Prusa CORE One

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
artur_n
Postów w temacie: 6
Drukarka: Prusa MK4S, P1S AMS
x 191

Re: Prusa CORE One

Post autor: artur_n »

Oho gówno burza rozpoczęta!
Mam P1S z AMS i MK4 i z pełną odpowiedzialnością twierdzę że PRUSA DEKLASUJE BAMBUSA,
Między innymi:

-jakością
-suportem
-niezawodnością
-społeczeństwem
-możliwością upgrade
-otwartym źródłem

i wiele innych które mi na teraz nie przychodzą do głowy.

Więc 3-2-1....

Zaczynamy xD
fyme, morf, WillingMagic, Rozarh
Awatar użytkownika
obrms
Postów w temacie: 1
Drukarka: Crapality K1C, KP3S
x 145

Post autor: obrms »

dale pisze: 19 lis 2024, 15:34
artur_n pisze: 19 lis 2024, 14:46 Gonią bambusa tą drukarką.
Nie sądzę by bambus był konkurencją dla Prusy. Jak na razie Prusa jest marką sprawdzoną i dającą największą gwarancję jakości i niezawodności w swojej cenie, zaś bambus - kolejną supernową która się pojawia i za chwilę jej modele odejdą w zapomnienie z rynku...
Z fanbojami prusy jak jaj z fanbojami apple. Próbują wyprzeć fakt, że rynek poszedł lata świetlne do przodu i ich ekosystem od kilku lat trąci myszką :D
matikyle, morf, baernie, carving85
Awatar użytkownika
artur_n
x 191

obrms pisze: 19 lis 2024, 15:41
dale pisze: 19 lis 2024, 15:34
artur_n pisze: 19 lis 2024, 14:46 Gonią bambusa tą drukarką.
Nie sądzę by bambus był konkurencją dla Prusy. Jak na razie Prusa jest marką sprawdzoną i dającą największą gwarancję jakości i niezawodności w swojej cenie, zaś bambus - kolejną supernową która się pojawia i za chwilę jej modele odejdą w zapomnienie z rynku...
Z fanbojami prusy jak jaj z fanbojami apple. Próbują wyprzeć fakt, że rynek poszedł lata świetlne do przodu i ich ekosystem od kilku lat trąci myszką :D
Jestem jednym i drugim... Chcemy się spróbować na argumenty? :D :rotfl2:
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 8
Drukarka: Prusa MK3s+
x 654

Post autor: fyme »

Jako fanboy chętnie bym się zaopiekował nową Prusą 😁
artur_n, WillingMagic, Rozarh, artusiek
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 2
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 582

Post autor: majek »

Wielkością pola roboczego, to Prusa niestety nie imponuje, pewnie nie chcą wchodzić w drogę XL, ale niestety tu na liczby przegrywają z bambusem. Żadna filozofia zrobić drukarkę trochę wyższą. To już delty miały te proporcje wyciągnięte maksymalnie, bo to prawie nic nie kosztowało. A przynajmniej z mojego doświadczenia, to pełną wysokość wykorzystywałem w 1% wydruków. Ciężko też pobić 'okrągłe' wymiary 256x256x256, które są przy okazji fajnym mrugnięciem do geeków.

Podoba mi się, że w końcu ktoś myśli o kompaktowości konstrukcji, chociaż wymiary nadal przewyższają moją konstrukcję ;)
Świetny pomysł z wcięciami na szpule i akcesoria, żeby zagospodarować przestrzeń pod prowadnicami. Widać, że to nie tylko 'tak im wyszło', ale ktoś nad tym rzeczywiście siedział.

Kit do upgrade z MK4 może się zdawać bezsensowny, ale podkreśla ich ścieżkę wsparcia, która jest jedną z ich najmocniejszych stron.

Materiał promocyjny też w końcu dobrze przygotowany i pokazuje prawdziwe plusy, bo jak pamiętam, to przy MK4, to były bardziej 'macie nowszą wersję, ale nie bardzo wiemy w czym ona jest lepsza' :D

Ogólnie mi się podoba, mimo że i tak bym jej nie kupił :)
WillingMagic
matikyle
Drukarka: 2xRR, BL A1 mini AMS
x 32

Post autor: matikyle »

Jest to krok dobrą stronę. Jeśli UE będzie szło na wojnę handlową z Chinami to może cena będzie konkurencyjna na tle reszty. Pytanie tylko czy na prusamenty też są takie bulk zniżki jak na filamenty bambu, bo imo jest to też duży czynnik podbijający jego popularność.
WillingMagic
Awatar użytkownika
Darkman
Drukarka: Prusa i3 MK3S+ MMU3
x 41

Post autor: Darkman »

Jprd, dopiero co Mk4S zakupiwszy... :facepalm:
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 477

Post autor: Jarewa »

Skoro jest core one to chyba myślą juz nad core duo albo idex :D
Awatar użytkownika
artur_n
x 191

Jarewa pisze: 19 lis 2024, 18:22 Skoro jest core one to chyba myślą juz nad core duo albo idex :D
Skoro jest P1S to może myślą już nad P2S albo P5B. No tak... :D :rotfl:
Awatar użytkownika
arek
x 67

Post autor: arek »

Mnie to dziwi, że nadal się pchają w MCU STM32 z 2013r na najbliższe X lat (taki MCU jest w MK4, XL i wygląda na to, że w tym też) gdzie sami wiedzą, że już mieli problemy bo się nie wyrabiało i musieli cudować [1]. Tzn wiadomo dlaczego tak - za dużo zainwestowali w firmware no ale już to boli. Kamery np nigdy nie będzie - chyba, że osobne urządzenie.

1. chodzi o obsługę thumbnaili - nie wyrabiało i dlatego wprowadzili format QOI - https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmwa ... tag/v5.1.0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”