednej i na drugiej drukarce?
Jak mawiał wieszcz artusiek:
nie chcesz grzebać? kup prusę ( np. )
kupiłeś coś co dopieszczasz? naucz się grzebać
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1667
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 765

Re: Ender 5 plus, zaczyna śladem od środka

Postautor: Pjoter » 17 maja 2022, 16:28

Jarewa pisze:20mm filamentu na zalanie dyszy a to raczej sporo

Czy ja wiem czy to sporo. Ja mam chyba 12cm na purge line aby nie przejmować się resztkami filamentu który mam w dyszy. Prusa MMU2S ma jeszcze więcej. IMO 2 cm to minimum które ja bym ustawił :D

Rozarh pisze:W gcode ma tylko raz G90 - może G29 zmienia ruch na przyrostowy? i kończy w innym miejscu na jednej i na drugiej drukarce?

Z tego co widzę to i tak zeruje ekstruder 2 razy więc nie powinno to robić.

TomekToJa pisze:.

Załącz w zipie 2 gcody - ten sam przedmiot wygenerowany dla Ender-3 i Ender-5 wg twoich ustawień.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce

Wróć do „Ender”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: morf, toldi i 4 gości