Bambu Lab X1C / P1P

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 2
Posty: 832
Rejestracja: 28 gru 2020, 18:17
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 459

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: majek »

Nie do końca wiem o co chodzi w w pytaniu o "te same szpule rozmiarowo", ale może chodzi o to, że w zależności od materiału jaki na nie się nawija, to w zależności od gęstości wychodzi tego mniej lub więcej metrów, a za tym bardziej lub mniej nawinięta szpula.
PrzemoS
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 6
Posty: 1672
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 382

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: Jarewa »

No ale szpula jest standardowa wiec nie rozumiem jak może się powiększyć, co innego ilość filamentu.
Awatar użytkownika
Trolinka
Postów w temacie: 127
Posty: 562
Rejestracja: 09 sty 2020, 01:22
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Bambu Lab X1C Combo
x 173

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: Trolinka »

Jarewa pisze: 17 lut 2023, 22:23 No ale szpula jest standardowa wiec nie rozumiem jak może się powiększyć, co innego ilość filamentu.
A kwestia nawijania? Jak każdy zwój trafia pomiędzy poprzednie to układa się w "rowek" pomiędzy zwojami, lekki skos i wyląduje na zwoju poprzednim a więc i wyżej. Pomnożyć przez x zwojów da to spokojnie parę mm różnicy.
"Ciasność" nawinięcia też zrobi robotę. Czasem materiał na szpuli jest dość luźny, a bywa ze słychać aż jak "pracuje" i się napięcie rozchodzi po "odpróżnieniu" :>

Artystycznie obrazowo :P
test2.PNG
-------------------------------------------------
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
Awatar użytkownika
PrzemoS
Zasłużony
Postów w temacie: 2
Posty: 735
Rejestracja: 01 sie 2016, 12:11
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: Switchwire,Delta,X1C
x 735

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: PrzemoS »

majek pisze: 17 lut 2023, 22:18 Nie do końca wiem o co chodzi w w pytaniu o "te same szpule rozmiarowo", ale może chodzi o to, że w zależności od materiału jaki na nie się nawija, to w zależności od gęstości wychodzi tego mniej lub więcej metrów, a za tym bardziej lub mniej nawinięta szpula.
Dokladnie gęstość materiału :) Też mnie to zaciekawiło jak robiłem zdjęcia każdej szpuli i cos mi nie pasowało z ustawieniem ekspozycji. Jedne były większe drugie mniejsze, po zmierzeniu np szerokości szpuli każdy rodzaj miał inne wymiary. No to pisze do Marka @marek91 "o co chodzi". No i oświecił mnie ze tak wpływa właśnie gęstość filamentu i nawinięta szpula.
"Z pozdrowieniami Przemek" :git: :git:

Drukarki:
Delta :yahoo: :yahoo: // Voron Switchwire :devil: // Bambu Lab X1-Carbon AMS :crazy:
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 78
Posty: 2486
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 312

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: mcxmcx »

I kiszka.
Moje zamówienie z "end of February" zmieniło się na end of March.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
J.A.
Postów w temacie: 7
Posty: 232
Rejestracja: 09 gru 2022, 22:37
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 48

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: J.A. »

Jak się uzwojenie (cewkę) do silnika nawija byle jak, to wgląda byle jak i nie mieści się w rowki stojana (a jak się zmieści to działa też byle jak). Jak się nawija równo, to i ładna i mniejsza i się nie grzeje.
Trolinka, Artu, Fest, emartinelli
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Awatar użytkownika
Trolinka
Postów w temacie: 127
Posty: 562
Rejestracja: 09 sty 2020, 01:22
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Bambu Lab X1C Combo
x 173

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: Trolinka »

J.A. pisze: 20 lut 2023, 17:42 Jak się uzwojenie (cewkę) do silnika nawija byle jak, to wgląda byle jak i nie mieści się w rowki stojana (a jak się zmieści to działa też byle jak). Jak się nawija równo, to i ładna i mniejsza i się nie grzeje.
Dopsze prawi, dać mu foodki :P
-------------------------------------------------
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Postów w temacie: 8
Posty: 696
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 281

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: Rozarh »

Skoro na szpuli ma być konkretna waga, to normalne jest, że w zależności od gęstości filamentu będzie go mniej lub więcej jeśli chodzi o długość - co przełoży się na objętość filamentu na szpuli.
Ciekawe natomiast jest to, że slicer wylicza objętość materiału do podania przy konkretnym ruchu... (długość podawanego materiału przy zadanej średnicy daje objętość)
Wychodziło by na to, że mniej gęste filamenty starczają na dłużej?
Pytanie, czy po przetopieniu nie zmieniają gęstości? - Np. tracą wewnętrzne mikro pęcherzyki powietrza?
Rozumiem, że tą przypadłość kompensujemy odpowiednim FLOW. Czyli gęstsze filamenty z natury powinny mieć mniejsze flow a rzadsze - większe.
A skoro regulujemy flow to znaczy, że nie starczą na dłużej :)
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Postów w temacie: 11
Posty: 9019
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 5980
Kontakt:

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: dziobu »

Przecież sam sobie odpowiedziałeś na początku :)

Szpula ma netto 1kg. Gęsty materiał ma większą masę przy tej samej objętości, więc po rozwinięciu na drut będzie do mniej. Czyli tak - lżejszy materiał wystarczy na więcej.
Pjoter
Awatar użytkownika
Trolinka
Postów w temacie: 127
Posty: 562
Rejestracja: 09 sty 2020, 01:22
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Bambu Lab X1C Combo
x 173

Re: Bambu Lab X1C / P1P

Post autor: Trolinka »

Ano niby tak, extremalnie taki LW aż puchnie rośnie, a więc zużywasz go niby mniej na objętość obiektu.
-------------------------------------------------
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
Zablokowany

Wróć do „III Generacja (Bambu, Qidi, K1, itp)”