Spóźniony pomysł. Ogrzewany stół z lustra.

Regulamin forum
1. Dział "B+R, innowacje i pomysły" jest miejscem służącym do dyskusji o nowych pomysłach i opracowywania nowych rozwiązań w duchu idei open source.
2. O ile nie zaznaczono inaczej, wątki w dziale "B+R, innowacje i pomysły" stanowią oddolną inicjatywę forumowiczów, a właściciele forum nie nadzorują prowadzonych prac.
Awatar użytkownika
atom1477
x 241

Spóźniony pomysł. Ogrzewany stół z lustra.

Post autor: atom1477 »

Jakiś czas temu pisałem że zrobiłem stół z lustra.
No to podzielę się pomysłem, mimo że dzisiaj nie ma on już sensu praktycznego jako DIY.

Lustro zdobyczne, więc ma dość nietypowy wymiar:
275 x 310 mm
Moc maksymalna (PWM = 100%) 240 W (co daje 0.3 W na 1cm²).
Podczas pracy (60°C) pracuje na PWM = 20...30%, a więc pobiera poniżej 100 W mocy..
Grzeje całkiem równomiernie:
LWIR 30.jpg
LWIR 60.jpg
No to tyle, dziękuję, nara.

Nie no, k***a, zaraz!
Jakie grzałki?!! Jak przyklejone?!! Ile ich jest że stół tak równomiernie grzeje?!!

No i tu właśnie zaczyna się pomysł ujawnia się mój geniusz :D
Pierwotnie miał to być stół aluminiowy.
Ale to trochę kosztów i/lub zabawy (planowałem odlew, z żebrami).
Więc póki co potrzebowałem coś tymczasowego. A że się naczytałem o stosowaniu stołów szklanych, to postanowiłem właśnie taki zrobić. Wyczytałem że takie stoły się robiło z luster, bo lustra mają szkło o dużej płaskości, w przeciwieństwie do szkła okiennego.
No i tu wpadłem na pomysł. Skoro lustro to szkło pokryte metalem, to przecież przez ten metal można puścić prąd i wyjdzie nam grzałka.
Tak też zrobiłem. Najpierw były próby z ręcznym (mechanicznym) zdrapywaniem farby. Wyliczyłem sobie dzięki temu ile wynosi rezystancja powierzchniowa powłoki lustrzanej (wyszło około 0.5 Ω na kwadrat). No i porobiłem testy czy to faktycznie będzie grzało i wytrzyma prąd w miejscu styku elektrod z powłoką na lustrze.
Finalną wersję trzeba było jednak zrobić profesjonalnie. No i oto ona. Drukarka dostała prezent od chińczyka, w postaci takiego lasera:
https://pl.aliexpress.com/item/1005005901048427.html (kupowałem ponad rok temu, wtedy miał lepszą jakość i lepsze opinie)
I tym sposobem stół drukarka zrobiła sobie sama:
DSCN7391.MOV_snapshot_00.02.jpg
DSCN7392.MOV_snapshot_00.01.jpg
(filmiki w załączniku)
Powypalała przerwy żeby wyszła serpentynka.
Gęstość serpentyny dobrałem tak żeby wyszła rezystancja 230 Ω, co przy 230 V daje 1 A i moc 230 W.
Długo się zastanawiałem na jakie napięcie zrobić ten stół. Bo 230 V jest trochę niebezpieczne w tym przypadku.
Ale napięcie nawet tak niskie jak 48 V wymagało zbyt grubej serpentyny, co objawiałoby się nierównomiernym grzaniem na rogach (wtedy nie miałem na to rozwiązania).
Optimum wypadało gdzieś dla napięcia 70...80 V, ale to już i tak dość niebezpieczne napięcie.
Więc ostatecznie uznałem że zrobię na 230 V, z opcją pracy na 115 V (a przy zasilaniu symetrycznym będzie to +/-58 V).

Jak to zwykle bywa, prowizorka najtrwalszą jest. Stół używam już ponad rok.
Wytrzymał błąd bazowania osi Z, kiedy stół podczas bazowania wjechał samym środkiem w dyszę, aż wyrwało mi całą karetkę z prowadnic (łożyska były na wcisk, a nie w zamkniętych otworach). Siła musiała być spora, ponad 10 kg. A stół nie pękł.

Ostatnio też mój głupi błąd, dzięki któremu okazało się że rozgrzany stół (80 C) wytrzymuje też wylanie na niego wody z tego mojego udziwnionego chłodzenia wodnego.
Skoro mimo poszarpanych rogów oraz wypalonych ścieżek na szkle (o tym za chwilę) wytrzymuje tak dużo, to chyba można to uznać za udany wynalazek.

A teraz to wypalanie. Niby miało być profesjonalnie (laserem) a okazało się że ma to pewną wadę. Laser mając air-assist, wypala aż do szkła (czyli wypala metal i zaczyna przetapiać szkło)). Bez air-assist pozostawiał czarny niezdmuchnięty proszek (spaloną na czarno farbę z lustra), który wymagał jeszcze doczyszczania rozpuszczalnikiem, a potem jeszcze ścierania metalicznej powłoki pod spodem. Ale jak się okazuje, ta ręczna metoda była lepsza.
Metoda z wypalaniem laserem na gotowo wykrzywiła mi minimalnie lustro.
Domyślam się że to z powodu przetapiania się szkła. Pod mikroskopem widać nawet rowki:
Snap_001.jpg
Snap_002.jpg
Szkło się przytapiało, a następnie zastygało i podczas stygnięcia minimalnie kurczyło. Czyli tak jak przy spawaniu, gdzie spaw się potem kurczy i ciągnie boki do siebie.
Wersja z powłoką jedynie przypaloną, a potem wytartą szmatką, jest o wiele lepsza. No i lustro pozostaje proste.
Mimo wszystko, wersja z lasera też nadaje się do użytku. Nawet bez żadnego mapowania stołu drukuje się na niej zupełnie dobrze.
Gdzieś miałem pomiary płaskości stołów, ale nie mogę znaleźć printscreenów.

Na środku przykleiłem termistor. Używając kleju do 200°C, i zachowując izolację (odstęp ze 2 mm) od stołu.
Przewody miałem jakoś sprytnie przykleić od spodu, ale prowizoryczna metoda za pomocą taśmy kaptonowej okazała się całkiem trwała.
Oczywiście przewody nie są przyciśnięte wprost, tylko za pomocą takich przewodzących gąbek:
Gąbka.jpg
To takie coś co czasami można znaleźć w obudowach laptopów (i ja właśnie stamtąd ją miałem).

Na koniec trochę zdjęć i filmiki:
Lustro1.jpg
Lustro2.jpg
Lustro3.jpg
Lustro4.jpg
Lustro5.jpg
Lustro6.jpg
DSCN7391.7z
DSCN7392.7z
Oczywiście dzisiaj nie ma to specjalnego sensu. Może 15 lat temu by to było coś.
Ale publikuję, bo nigdzie na starych forach (z czasów świetności drukarek DIY) nie znalazłem czegoś takiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
morf, Garreth, sagittario, Andrzej_W, Jarewa, mcxmcx, JGFTW, majek, Elhape, fesou, milu_, velkhor, Fest, matikyle, jagus, fyme, Agrest, WillingMagic, Berg, S3b, Igor, Adinfo, obrms, Zgarny
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 554

Re: Spóźniony pomysł. Ogrzewany stół z lustra.

Post autor: Jarewa »

atom1477 pisze: 01 gru 2025, 10:12
Oczywiście dzisiaj nie ma to specjalnego sensu. Może 15 lat temu by to było coś.
Ale publikuję, bo nigdzie na starych forach (z czasów świetności drukarek DIY) nie znalazłem czegoś takiego.
Poczekaj jak ktoś skopiuje
velkhor
x 131

Post autor: velkhor »

atom1477 pisze: 01 gru 2025, 10:12 mimo że dzisiaj nie ma on już sensu praktycznego
Wymyślanie koła od nowa nie ma sensu. Tutaj całkiem interesujące coś Ci wyszło. Patrząc na to jak grzeją tanie stoły, a nawet niektóre te "firmowe" rozkłąd temperatury igła.
A więc szacun za podzielenie się wynikami i samozaparcie. Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju to 230V, A jakby zrobić większą liczbe odczepów (np.5) czyli były by fizyczne 4 rezystory połączone
- R1 + R2 - R3 + R4 -
Długość ścieżki by się zmniejszyła a więc wystarczyło by niższe napięcie do zachowania tego samego prądu bez rozszerzania ścieżki. Pozostaje oczywiście pytanie na ile rezystancja poszczególnych obwodów była by zbliżona do siebie.
Awatar użytkownika
atom1477
x 241

Jarewa pisze: 01 gru 2025, 16:04 Poczekaj jak ktoś skopiuje
Ha, chciałbym :D
velkhor pisze: 01 gru 2025, 20:20Patrząc na to jak grzeją tanie stoły, a nawet niektóre te "firmowe" rozkłąd temperatury igła.
Sam się dziwę. Bo ten stół nie gwarantuje stałej temperatury*. On gwarantuje stałą moc cieplną na jednostkę powierzchni (np. na 1 cm²).
A temperatura wynika już z szybkości uciekania ciepła, a ta wcale nie musiała by być stała w każdym punkcie. To po prostu fart że wyszło tak równomierne grzanie, niezaburzane nawet punktami podparcia stołu ani wydrukiem na stole (sprawdzałem kamerą LWIR zarówno od góry jak i od spodu). Ale może to po prostu wystarcza? I właśnie tego brakuje fabrycznym stołom? (bo grzałki nawet jak mają gęsto to jednak co jakiś czas (czyli z odstępami), a u mnie jest po prostu jednolita grzałka na całej powierzchni).
Z pomiarów wynika że trzyma temperaturę w zakresie +/- 2...3°C na całości powierzchni (nie licząc tak z 5 mm od krawędzi zewnętrznych).
Choć nie mierzyłem jeszcze na wielkopowierzchniowych wydrukach, a na takich się spodziewam podwyższonej temperatury na środku wydruku (w senie pod dużą powierzchnią pierwszej warstwy). Albo raczej niższej w innych punktach poza wydrukiem, bo na środku to mam termistor do stabilizacji temperatury :D Więc tam się temperatura nie ma prawa zmienić, za to spadnie moc grzania a więc temperatura w innych punktach.

*Stałą temperaturę gwarantowałby stół z obiegiem wodnym, jaki kiedyś miałem w planach zrobić (opisywałem tu na forum). Ale ze zrobieniem takiego stołu byłoby dużo zabawy. A jak się okazało że elektryczny lustrzany daje tak równomiernie rozłożoną temperaturę to już zupełnie stracił sens.
velkhor pisze: 01 gru 2025, 20:20 Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju to 230V, A jakby zrobić większą liczbe odczepów (np.5) czyli były by fizyczne 4 rezystory połączone
- R1 + R2 - R3 + R4 -
Właśnie tak mam zrobioną opcję zasilania z napięcia 115 V. Jest to odczep w połowie ścieżki (nie widać na zdjęciach bo zrobiłem później). Tzn. mam R1 + R2 czyli 2 rezystory a nie 4, no ale to taka sama idea jak opisałeś.
velkhor
x 131

atom1477 pisze: 01 gru 2025, 20:56
velkhor pisze: 01 gru 2025, 20:20 Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju to 230V, A jakby zrobić większą liczbe odczepów (np.5) czyli były by fizyczne 4 rezystory połączone
- R1 + R2 - R3 + R4 -
Właśnie tak mam zrobioną opcję zasilania z napięcia 115 V. Jest to odczep w połowie ścieżki (nie widać na zdjęciach bo zrobiłem później). Tzn. mam R1 + R2 czyli 2 rezystory a nie 4, no ale to taka sama idea jak opisałeś.
Właśnie dlatego pomyślałem o 5 odczepach nie 3, bo dało by się zbilżyć do napięcia 48V, tracąc niewiele z mocy.
A tak z ciekawości 115V jak robisz czyżby dioda półprzewodnikowa, jak w tanich suszarkach?
Awatar użytkownika
atom1477
x 241

velkhor pisze: 01 gru 2025, 22:44 A tak z ciekawości 115V jak robisz czyżby dioda półprzewodnikowa, jak w tanich suszarkach?
Nie robię. Ten odczep to tylko opcja z której raczej nigdy nie skorzystam.
Zasilanie z 230 V jest najwygodniejsze.
Niższe napięcia wymagałyby zastosowania zasilaczy. I taki zasilacz musiałby mieć moc ponad 200 W żeby szybko nagrzewać stół. A potem chodziłby na mniejszej mocy, na której na pewno miałby mniejszą sprawność.
Zasilanie wprost z sieci za pomocą triaka nie ma tej wady. Sprawność jest wysoka dla każdej mocy. Sterowanie mam grupowe a nie fazowe (Klipper oczywiście o tym nie wie i daje zwykłego PWMa, tyle że o małej częstotliwości rzędu 2 Hz).

PS. Dioda w suszarce nie robi 115 V :D
Fest
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 434
Kontakt:

Post autor: Igor »

To je vyborne! Może dlastołu 250x250 nie ma sensu ale dla 650x650 będzie miało jeszcze mniej (albo więcej). Głowicę laserową 10W mam w laserze, stół się właśnie buduje, szkła/lustra jeszcze nie ma ale już wiem jak użyję.
WillingMagic
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
velkhor
x 131

atom1477 pisze: 02 gru 2025, 07:48 PS. Dioda w suszarce nie robi 115 V :D
No właśnie przez diodę działają "tanie" suszarki na 1 biegu (zarówno silnik jak i grzałka).
Co do napięcia w połowie się zgodze... maksymalne się nie zmienia, ale skuteczne zmniejsza się o połowe bo masz zasilanie połówkowe i w jednej połówce prąd nie płynie. Jest to najprostsza metoda ograniczenia mocy skutecznej urządzenia rezystancyjnego.
Niestety ma jedną niebezpieczną wadę. Przy małych prądach upływu zabezpieczenie róźnicowo-prądowe typu A i AC może nie zadziałać, bo nie następuje wysycenia rdzenia.
mcxmcx, Fest
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 256

Post autor: Fest »

atom1477 pisze: 02 gru 2025, 07:48
velkhor pisze: 01 gru 2025, 22:44 A tak z ciekawości 115V jak robisz czyżby dioda półprzewodnikowa, jak w tanich suszarkach?
PS. Dioda w suszarce nie robi 115 V :D
Tak zupełnie na marginesie, to właśnie trzeba by to co poniektórym wyjaśnić - wartość skuteczna takiego przebiegu nazwijmy półokresowego to będzie coś około tych 115V - wartość szczytowa takiego napięcia pozostanie dokładnie na takim samym poziomie, tylko przestanie występować w przeciwnym zwrocie - będzie to powyżej 320V i bezpiecznie to raczej nie będzie.
Awatar użytkownika
atom1477
x 241

velkhor pisze: 02 gru 2025, 12:42 No właśnie przez diodę działają "tanie" suszarki na 1 biegu (zarówno silnik jak i grzałka).
Co do napięcia w połowie się zgodze... maksymalne się nie zmienia, ale skuteczne zmniejsza się o połowe bo masz zasilanie połówkowe i w jednej połówce prąd nie płynie.
Oczywiście jest taka dioda w suszarkach, i oczywiście zmniejsza moc i napięcie. Ja się tylko przyczepiłem do tego że zmniejsza napięcie do 115 V, czyli że o połowę (zakładając że wejściowe to równo 230 V). A tak nie jest. To moc spada o połowę. Ale napięcie skuteczne spada do 162 V. Tutaj wyjaśnienia:
https://wel.wat.edu.pl/wp-content/uploa ... cznych.pdf
https://electrical-information.com/rms- ... tion-wave/
https://www.quora.com/How-do-I-determin ... n-230V-1-1

Igor: znaczy się będziesz próbował wykonać? To daj znać jaki masz plan zanim wytniesz ścieżki, bo można tam łatwo popełnić sporo błędów. W szczególności dla wersji o małej ilości serpentynek (za to o ich dużej szerokości, w celu uzyskania niskiego napięcia zasilania stołu). Mam na to rozwiązanie ale mi się nie chciało rysować dopóki nie wiedziałem że będzie zainteresowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „B+R, innowacje i pomysły”