@GUTEK@ pisze:PLA
PLA z względu na trwałość będzie miało najmniejsze ślady od radełka.
Ostatnio raz tak dokręciłem ekstruder na ABS że filament wychodził płaski jak by przejechał po nim walec

@GUTEK@ pisze:PLA
Stanley_B pisze:Dla mnie główną wadą jest to, że nawet używając PTFE 2 mm in czasem mam problem z wyciągnięciem filamentu. Przy takim ciasnym pasowaniu nie ma miejsca na gluta na końcu.
Czyli rozwiązanie będzie działać, jeżeli będziemy rozpinali hotend od reszty, żeby odciąć filament. Albo mechaniczna gilotyna w środku.
Poza tym jeżeli chodzi o siłę to można użyć też mocniejszego silnika, zamiast kminić z tak małą tolerancją. Albo użyć po prostu direct.
Że nie wspomnę o małych deformacjach (zagięciach), które już mogą nie przejść tak łatwo, albo wręcz niwelować oporami w środku zyski z ciasnoty.
I zamiast większej mocy masz większy opór układu. I dupa.
Stanley_B pisze:Dla mnie główną wadą jest to, że nawet używając PTFE 2 mm in czasem mam problem z wyciągnięciem filamentu. Przy takim ciasnym pasowaniu nie ma miejsca na gluta na końcu.
Czyli rozwiązanie będzie działać, jeżeli będziemy rozpinali hotend od reszty, żeby odciąć filament. Albo mechaniczna gilotyna w środku.
Poza tym jeżeli chodzi o siłę to można użyć też mocniejszego silnika, zamiast kminić z tak małą tolerancją. Albo użyć po prostu direct.
Że nie wspomnę o małych deformacjach (zagięciach), które już mogą nie przejść tak łatwo, albo wręcz niwelować oporami w środku zyski z ciasnoty.
Mati pisze:Stanley_B pisze:Dla mnie główną wadą jest to, że nawet używając PTFE 2 mm in czasem mam problem z wyciągnięciem filamentu. Przy takim ciasnym pasowaniu nie ma miejsca na gluta na końcu.
Glut robi się, bo średnica wewnątrz dyszy jest większa niż nominalna średnica filamentu. Zmniejszysz średnicę łącznika i dyszy = zmniejszysz gluta.
Wróć do „Ekstrudery, głowice i dysze, chłodzenie wydruku”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość