MMU 3

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Igor pisze: 04 wrz 2023, 08:39 Wystarczy do MMU2s wgrać soft od MMu3 i zmienić rułki na ID3. Reszta o nieistotne pierdoły a przeprojektowane części każdy od dawna ma w swoim MMU2s "Działaj w końcu dziadu" Edyszyn.
W mmu3 jest jeszcze układ stabilizujacy napięcie z którym był problem na mmu2. Napięcie spadało tak nisko że elektronika wariowała i mmu się zawieszało. Jest o tym sporo wątków na forum Prusy.
Awatar użytkownika
RevanitaPL
Postów w temacie: 1
Posty: 231
Rejestracja: 04 kwie 2023, 12:42
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bambu Lab P1P
x 129

Re: MMU 3

Post autor: RevanitaPL »

Jeśli chodzi o MMU3, jak to wypada w porównaniu do AMS'a, któryś testował?
2x Bambu Lab P1P
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Ja jeszcze czekam na dostawę. Zastrzegli sobie 4-6 tygodni na dostawę. Z tego co czytałem zmiany są szybsze niż w AMS i opinie o niezawodności są na razie dobre ale nie ma wielu informacji na ten temat jeszcze.
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 634
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

fyme pisze: 04 wrz 2023, 11:38 W mmu3 jest jeszcze układ stabilizujacy napięcie z którym był problem na mmu2. Napięcie spadało tak nisko że elektronika wariowała i mmu się zawieszało. Jest o tym sporo wątków na forum Prusy.
Przyjrzę się i profilaktycznie poprawię zasilanie płytki. Dzięk you.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Jest nawet filmik na YouTube jak to ogarnąć we własnym zakresie w mmu2
https://youtu.be/082QXSv9KYM?si=Mc_YfPbb5QSzk3RL

Kolezce trochę chodzą łapki ale efekt osiąga :D
mkl
Postów w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 03 cze 2018, 16:14
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: X1CC, Photon Mono
x 11

Re: MMU 3

Post autor: mkl »

A jak długo czekasz, bo też myślę o zakupie?
Czy ktoś z kolegów ma w ogóle doświadczenie z MMU? Jakie wrażenia z użytkowania?

pozdr
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 634
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

MMU2 trzeba było straaasznie pilnować. Wiecznie się zacinał, komunikacja przez miganie diodami, bufor filamentu i sposób jego ładowania to była chorość i niezdrowie. Tak jak w mk3 grzebać można (ale bez grzebania działa perfekt) tak MMU wymagało tuningu żeby w ogóle się do czegoś nadawało. Jak na Prusę poziom dopracowania "wczesna alfa". Same wydruki, jeśli już się opanowało maszynę, zmniejszyło rozmiar wieży czyszczącej, opanowało planowanie wydruków kolorowych pospołu z "technicznymi" (zamiast wieży czyszczącej) przydatne. MMU3 czeka na nowy hotend i zaczynam zabawę.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 634
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

fyme pisze: 11 wrz 2023, 12:07 Jest nawet filmik na YouTube jak to ogarnąć we własnym zakresie w mmu2
https://youtu.be/082QXSv9KYM?si=Mc_YfPbb5QSzk3RL
Podobny chciałem osiągnąć taką przetworniczką:
Przechwytywanie.PNG
albo trochę większą z potencjometrem wieloobrotowym.
Polecam ten popularny układzik - używałem go w wielu konstrukcjach.
Kolezce trochę chodzą łapki ale efekt osiąga :D
Mieliśmy na warsztacie gościa który po pierwszym spawaniu elektrodą otuloną dostał ksywę "dyrygent". Nie dało się patrzeć na jego wyczyny dopóki nie wypił klina "na kompensację drgań".
fyme
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

:rotfl: grunt że efekt osiągnięty

@mkl zamówiłem 28 sierpnia. Do dziś mam status "nowe opłacone" gdzie info podczas zamawiania mówiło o oczekiwaniu 4-6 tygodni. Teraz widzę że jest 3-4. I to moje pierwsze mmu. Nie miałem wcześniej styczności w ogóle. Wziąłem z ciekawości bo czasem robię jakieś kolorowe druki, głównie dzieciom do szkoły a stercze nie przy drukarce albo zaglądanie co jakiś czas by filament zmienić jest strasznie upierdliwe. Do tego po cichu liczę że jako bonus będę mógł stosować podpory z innego materiału jak pla do petg i odwrotnie.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

W mmu2 można też wymienić te dwie diody wejściowe na lepsze jakościowo i tez działa, gdy nie ma aż takiego spadku napięcia.
Przynajmniej w clonie:P
Choć ja trafiłem na działającego clona jakimś cudem, może chińczyk poprawił oryginał :P
fyme
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”