Tani hotend + ekstruder do toolchangera

BB84
Postów w temacie: 11
x 11

Re: Tani hotend + ekstruder do toolchangera

Post autor: BB84 »

majek pisze: 27 paź 2024, 01:31 Nie no, kup hotend z jakąś współczesną grzałką - CHC (ceramiczna) albo podobną do tej z Bambu.

Przede wszystkim łatwiej jest zrobić dobre chłodzenie przy samej dyszy jak nie trzeba omijać wielkiego gorącego klocka i dmuchać z daleka.

V6 też ma kiepską wydajność w porównaniu do współczesnych, a przecież pewnie będziesz chciał drukować szybko (w sensie wolumetrycznym) na tej dużej drukarce.
Ze staroci, to Volcano miałoby sens, ale obecnie nie ma sensu, bo podobną wydajność mają właśnie klony Bambu i większe CHC, a są o wiele mniejsze gabarytowo.
Generalnie nie pchaj się w muzeum z tym V6. Możesz użyć radiatora z niego, do tego porządny heatbreak bi-metal i nowa grzałka, w większości wypadków nawet nie trzeba mocowania przerabiać z V6, bo są kompatybilne.

Co do ekstrudera, to ja jestem fanem dużych kółek ;): TBG-Lite (miałem, fajny), TBGS, HGX Lite 2.0 (teraz taki mam), jest jeszcze kilka innych konstrukcji. Duże kółka dają mniejszy nacisk na filament, a zapewniają takie same lub lepsze trzymanie niż w mniejszych - duże znaczenie to ma przy elastycznych filamentach.

A jak chcesz mieć najlepsze z najlepszych, to ekstruder z radiatorem, do niego tylko wkręcasz heatbreak i grzałkę i takie mają najmniejszą odległość między kółkami a dyszą. Jest trochę takich konstrukcji, ale one już nie są tanie i niezbyt standardowe (nie wymienisz jednego na inny bez większych przeróbek mocowań).
Jedynie Tymon3d ma coś takiego, reszta v6 na standardowych blokach: https://allegro.pl/oferta/glowica-blv-t ... 5925924536
Ewentualnie heatbreak do v6: https://allegro.pl/oferta/gardziel-bime ... 5624410675
BB84
x 11

Trzeba wziąć pod uwagę trzy czynniki, cenę, dostępność i możliwość łatwej naprawy. Pod tym względem V6 nie ma chyba konkurencji. Wersję CHC widzę jedynie na Ali, u nas w kraju nadal blok z grzałką 6x20. Może złożyć na początek taki ulep z dostępnych na allegro części, czyli blok i radiator standard V6, heatbreak wymienić na bimetal tytan/miedź https://allegro.pl/oferta/gardziel-bime ... 5624410675
Co do ekstrudera, najtańszy i dostępny "za rogiem" jest BMG, do niego silnik z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/silnik-krokow ... 5110251378
Właściwie wychodzi z tego standardowy stealthburner, do którego gotowy jest projekt toolchangera, jedynie grzałka nie jest CHC, ale naprawić to można w 2 dni z zamówieniem części w PL i dysze do wyboru do koloru standard lub CHT z V6.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 3
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 565

Post autor: majek »

Zacznij kupować z Chin, tyle powiem.
Ja zazwyczaj kupuję z niedrogich części po prostu jedną więcej, więc jak się zepsuje, to mam kolejną w szufladzie, a i tak zazwyczaj jedno więcej wychodzi to taniej niż ta sama jedna sztuka w PL.
Jak chcesz zmieniarkę, to i tak pewnie musisz zbudować kilka takich hotendów, więc jak jeden padnie, to używasz pozostałych zanim uzupełnisz zapasy.
Ten sam hotend w u źródła kosztuje 2x taniej, więc za te 120zł możesz kupić dwa i mieć jeden w zapasie. https://www.aliexpress.com/item/1005006049615976.html

Mam wrażenie, że jest tu jakieś rozdwojenie jaźni - robisz wiele głowic, więc sensowne jest kupić kilka takich samych hotendów jak i ekstruderów, z drugiej strony koniecznie chcesz kupować 2x drożej i roztrząsasz temat jakbyś robił tylko jedną głowicę i jak ona się zepsuje, to cała maszyna nie działa. To jak to w końcu jest?
BB84
x 11

majek pisze: 27 paź 2024, 22:31 Zacznij kupować z Chin, tyle powiem.
Ja zazwyczaj kupuję z niedrogich części po prostu jedną więcej, więc jak się zepsuje, to mam kolejną w szufladzie, a i tak zazwyczaj jedno więcej wychodzi to taniej niż ta sama jedna sztuka w PL.
Jak chcesz zmieniarkę, to i tak pewnie musisz zbudować kilka takich hotendów, więc jak jeden padnie, to używasz pozostałych zanim uzupełnisz zapasy.
Ten sam hotend w u źródła kosztuje 2x taniej, więc za te 120zł możesz kupić dwa i mieć jeden w zapasie. https://www.aliexpress.com/item/1005006049615976.html

Mam wrażenie, że jest tu jakieś rozdwojenie jaźni - robisz wiele głowic, więc sensowne jest kupić kilka takich samych hotendów jak i ekstruderów, z drugiej strony koniecznie chcesz kupować 2x drożej i roztrząsasz temat jakbyś robił tylko jedną głowicę i jak ona się zepsuje, to cała maszyna nie działa. To jak to w końcu jest?
Chyba czas zacząć z tym chińczykowem. Akurat ten powyższy hotend ma jakieś dziwne/nietypowe dysze. Chciałem sklecić jakiś hotend na już i sklonować później x2 lub x3 gdy uruchomię toolchanger.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 3
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 565

Post autor: majek »

BB84 pisze: 27 paź 2024, 22:41 Akurat ten powyższy hotend ma jakieś dziwne/nietypowe dysze.
Takie same jak ma Bambu, kupisz w mięsnym za rogiem, albo u chińczyków całą garść w cenie z mięsnego.
BB84
BB84
x 11

Jest wersja stealthburnera na tym TZ V6. Taka wersja radiatora będzie łatwiejsza do zamocowania. https://www.amazon.co.uk/Hardened-Nozzl ... B0CP2D9PK6
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 2
x 140

Post autor: atom1477 »

Tak przy okazji mam pytanie. Jaki system mocowania narzędzi chcesz zastosować? I jakiej oczekujesz powtarzalności mocowania?
Pytam bo sam się zastanawiam ile można wycisnąć z drukowanego mocowania.
BB84
x 11

atom1477 pisze: 29 paź 2024, 16:27 Tak przy okazji mam pytanie. Jaki system mocowania narzędzi chcesz zastosować? I jakiej oczekujesz powtarzalności mocowania?
https://github.com/DraftShift/StealthChanger
Jest jeszcze wersja na łożyskach.
BB84
x 11

Tylko ten Tap nie jest zbyt "sztywny".
velkhor
Postów w temacie: 2
x 71

Post autor: velkhor »

atom1477 pisze: 29 paź 2024, 16:27 Tak przy okazji mam pytanie. Jaki system mocowania narzędzi chcesz zastosować? I jakiej oczekujesz powtarzalności mocowania?
Wycisnąć można całkiem dużo. Ja byłem pozytywnie zaskoczony. Zrobiłem sobie coś oparte na e3d toolchanger. W wersji finalnej mam zamiar troche to przebudować, i tylną częśc wyfrezować a uchwyty do narzędzia i reszte druk. Wyszło coś takiego:
karetka
IMG_20241029_195028.jpg
czujnik 3dtouch
IMG_20241029_195119.jpg
głowica direct
IMG_20241029_195013.jpg
Co do powtarzalności. Też się obawiałem na ile będzie dobrze, i powiem tak. Offsety narzędzia wzgledem czujnika ustawione (było z tym zabawy). Po poziomowaniu stołu pierwsza warstwa igła. Drukuje z wys 0,15 a dołożenie babystep 0,02 już potrafi pokazać że jest za blisko.
Jak Cię znam to powiesz że 0,00 nie może być :P to powiem sądze że jest poniże 0,01.

Z X,Y jest troche gorzej. Pomiar robiłem w pewnym sesie manualny, czyli mikroskop wycelowany w głowicę, odłożenie głowicy, pobranie głowicy i fotka... i taki loop 100x.
Póżniej ręcznie szukałem tych z największymi odchyleniami i pomiar po pikselach. Wyszło mi że w X jest poniżej +/-0,04 i w Y +/-0,02, ale większość była po prostu igła, zmieniała się tylko "kasza" ze zdjęcia.

Zmiena głowicy stestowana też na sucho 200x (tool -> czujnik -> tool) zero problemów. Co prawda trwało to z 20 minut, ale narzędzia oddalone od siebie o 40cm, więc drukarka się nalatała.

Kusi mnie druk dwukolorowy (co warstwa co inny kolor). Wtedy na powierzchni wychodzą buble. Ale obecnie całkowity brak czasu na złożenie drugiej głowicy.

Jeszcze drobna uwaga na temat wytrzymałości... Przedwczoraj zajebałem w podwinięte wypełnienie... i mi się lustro 430x430 przypięte klipsami przesunęło, z głowicą wsio ok poza przesunięciem na wydruku pozostałe warstwy trafione i spójne.
BB84 pisze: 29 paź 2024, 17:13 https://github.com/DraftShift/StealthChanger
Jest jeszcze wersja na łożyskach.
Moim zdaniem to nie zatrybi. Błędnie zrobione mocowanie kinematyczne. Co prawda są 3 punkty mocowania, ale:
- oś Z jest blokowana przez górny magnes i częściowo przez dolny (poprawnie)
- oź Y jest blokowana przez dolne magnesy (i tylko dolne więc może się przekaszać)
- oś X jest blokowana tylko i wyłącznie przez siłę magnesów (tutaj buuuuubel) jak by nie było siły tarcia było by poprawnie, a tak jest niedokładnie i losowo do tego przejazd przez no wypełnienie może powodować przesuwanie głowicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekstrudery, głowice i dysze, chłodzenie wydruku”