[FFF] KALIBRACJA STOŁU

Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6514
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2113

[FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: FlameRunner » 18 sty 2020, 14:00

Popularna procedura kalibracji stołu "na kartkę" opisywana przez wiele poradników jest błędna. Wiele poradników każe ustawić stół tak, żeby w pozycji Z=0 między dyszą a stołem było około 0,1 mm odstępu (grubość kartki papieru). W ten sposób głowica zawsze będzie o 0,1 mm za wysoko:
  • Pierwszą warstwę o zadanej wysokości 0,2 mm drukarka będzie próbowała drukować mając w rzeczywistości czubek dyszy na wysokości 0,3 mm nad stołem.
  • Zwiększenie zadanej wysokości pierwszej warstwy również nie pomaga, po ustawieniu na przykład 0,3 mm, dysza będzie na wysokości 0,4 mm nad stołem.

Mająca sens procedura to:
  1. wyczyść stół
  2. nagrzej stół do temperatury roboczej
  3. nagrzej głowicę do temperatury roboczej
  4. zbierz z dyszy grubsze zanieczyszczenia (uwaga, gorące!)
  5. zbazuj oś Z (home Z)
  6. pojedź do Z=0,1
  7. i dopiero wtedy ustaw stół tak, żeby kartka przechodzła z leciutkim oporem między dyszą a stołem

W ten sposób:
  • Z=0 to faktycznie 0
  • Z=0.2 to faktycznie będzie 0,2 mm między stołem a czubkiem dyszy.

Procedurę należy wykonywać z użyciem zwykłej drukarkowej białej taniej kartki 80 g/m^2. Wizytówka jest dużo grubsza, paragon jest cieńszy - ich też można użyć, ale trzeba uwzględnić inną ich grubość.

Procedura ma zastosowanie dla drukarek z krańcówką osi Z bez czujnika do "autopoziomowania".

Poradnik napisany głównie na podstawie doświadczeń z gołym, gładkim szkłem. Szkło ze zintegrowaną niegładką powierzchnią adhezyjną, jak na przykład UltraBase, może wymagać ustawienia stołu jeszcze bliżej dyszy niż by wynikało z powyższej procedury.
Koper90, Abys, sit_fun, rydz
Awatar użytkownika
szpiglasowy
Posty: 48
Rejestracja: 16 wrz 2018, 11:42
x 15

Re: KALIBRACJA STOŁU

Postautor: szpiglasowy » 18 sty 2020, 16:01

FlameRunner pisze:5. zbazuj oś Z (home Z)
6. pojedź do Z=0,1
7. i dopiero wtedy ustaw stół tak, żeby kartka przechodzła z leciutkim oporem między dyszą a stołem
Powyższy sposób zadziała, jeśli mamy krańcówkę mechaniczną czy optyczną przymocowaną gdzieś do ramy, a ustawianie stołu z punktu 7 polega na kręceniu śrubami od sprężyn pod stołem. Nie zadziała gdy mamy czujnik mierzący odległość bezpośrednio do stołu (indukcyjny, bltouch itp.). Po każdym bazowaniu będzie po staremu.

Proponuję wówczas taką modyfikację procedury:
5. zbazuj oś Z (home Z)
6. ustaw stół tak, żeby kartka przechodziła z leciutkim oporem między dyszą a stołem
7. sprawdź jaka jest pozycja Z
8. jeśli pozycja różna jest od 0.1 - skoryguj Offset Z
(Jeśli pozycja wynosi np. 0.2 a offset bieżący -2.3, to offset zmieniamy na -2.4)
9. zapisujemy ustawienia w EEPROM
10. RESET
11. sprawdzamy ponownie punkty 2-7. Gdy jest dobrze, to koniec. Gdy źle to jeszcze raz.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6514
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2113

Re: KALIBRACJA STOŁU

Postautor: FlameRunner » 18 sty 2020, 18:21

szpiglasowy pisze:Powyższy sposób zadziała, jeśli mamy krańcówkę mechaniczną czy optyczną przymocowaną gdzieś do ramy, a ustawianie stołu z punktu 7 polega na kręceniu śrubami od sprężyn pod stołem.

Owszem.

Są też inne odstępstwa od reguły, na przykład gdy drukarka ma po prostu krańcówkę, ale ma ustawiony w firmware jakiś offset osi Z.

Niemniej jednak, dla prostych popularnych drukarek (na przykład: Anet A8, Ender-3, Anycubic 4MAX) procedura z pierwszego posta wydaje się być w 100% odpowiednia.
TDI-CAD, grego
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6514
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2113

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: FlameRunner » 25 paź 2020, 15:29

Jeszcze kilka słów, żeby dokładniej wyjaśnić sprawę.

W pozycji Z=0 dysza powinna dotykać stołu, ale nie wywierać na niego nacisku.

W pozycji Z=0.1 kartka powinna z lekkim oporem przechodzić między dyszą a stołem, ale to nie jest żadna świętość. Ma być ustawione tak, żeby było dobrze. Jeśli trzeba stół opuścić lub podnieść o kilka setnych milimetra, żeby pierwsza warstwa wychodziła perfekcyjnie, to należy to zrobić i tyle. Kartka (podobnie jak wizytówka, paragon lub szczelinomierz) jest tylko przyrządem pomagającym w ustawianiu stołu.

Każda nowa warstwa jest drukowana "w dół", w wolnej przestrzeni między dyszą a poprzednią warstwą lub między dyszą a powierzchnią stołu. Slicer generuje gcode tak, że przed rozpoczęciem druku pierwszej warstwy (i każdej kolejnej) głowica jest ustawiana na wysokości takiej, na jakiej ma być górna powierzchnia warstwy.

W trakcie druku pierwszej warstwy czubek dyszy powinien być nad powierzchnią stołu na wysokości dokładnie takiej, jaka ma być wysokość pierwszej warstwy.
dragonn, dziobu, MarCiu
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1075
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 452

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: Pjoter » 25 paź 2020, 15:48

A to nie jest tak że wszelkie drukarki które w instrukcji się ustawia na kartkę papieru mają offset osi Z ustawiony na 0.1-0.2 mm?

@Edit - bo przyznaję że gdy składałem własną drukarkę to faktycznie Z=0.0 miałem wtedy gdy dysza dotykała (nie naciskała) na stół, miałem autoleveling z BLtouchem. Ale równolegle obok miałem Anycubica i3 w którym Z=0.0 ustawiałem na kartkę papieru. I obie drukarki tak działały poprawnie.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, 15:52 przez Pjoter, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5742
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1155

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: dragonn » 25 paź 2020, 15:50

Pjoter pisze:A to nie jest tak że wszelkie drukarki które w instrukcji się ustawia na kartkę papieru mają offset osi Z ustawiony na 0.1-0.2 mm?

Wierzysz w to że chińczyk by o czymś takim pomyślał :P?
Bo ja nie. A najważniejsze w tyym wszystkim jest "Ma być tak ustawione żeby było dobrze".
FlameRunner, rydz
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1075
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 452

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: Pjoter » 25 paź 2020, 15:53

Nie wierzę ale nie mam innego wytłumaczenia czemu mi Anycubic poprawnie drukował :P
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6237
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3564
Kontaktowanie:

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: dziobu » 25 paź 2020, 15:58

Bo widocznie miałeś ustawione tak żeby było dobrze. Proste ;)
FlameRunner, dragonn
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 53
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 5

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: JohnJames » 25 paź 2020, 16:11

FlameRunner pisze:W pozycji Z=0 dysza powinna dotykać stołu, ale nie wywierać na niego nacisku.


Teoretycznie to jest w zasadzie ok.
Tyle, że nie widzę sensu, żeby stosować takie ustawienie w praktyce, przynajmniej z dwóch powodów.
Nie bardzo można dokładnie stwierdzić, kiedy jest ten moment, w którym dysza dotyka, ale jeszcze nie wywiera nacisku. Po to są szczelinomierze, żeby było wiadomo, jak szeroka jest szczelina. Oczywiście, można zmierzyć, a potem skasować szczelinę - tylko po co?
No i przy Z=0 tolerancja poziomowania całej powierzchni stołu powinna być teoretycznie równa 0. W innym przypadku gdzieś będziemy ciągnąć dyszą po stole jeśli zamarzy nam się jeżdżenie XY przy Z=0.
A jeśli i tak - kalibrując drukarkę - ustawiamy wysokość pierwszej warstwy, żeby wydruk "wyglądał" poprawnie - bo nie da się w mechanice mieć czegokolwiek bez tolerancji - to teoria kalibracji na Z=0 staje się dyskusją czysto akademicką.
Sapphire Pro - coś tam dłubię
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6514
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2113

Re: [FFF] KALIBRACJA STOŁU

Postautor: FlameRunner » 25 paź 2020, 16:16

Zgadzam się, że pozycja Z=0 jest w zasadzie teoretyczna. To jest pozycja umowna (jak zresztą każda inna), pojawiająca się w momencie aktywowania krańcówki. I tak, w takiej pozycji nie powinno się swobodnie jeździć głowicą w płaszczyźnie XY, trzeba od razu trochę podnieść głowicę, żeby nie przeorać stołu, który nigdy nie będzie idealny ani idealnie ustawiony. Stół idealnie płaski, stół idealnie równo ustawiony i stół ustawiony na idealnej wysokości są bytami czysto teoretycznymi.

Ale jednak to właśnie na takiej teorii bazuje działanie slicera i firmware. Zrozumienie tej teorii jest ważne, by rozumieć, co i dlaczego robimy. Nie można wyrzucić podstaw teoretycznych przez okno tylko dlatego, że rzeczywistość nie jest idealna.

Żeby uniknąć problemów w prawdziwym życiu można zastosować różne sztuczki, na przykład krańcówkę Z ustawić tak, żeby była aktywowana w pozycji Z=0.1 lub ustawić jakiś offset, ale koniec końców musimy mieć to teoretyczne Z=0 na wysokości dokładnie takiej, jak płaszczyzna stołu.

Wróć do „Baza wiedzy, krótkie poradniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość