MMU 3

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
mkl
Postów w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 03 cze 2018, 16:14
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: X1CC, Photon Mono
x 11

Re: MMU 3

Post autor: mkl »

@Kopytko dzięki za zdjęcia i info. Działam.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

@Kopytko Dzięki. To u mnie jest zdecydowanie mniej miejsca niestety. Będzie więc bufor. Jak już kupiłem plany i wydrukowałem to niech sobie będzie :)
Kopytko
Awatar użytkownika
Abys
Drukarz
Postów w temacie: 1
Posty: 818
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 SKR1.4T,..
x 374

Re: MMU 3

Post autor: Abys »

Kopytko pisze: 15 wrz 2023, 08:16 Ja bym poczekał co Bambus wypuści 20tego, bo podejrzewam że będzie to coś uniwersalnego do wszystkich drukarek:P
Wątpię, oni to raczej budują zamknięty ekosystem jak apple/iphone i raczej nie chcą czegoś co będzie działać u konkurencji bo może źle działać albo nie działać tak dobrze i zepsuje im to opinie o tym produkcie.
Aczkolwiek mogę się mylić, może coś od siebie dadzą i każdy na tym skorzysta tak jak to powinno działać open source.
Skorzystali z innych pomysłów, ale niech też dadzą coś od siebie nie zamkniętego i nie opatentowanego na wyłączność.
Na swoim blogu mówili o tym, że mają na uwadze to że powinni też dawać pomysły i iść trochę w open source a nie zamykać się i patentować wszystko bo sami skorzystali z takich projektów.
Jak wyjdzie to się okaże po 20, ale podejrzewam drukarkę A1 bo była ona zarejestrowana i będzie to bedslinger.

Ps. Ładne wydruki, widać że jedynie ten bufor albo wiszące szpule mogą coś napsuć.
A jak to wyglądało z awaryjnością? Ile podejść? Czy jak się raz ustawiło to puść i zapomnij?
Ender 3 SKR 1.4 Turbo / MKS Gen L V1, Bambu Lab P1P
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Na początku to był dramat, myślałem ,że to ustrojstwo młotkiem rozwalę, ale jak ochłonąłem i pozmieniałem co nieco, poprzyglądałem sie jak to działa, gdzie mogą być problemy to już z górki.
Dodatkowo ja często nie zmieniałem profilu mmu multi i tylko w slicerze wybierałem ,ze np. cały element ma być z koloru np. nr 3, i to działało różnie, czasami na samym początku drukarka kazała wyładować stary filament, choć go nie było. Jak startowała to zostawiał wielkiego bloba.
Po aktualizacji do nowego firmware zaczęło się tak dziać co puszczenie wydruku- przedrukowałem uchwyty czujników, zmieniałem czujniki- myśląc, że to one jakieś zakłócenia wprowadzają. Ale to była moja wina, drukując z jednego koloru trzeba wybrać po prostu profil Single i przy starcie druku wybrać z panelu, który filament.
I to już działa niezawodnie na 100%.
Początki z tym zaklejaniem filamentem zacinaniem tez były ciężkie, ale teraz to już działa, puść i zapomnij. Tyle ze ja nie robię jakiś mega skomplikowanych tych wydruków , typu po kilka dni, więc nie wypowiem się w związku z takimi drukami, ale wydaje mi się ,że nie powinno się nic stać, co najwyżej to samo co w singlu z tak długimi wydrukami.
Tak wiec wg mnie po dopracowaniu to działa, nie ma jeszcze złożonych plastików z MMU3 ( leżą wydrukowane) bo moja 2 po szlifach też na razie działa i mi się po prostu nie chce przebudowywać :P
Abys, Pjoter, fyme, PrzemoS
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Prusa testowała moją cierpliwość przeciągając wysyłkę mmu aż zrezygnowałem. W to miejsce miał być bambulab a1 ale zanim kaska od Prusy wróciła to się wyprzedał i znów trzeba czekać :shock2:
To kupiłem mmu2s za trochę ponad połowę ceny mmu3 i przezbroiłem na mmu3. Może będzie działać :D
Nie mam dodatkowej płytki pd-board ale mam przetwornice LM2596 i nie zawaham się jej użyć jak zostanę do tego zmuszony :DD nie mam również stalowej kulki która przyciąga magnes oraz samego magnesu ale to sobie powoli ogarnę. Nie mam nawet metalowej flanszy tylko drukowany zamiennik. Więc co się może nie udać :problem: :rotfl:
Załączniki
IMG20231007101022.jpg
IMG20231007190834.jpg
Andrzej_W, Kopytko
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Gdzie znalazłeś ten model płytki z napisem? Czy sam mazałeś?
To będzie działać tak samo jak mmu3 :)
Czyli nie inwestując niepotrzebnie, masz to co chciałeś mieć:)
PS. Mosiezną tulejke mozesz wyciagnac nagrzewajac śrube palnikiem, wkręcając ją i wyciągniesz sobie wkładkę, później podobnie wprasować na miejsce:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Płytkę znalazłem na printables. O tutaj
https://www.printables.com/pl/model/583 ... abel-plate
I mam nadzieję że będzie działać jak powinno ;)

A temat mosiężnej wkładki załatwiłem inaczej. O tak
Załączniki
IMG20231007201513.jpg
IMG20231007201507.jpg
Kopytko
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 13
Posty: 3311
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1659

Re: MMU 3

Post autor: morf »

Daj znać jak się sprawuje, mam mmu2s na podobną przeróbkę.
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Postów w temacie: 33
Posty: 3464
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 574

Re: MMU 3

Post autor: Kopytko »

Ja powiem ,że używam tej poniżej i tez działa znakomicie:)
https://www.printables.com/pl/model/627 ... 4-m10-ptfe
fyme
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea: UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 455
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 584

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Dam znać. A jak moja wersja zawiedzie to druknę tą. Mam zapas zlaczek m10 więc szybko przezbroję ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”