MMU 3

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Tak naprawdę MMU2 niczym nie rożni sie z 3, prócz właśnie tym stabilizatorkiem.
Sama obudowa mmu3 została poprawiona aby zapobiegać zacinaniu się filamentu o nieprofilowane plastiki, można to tez w 2 rozwiązać zmieniając na plastiki zaprojektowane przez użytkowników, tak naprawdę sama Prusa powiedziała ze zmiany są wprowadzone przez użytkowników a oni je tylko skleili w 3.
Sam bęben to już mam wrażenie takie naciąganie- zróbmy coś co będzie potrzebowało nietypowej czesci.
Używam wersji 2 i to działało i działa, trzeba tylko było porzeźbić wiertłem aby nie było krawędzi gdzie filament sie zaczepiał. Lub zmienić na customowe plastiki- nie chciało mi sie:P
Tak naprawdę 90% moich problemów z mmu skończyło się gdy ustawiłem chłodzenie przy zmianie na 5x i zmniejszenie docisku radełka w ekstruderze, co powodowało że ciepły plastik spłaszczało i potrafił się gdzieś zaczepić.
Po tych minimalnych zmianach śmiga, a teraz z nowym firmware o wiele lepiej plus, ze wyłącza mmu, jak nie używa a nie ssie prund cały czas, jak drukarka włączona.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
mkl
Postów w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 03 cze 2018, 16:14
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: X1CC, Photon Mono
x 11

Re: MMU 3

Post autor: mkl »

Dzięki, że podzieliliście się opiniami. Od dawna się waham, czy dokupić - jeszcze od czasu MMU2. Chyba się skuszę, bo milenie zmianami kolorów ręcznie też mnie męczy - już za leniwy jestem.
mkl
Postów w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 03 cze 2018, 16:14
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: X1CC, Photon Mono
x 11

Re: MMU 3

Post autor: mkl »

Kopytko pisze: 14 wrz 2023, 13:08 Tak naprawdę MMU2 niczym nie rożni sie z 3, prócz właśnie tym stabilizatorkiem.
..............
Po tych minimalnych zmianach śmiga, a teraz z nowym firmware o wiele lepiej plus, ze wyłącza mmu, jak nie używa a nie ssie prund cały czas, jak drukarka włączona.
@Kopytko możesz wrzucić jakieś swoje wydruki w multikolorze zrobione właśnie z MMU? Przejrzałem ostatnie Twoje wrzutki w "naszych wydrukach". ale nic nie znalazłem. Chyba, że ten bolid czerwono-czarny?
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Bolid to full 1kolor. Poszukam czegos co moge wrzucic bo glownie to jakies breloki i loga drukuje. Jakos nie mialem nigdy weny do zabawek;p
Teoche pierdolek sie powinno znalezc. Jak wroce do domu to postaram sie nie zapomniec.
fyme
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Też bym chętnie pooglądał :)
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Na wstępie proszę bez oszczerstw o jakieś reklamy itp, ja po prostu takie rzeczy sobie gdzieś drukuje i to rozdajemy na zawodach.
Ale nie mam co innego do pokazania, bo jedynie co multi z pierdół drukuje to cos czasem dla córki, która też w szkole to rozdaje, został jakiś lizard widzę, częściowo uszkodzony bo się zawinął zielony kolor na szpuli, nie mam bufora i szpule wiszą luzem nad drukarka, teraz już wyżej i się nie plącze:)
Tak naprawde MMU służy do zmiany rolek miedzy materiałami i podstawowo zmienianymi kolorami, abym nie musiał co chwile rolkami rotować, wybieram w slicerze profil MMU single i przy starcie klikam , którą rolke ma uzyć, to najwygodniejsza opcja.
Załączniki
20230915_075534.jpg
20230915_075722.jpg
20230915_075801.jpg
20230915_075843.jpg
20230915_075903.jpg
fyme, morf, Andrzej_W, Abys, dziobu
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 634
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

mkl pisze: 14 wrz 2023, 14:29 Dzięki, że podzieliliście się opiniami. Od dawna się waham, czy dokupić - jeszcze od czasu MMU2. Chyba się skuszę, bo milenie zmianami kolorów ręcznie też mnie męczy - już za leniwy jestem.
Kup MMU2s u majfrenda, dodaj przetworniczkę/stabilizatorek i zrób upgrade. Koszt imprezy 500 zł i robota.
Kopytko
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Ja bym poczekał co Bambus wypuści 20tego, bo podejrzewam że będzie to coś uniwersalnego do wszystkich drukarek:P
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Kopytko pisze: 15 wrz 2023, 08:04 ... nie mam bufora i szpule wiszą luzem nad drukarką...
Dzięki za info. Jak mi się zrobi ciasno w obudowie to i ja tak podłącze szpule do mmu. Myślałem że bufor to must have ale jeśli nie to sporo upraszcza :D
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Taka dokladnie teraz mam odległość i jest wystarczajaca, widac tez jak mniej wiecej po wycofaniu uklada sie drut.
Załączniki
20230915_084850.jpg
fyme, Abys
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”