Co lepiej
-
Michał_L
- x 8
Co lepiej
Silnik typu - 775, sterowany kontrolerem PWM z eBay (taki: https://www.ebay.co.uk/itm/306699879483 ... R5y7x_XSZw), zastosowanie - mała szlifierka stołowa, tarcza o średnicy 180mm.
Jakie ustawienie kontrolera będzie lepsze/bezpieczniejsze do takiego zastosowania - niskie napięcie i duże wypełnienie czy odwrotnie, wysokie napięcie i małe wypełnienie?
Kontroler może dostać od 8 do 55V, wypełnieie jest regulowane od 0 do 100% (tak pokazuje wyświetlacz, jak to jest w rzeczywistości nie mam pojęcia).
Próbowałem 12V i wypełnienie 45-50% i 30V z wypełnieniem poniżej 20%. W obu przypadkach amperomierz pokazywał od ok 3 do 5A. Co ciekawe wartość ta cyklicznie się zmieniała.
Podpowiecie jak będzie jak powinienem ustawić parametry zasilania?
Z góry dziękuję.
Jakie ustawienie kontrolera będzie lepsze/bezpieczniejsze do takiego zastosowania - niskie napięcie i duże wypełnienie czy odwrotnie, wysokie napięcie i małe wypełnienie?
Kontroler może dostać od 8 do 55V, wypełnieie jest regulowane od 0 do 100% (tak pokazuje wyświetlacz, jak to jest w rzeczywistości nie mam pojęcia).
Próbowałem 12V i wypełnienie 45-50% i 30V z wypełnieniem poniżej 20%. W obu przypadkach amperomierz pokazywał od ok 3 do 5A. Co ciekawe wartość ta cyklicznie się zmieniała.
Podpowiecie jak będzie jak powinienem ustawić parametry zasilania?
Z góry dziękuję.
-
velkhor
- x 164
Re: Co lepiej
Silnik typu 755 może mieć od 4k do 15k rpm. W tym drugim przypadku jak założysz na to ztandardową tarczę która ma 6krpm rozerwie ją. Więc zacznij od sprawdzenia jaką wersję silnika masz. Nawet jak chcesz do zmniejszenia rpm używać regulatora na mosfet, to może być problem ja ulegnie on awarii bo wtedy silnik wejdzie na prędkość obrotową nominalną.
A teraz co do regulatora sprawdz na tabliczce jaki prąd ma Twój silnik, kontroler musi mieć spory zapas. Prąd rozruchu to 8-10x prąd znamionowy.
Jeżeli chodzi o napięcie to napięcie powinno byc zgodne z tym co masz podane na silniku.
Co do wypełnienia im więcej tym lepiej generalnie wszystkie urządzenia są projektowane do tego żeby pracowały w swoich nominalnych warunkach.
A teraz co do regulatora sprawdz na tabliczce jaki prąd ma Twój silnik, kontroler musi mieć spory zapas. Prąd rozruchu to 8-10x prąd znamionowy.
Jeżeli chodzi o napięcie to napięcie powinno byc zgodne z tym co masz podane na silniku.
Co do wypełnienia im więcej tym lepiej generalnie wszystkie urządzenia są projektowane do tego żeby pracowały w swoich nominalnych warunkach.
-
Michał_L
- x 8
Na silniku (jak się spodziewałem) tabliczki nie ma, albo ja jej znaleźć nie mogę. Na Ali, gdzie silniki kupowałem był taki opis:
Uruchamiałem ten silnik zarówno z 12 jak i z 24V.
Kontroler, według sprzedawcy, pozwala pobrać 10A.
Nie wspomniałem przedtem - tarczama 10mm grubości i jest wydrukowana z PETG i na niej będzie papier ścierny przyczepiony na rzepy albo jesli to się nie sprawdzi to przyklejony do tarczy na stałe - będzie kilka tarcz z różną gradacją papieru.
Kod: Zaznacz cały
775 Motor DC 12V-24V 150W/288W Double Ball Bearing Spindle Motor 12000RPM DC MotorKontroler, według sprzedawcy, pozwala pobrać 10A.
Nie wspomniałem przedtem - tarczama 10mm grubości i jest wydrukowana z PETG i na niej będzie papier ścierny przyczepiony na rzepy albo jesli to się nie sprawdzi to przyklejony do tarczy na stałe - będzie kilka tarcz z różną gradacją papieru.
-
velkhor
- x 164
NIc tu nie pasuje prąd 12A, RPM dużo za wysokie. Ten silnik to się nadaje do frezarki a nie tego co chcesz zrobić. Pod obciążeniem szlifowania zwolni tragicznie, bez obciążenia będzie sie rozpędzać do niebezpiecznych wartośći.
Michał_L
-
Michał_L
- x 8
Dziękuję.
Jednego tylko nie rozumiem - jeśli, jak piszesz, nadaje się do frezarki a nie do szlifierki to czy to znaczy że we frezarce nie będzie zwalniał tragicznie? Nie znam się, ale czy przy frezowaniu nie występują obciążenia zwalniające pracę silnika?
Potrzebuję niedużej szlifierki do niewielkich elementów drewnianych (może, sporadycznie, aluminiowych), jakicego silnika powinienem użyć?
Jednego tylko nie rozumiem - jeśli, jak piszesz, nadaje się do frezarki a nie do szlifierki to czy to znaczy że we frezarce nie będzie zwalniał tragicznie? Nie znam się, ale czy przy frezowaniu nie występują obciążenia zwalniające pracę silnika?
Potrzebuję niedużej szlifierki do niewielkich elementów drewnianych (może, sporadycznie, aluminiowych), jakicego silnika powinienem użyć?
- micro
- Drukarka: Ender5S1
- x 13
Jak masz to użyj, jeśli nie da rady to zmienisz na inny.
Przy 24V silnik będzie miał lepszy moment, a i mniejszy prąd przy danej mocy, więc jest korzystniej użyć wyższego napięcia.
Przy 24V silnik będzie miał lepszy moment, a i mniejszy prąd przy danej mocy, więc jest korzystniej użyć wyższego napięcia.
Michał_L
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1119
Jak masz możliwość to możesz zastosować przekładnię. Zmniejszysz obroty i zwiększysz moment.
Michał_L
-
Michał_L
- x 8
Silnik mam, więc na razie musi być. Zobaczymy jak będzie działać.
Jakiej, ewentualnie przekładni użyć, zakładam że wydrukowana nie pożyje zbyt długo?
Jakiej, ewentualnie przekładni użyć, zakładam że wydrukowana nie pożyje zbyt długo?
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1119
-
velkhor
- x 164
Nadaje się do frezarki bo ma typowe rpm jak do małej frezarki np 3018. W frezarce też będzie zwalniał, ale tam frezujeszfrezem o małej średnicy (<3mm) i opór kątowy jest mały, tutaj chcesz dać tarczę gdzie przykładasz materiał i opór kątowy jest wielorotnie większy!Michał_L pisze: 05 cze 2026, 16:46 Jednego tylko nie rozumiem - jeśli, jak piszesz, nadaje się do frezarki a nie do szlifierki to czy to znaczy że we frezarce nie będzie zwalniał tragicznie?
Teoretycznie najfajniejszy byłby BLCD, ma duży moment i stalą prędkość bez względu na obciążenie mechaniczne, ale droższy i trzeba mieć troche wiedzy żeby to połączyć z kontrolerem. Nie jest to wpięcie 2 kabelków jak przy silniku DC.Michał_L pisze: 05 cze 2026, 16:46 Potrzebuję niedużej szlifierki do niewielkich elementów drewnianych (może, sporadycznie, aluminiowych), jakicego silnika powinienem użyć?
A jak Ci pod obciążeniem strownik padnie w wejdzie na 12kRPM to się módl żeby nic co może się przy tej prędkości oderwać nie leciało w Twoją stronę. Widziałem filmiki jak drukowane elementy średnicy około 100mm się rozrywały na szlifierce która ma 6000RPM a tutaj masz 2x większe obroty.
Nie wprowadzaj kolegi w błąd charakterystyka silnika jasno mówi że prąd jest stay około 12A! To nie jest silnik krokowy podwyższając napięcie nie zmniejszasz prądu !!!!micro pisze: 05 cze 2026, 18:20 Przy 24V silnik będzie miał lepszy moment, a i mniejszy prąd przy danej mocy, więc jest korzystniej użyć wyższego napięcia.
POPIERAMAndrzej_W pisze: 05 cze 2026, 20:24 Jak masz możliwość to możesz zastosować przekładnię. Zmniejszysz obroty i zwiększysz moment.
j.w. Ewentualnie coś z zębami skośnymi. Przełożenie szukałbym czegoś około 1:10, tarcza ma się kręcić nie zapierdalać za szybkie obroty będziesz palić drewno a nie szlifować.Michał_L pisze: 05 cze 2026, 21:39 Jakiej, ewentualnie przekładni użyć, zakładam że wydrukowana nie pożyje zbyt długo?
Tutaj może być problem z uzyskaniem dożego przełożenia. Przy 16T (13mm) na silniku żeby uzyskać 1:10 musiałbyś mieć drugie koło 160T (130mm)
Michał_L