Cura 4.7.1 niewypał

Regulamin forum
Uwaga, uwaga!
To jest dział "Hasiok", czyli forumowy śmietnik. Wątki trafiają do tego działu nie bez powodu. Jeśli w którymś wątku znajdują się jakieś porady wyglądające na przydatne, należy do nich podchodzić z dużą nieufnością – możliwe, że dany wątek został wyciepany na hasiok właśnie z powodu nagromadzenia w nim nieprawdziwych informacji.
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 99
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
x 16

Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: olderman » 29 wrz 2020, 12:46

Skusiłem się i zaktualizowałem do wersji 4.7.1 i zaczęły się problemy.
- niestabilny przepływ filamentu
- niestabilna temperatura głowicy
- gubienie warstw potrafi nadrukować poprzednia lub przeskoczyć o jedna do góry
- retrakcja raz działa raz nie
- ścianki zewnętrze wyglądają jak przeorane pługiem jedna warstwa nie leży na drugiej tylko są przesunięte wglądem siebie.

Nie pozostało nic innego jak tylko ja wywalić i zainstalować 4.6.2 i poustawiać parametry.
Trochę to niepokojące bo zamiast skupić się na doszlifowaniu działania CURY to wymyślają coraz więcej opcji co doprowadzi do tego że CURA będzie miała 500 mega i tysiąc rzadko używanych opcji przysparzając nawet doświadczonym użytkownikom niemało kłopotu.
JGaurora A5 z TMC 2208 + 2 x mosfet driver
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6375
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2026

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: FlameRunner » 29 wrz 2020, 12:59

Tak, tak, wina slicera, na pewno! :crazy2:
rafaljot, dragonn
To jest forum internetowe. Nie pytamy tu nikogo o wiek, wykształcenie, obycie z Internetem, stan zdrowia, miejsce zamieszkania, wykonywany zawód. Dopóki ktoś się sam nie wyrwie z takimi informacjami, te kwestie dla nas nie istnieją. Domyślnie każdy jest oceniany wyłącznie przez pryzmat tego, co i jak pisze.
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 689
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 363
Kontaktowanie:

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: @GUTEK@ » 29 wrz 2020, 13:01

comment_hKylm2XWI5CvNCKmqrlyWEbGfYdvl96I.jpg
cardjunk, Andrzej_W, morf, rafaljot, dragonn
1kamil
Posty: 129
Rejestracja: 16 cze 2020, 15:56
Lokalizacja: Waw
Drukarka: Modded Ender 5
x 16

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: 1kamil » 29 wrz 2020, 13:30

Ciekawe. Używam 4.7.1 i działa. W issue któs wspomniał o problemie z wielkością generowanego gcode (2x większy), co skutkowało, że niektóre płytki się przytykały. Ja nie mam tego problemu :)
Ender 5:
- MW z silent FANem i silent FANem controllera, Noctua 4010 na radiator
- TDI-CAD heatbreak :)
- SKR MINI 2.0, Neopixel, Fil sensor
- Hydra z 2x5015
- Octoprint na Raspberry PI 4 podłączony przez UART5
- Custom Marlin 2.0.7
zontar
Posty: 62
Rejestracja: 21 lis 2017, 23:22
x 7

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: zontar » 29 wrz 2020, 14:22

FlameRunner pisze:Tak, tak, wina slicera, na pewno! :crazy2:


Problem jest z cura powyzej 4.6.2 ja wróciłem do 4.6.2.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6195
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1857

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: rafaljot » 29 wrz 2020, 17:19

załącz tu plik g-code wygenerowany z Cura, przy druku którego taka niestabilna temperatura była. Może uda się odczarować.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5684
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1113

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: dragonn » 29 wrz 2020, 19:25

A poważniej rzecz mówiąc, wszystkie problemy które opisujesz mogą wynikać z tego jednego "niestabilna temperatura głowicy" i na 99% to nie jest winna slicera. Slicer po prostu mówi drukarce "ustaw i trzymają taką temperaturę", nie odpowiada on za jakąkolwiek stabilizację temperatury, to jest rola drukarki.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
olderman
Posty: 99
Rejestracja: 18 sie 2018, 16:37
Lokalizacja: Mikołów
x 16

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: olderman » 30 wrz 2020, 09:50

Trudno mi polemizować z pozytywnymi opiniami ale jak napisałem u mnie 4.7.1 nie działała poprawnie.
Z czego to wynika trudno mi powiedzieć ale jest faktem że dwukrotnie na różnych prostych modelach przeskoczyła na ściance zewnętrznej i wewnętrznej o jedna warstwę do góry co dziwne prawidłowo wykonując wypełnienie pomiędzy nimi.
Raz wykonując ostatnia warstwę poszła w dół o jedna i przeorała poprzednia. W kwestii pływania temperatury i wahnięć w prędkości podawania filamentu zapewne się pomyliłem źle interpretując objawy.
Poprzednia wersja którą używałem i teraz używam działa bez problemów więc może nowa wersja pogryzła się z czymś w windows 10.
JGaurora A5 z TMC 2208 + 2 x mosfet driver
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1976
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Anycubic Delta +
x 324
Kontaktowanie:

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: Artu » 30 wrz 2020, 10:05

Jedyne co zauważyłem, to zwiększona "waga" plików STL generowane przez najnowszą wersję.
Ten sam plik "cięty" w Cura 4.7.1 oraz 4.6.2

2020-09-30 10_02_08-Właściwości_ 1-euro-1.jpg
Pozdrawiam, Artur

# Delta Anycubic - drukuje :git:
Flying Bear Ghost 5 - w trakcie modernizacji :smile2:

Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
Jose
Posty: 47
Rejestracja: 24 paź 2019, 21:50
x 12

Re: Cura 4.7.1 niewypał

Postautor: Jose » 30 wrz 2020, 10:12

Co nowa wersja tam upycha, że rozmiar aż tak się różni?

Wróć do „Hasiok”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość