Tani hotend + ekstruder do toolchangera

Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 2
x 140

Re: Tani hotend + ekstruder do toolchangera

Post autor: atom1477 »

A sprawdzałeś może na ile się to rozjechało po np. miesiącu użytkowania (albo po 1000 zmianach mocowania)?
Awatar użytkownika
Pjoter
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: HEVO, MK3S
x 896

Post autor: Pjoter »

Jest jeszcze taka opcja toolchangera - mi się ta najbardziej podoba :D
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
velkhor
Postów w temacie: 2
x 71

Post autor: velkhor »

atom1477 pisze: 29 paź 2024, 20:46 A sprawdzałeś może na ile się to rozjechało po np. miesiącu użytkowania (albo po 1000 zmianach mocowania)?
Jak pisałem brak drugiej głowicy więc się dużo nie bawiłem, tylko jakieś zmiany na sucho. Pomiar był robiony po jakichś 300-400 zmianach.
Elementy które dbają o pozycje to śruby z nierdzewki, i pręt z odzysku (nie wiem co to było ale cięło się tragicznie a do tego bardzo słaba przewodność cieplna... może koło tytanu leżało).
Najbardziej narażone "gniazdo" w którym blokuje się ten stalowy trzpień. Ale tutaj nawet jak by się "wytarło" to jakiegoś wielkiego problemu nie widzę bo napęd zrobiony przez serwo (załączenie na chwile żeby serwa nie zjarać i wyłączenie, później samo bez problemu się trzyma). Powrót do pozycji "zera" żeby toola uwolnić.
Pjoter pisze: 29 paź 2024, 22:05 Jest jeszcze taka opcja toolchangera - mi się ta najbardziej podoba :D
No i tutaj jak najbardziej poprawne mocowanie kinematyczne. Zajebisty pomysł z nakrętkami, ja się trochę męczyłem ze śrubami M5 żeby tak śrubą trafić żeby się napisy nie opierały na wałkach a tutaj widać że problem wyeliminowany u źródła.
Nad magnesem się też zastanawiałem ale ale ostatecznie jest serwo na ramie z przekazaniem napędu. Magnes ma zaletę że jest prosty w "ogarnięciu" niestety ciężki, ale najbardziej bałem się sytuacji że jak będę drukował coś wysokiego i jak braknie prundu to mi całą głowica wyjebie w stół. Upadku z 10cm bym się nie obawiał ale obszar wyszedł jakieś 450-480 w Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekstrudery, głowice i dysze, chłodzenie wydruku”