Chłodzenie w Prusakach nie jest najlepsze ale zawsze są lepsze nawiewy które wystarczy wydrukowac i zasilać oryginalnym wiatrakiem. W Mk3 też miałem problem z obwisami na PETG. Ale zaznaczę że dyszę 0.4 i drukowanie z prędkością mniejszą niż max wydajność ekstrudera z Volcano, porzucilem dawno temu.
MK3 ->> Upgrade do MK4
- Igor
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 357
- Kontakt:
Re: MK3 ->> Upgrade do MK4
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Trzeba trochę innego podejścia do druku. Dla przykładu druk z Prusamentu. Warstwa 0,15, cztery obrysy i wypełnienie 20 %. Ten sam g-code i druk jednego detalu po drugim. Jedyna zmiana to ręcznie zbiłem temperaturę druku od drugiej warstwy z standardowych 90 stopni (ustawienia dla Prusamentu) do 80. Już widać różnicę. Nie jest jeszcze idealnie ale już akceptowalnie a to tylko obniżenie temperatury stołu.EG-SPOON pisze: ↑09 lip 2024, 21:14 Mam pytanie do posiadaczy MK3.5. Nie pogorszyła wam się jakość druku na zwisach po aktualizacji MK3S do MK3.5 ?
Na MK3S nie miałem żadnego problemu, a na MK3.5 zauważyłem podwijanie wydruku właśnie na zwisach, ale od tyłu drukarki.
Drukuje przeważnie z PETG i nigdy wczesniej nie miałem z tym problemu,
Myślę że to ma związek z tym kontrolowaniem wentylatorów. Odkąd ma te aktualizacje, już kilka razy miałem komunikat o awarii wentylatora wydruku. Zmieniłem wentylator na nowy oryginał Prusy i tak kilka razy ten błąd się pojawił. Wentylator wisi dosłownie na włosku, by nie zniekształciło obudowy. Moim zdaniem wentylator jest spowalniany przez sterowanie.
Testuje teraz różne ustawienia, zwiększenie obrotów, mniejsze prędkości na zwisach. Trochę to pomaga, ale zwiekszenie nadmuchu na PETG to chyba niezbyt dobry pomysł.
Ciekaw jestem Waszych opini na ten temat.
EG-SPOON
Na to już wpadłem, również Prusament PETG. Ustawiłem na stałe temperaturę stołu na 80 i jest dużo lepiej, ale jeszcze nie do końca. Testuję teraz dynamiczne prędkości na zwisach i dynamicznie ustawienia nadmuchu na zwisach. Jest dużo lepiej, ale jeszcze mi jedną stronę podwija. Szukam przy okazji dobry nadmuch do extrudera.
Coś takiego znalazłem. https://www.thingiverse.com/thing:4056642
Druknę i założę z ciekawości. Jest też wersja pod ekstruder Prusy. https://www.thingiverse.com/thing:4462801
Druknę i założę z ciekawości. Jest też wersja pod ekstruder Prusy. https://www.thingiverse.com/thing:4462801
EG-SPOON
Jestem ciekaw efektów. Ja narazie drukuję na standartowym extruderze prusy, chcę ładnie wydrukować wszystkie plastiki do ramy Bear, a poźniej przesiadka na Bondtecha.
Chyba problem rozwiązany. Tak się przypadkowo złożyło, że po aktualizacji drukarka wylądowała w nowej szafce. Wcześniej była w szafce Rack, która nie jest zbyt szczelna. Nowa jest dużo bardziej szczelna. Wydrukowałem ten sam element na drukarce postawionej na komodzie i różnica jest ogromna. Drukuje tak, jak ma być. Próbowałem też drukować przy otwartych drzwiach, ale nadal jest problem z tyłem. Teraz mam dylemat, bo drukuję przeważnie z PETG, szafkę przygotowywałem pod MMU3 i nie wiem co mam robić, czy wycinać otwory wentylacyjne w szafce. Z tego co widziałem, Fyme też ma szczelne szafki. Jak sobie radzicie w takich przypadkach ?
U mnie szczelnie bo szafka wciśnięta między 3 ściany. Z tego powodu nie ma u mnie szans na dodatkową wentylację. Założyłem więc set 2 turbin i tak sobie testuje czy mi druków ze stołu nie zwiewa 

EG-SPOON
No i jak sprawują się te turbiny ? Czy wywala błąd testu wentylatora po uruchomieniu z dwoma turbinami ?
Działają jak złoto. Nic złego się nie dzieje. Druk idzie normalnie tylko hałas wzrósł 
Żadnych błędów podczas startu czy druku.

Żadnych błędów podczas startu czy druku.
EG-SPOON