Photon S - wydruk (w ogóle?) nie trzyma się platformy

Drukarki tworzące wydruki poprzez naświetlanie żywic.
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Photon S - wydruk (w ogóle?) nie trzyma się platformy

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 16:56

Witam,

Mam problem z wydrukiem o ile wcześniej było dobrze to teraz druk tworzy mi się na dnie kuwety. Poziomowałem platformę na kartkę papieru z zapisaniem punktu.Slicer photon workshop ale w chitubox to samo.Folia nie jest zarysowana w miarę świeża (drukarka zrobiła kilkanaście wydruków) żywica anycubic zielona dołączana do startera.Dodam jedynie że jest to końcówka żywicy ale dno kuwety jest zakryte
Załączniki
11111.png
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6659
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2250

Re: Photon s

Postautor: FlameRunner » 21 mar 2020, 17:13

Co rozumiesz przez "druk tworzy mi się na dnie kuwety"? Co w niej znajdujesz? Czy na platformie coś zostaje? Możesz załączyć zdjęcia?

Jak rozumieć informację o poziomowaniu?
  1. Czy problemy zaczęły się po poziomowaniu platformy?
  2. Czy może problemy wystąpiły z innego powodu, a poziomowanie platformy było próbą rozwiązania problemu, ale nie pomogło?

Niezależnie od powyższego, opisz dokładnie w jaki sposób poziomujesz platformę i ustawiasz pozycję Z=0. Tylko nie pisz, że jak w instrukcji. Opisz to tak, jakbyś chciał nauczyć kogoś, kto nie ma do niej dostępu.
dziobu pisze:każde pudło da się zmusić do drukowania, każde
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Photon s

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 17:35

Druk przykleja się do foli od wewnętrznej strony kuwety ( na dnie) na platformie nic nie ma.Poziomuje właśnie tak, jak było w filmach instruktażowych
w sieci.Kładę kartę na wyświetlaczu i zjeżdżam zetką do momentu kiedy kartkę lekkim pociągnięciem mogę wyszarpnąć lecz nie można już jej wsunąć. Następnie zapisuje punkt i tyle z poziomowania.Samo ustawienie punktu 0 zrobiłem jedynie na początku bo potem już wydruki "szły".Teraz po kolejnym poziomowaniu problem nadal istnieje.Zastanawiam się czy jednak przyczyną tego może być zbyt niski poziom żywicy w kuwecie

Dołączę jedynie jak wygląda FEP oraz platforma, bo samego wydruku nie mam już bo poszedł do kosza (nie pomyślałem)
Załączniki
20200321_171254.jpg
20200321_171548.jpg
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

Re: Photon s

Postautor: TDI-CAD » 21 mar 2020, 18:02

Zimno jest, podgrzej komorę drukarki do 25-30C
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Photon s

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 18:18

Drukarka stoi w kotłowni więc ogrzewanie ma.Puściłem jeszcze raz druk aby ewentualnie zrobić zdjęcie defektu
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Photon s

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 19:28

foto 2:tak wyglądają pierwsze warstwy.Foto 1 platforma
Załączniki
20200321_192449.jpg
20200321_19240.jpg
mcxmcx
Posty: 1760
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 173

Re: Photon s

Postautor: mcxmcx » 21 mar 2020, 22:35

Opuść niżej platformę I przetrzyj ładnie izopropanolem.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Photon s

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 23:24

mcxmcx pisze:Opuść niżej platformę I przetrzyj ładnie izopropanolem.

Robiłem to za każdym razem,obawiam się że mam coś z osią x.
Kupię żywicie i protestuje na innym kolorze
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: Photon s

Postautor: dziobu » 21 mar 2020, 23:32

Może teraz drukujesz za wysoko i warstwy które mają się trzymać stołu (te kilka początkowych) drukowane są gdy blat dociska porysowaną i niepłaską folię? Jak pojawia się szpara to lecą już zwykłe warstwy które nie przylegają do blatu.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Photon s

Postautor: musk75 » 21 mar 2020, 23:34

dziobu pisze:Może teraz drukujesz za wysoko i warstwy które mają się trzymać stołu (te kilka początkowych) drukowane są gdy blat dociska porysowaną i niepłaską folię? Jak pojawia się szpara to lecą już zwykłe warstwy które nie przylegają do blatu.


Sugerujesz wymienić film FEP?

Wróć do „Drukarki 3D "żywicowe" - UV-LCD, MSLA, DLP, SLA itp.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość