Prusa CORE One

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
arek
Postów w temacie: 2
x 67

Re: Prusa CORE One

Post autor: arek »

W wielu krajach prawo jest takie, że nie może być to podstawą unieważnienia gwarancji więc łaski wielkiej nie zrobili.
Awatar użytkownika
cyfron
Postów w temacie: 3
Drukarka: na razie 7 sztuk :)
x 435

Post autor: cyfron »

Nie wiem czy już było ale cena zestawu do samodzielnego montażu wygląda już całkiem atrakcyjnie:
https://www.prusa3d.com/pl/produkt/prus ... one-kit-2/

nie jestem fanbojem Prusa i nigdy nie miałem oryginalnej Prusy ale... kto wie. 4,5k za drukarkę z aktywnie grzaną komorą, z porządną gwarancją - myślę, że mogę się skusić - pod warunkiem, że utrzymają cenę do kwietnia, bo wtedy ma ruszyć sprzedaż tych zestawów.

Pytanie dla osób w temacie:
Prusa Core przyjmuje dowolne filamenty, czy tylko czeskie z jedynej słusznej firmy?
Awatar użytkownika
Pjoter
Drukarz
Postów w temacie: 2
Drukarka: HEVO, MK3S
x 906

Post autor: Pjoter »

1. Tam jednak nie jest aktywnie grzana komora. Masz grzanie stołem + mozliwosc wentylowania by obniżyć temp komory np dla pla
2. Prusa przyjmie wszystkie filamenty. Ofc abrazyjne wymagają innej dyszy
WillingMagic
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
cyfron
Postów w temacie: 3
Drukarka: na razie 7 sztuk :)
x 435

Post autor: cyfron »

Ad. 1 - ooo faktycznie. Mimo wszystko cena 4,5k jest niezła.

do kwietnia powinno już przybyć użytkowników tej drukarki, co da trochę szerszy pogląd na jakość tego modelu. :)
Awatar użytkownika
artusiek
Postów w temacie: 1
Drukarka: PrusMK3s,Bambulab X1
x 55

Post autor: artusiek »

Kurde ... tylko co zrobić z sprzętem ... mama MK3S+ i nadal działa , Bamulab X1C - niestety tez działa , a do tego stoi już 15 x przerabiane Hevo ... a tu Prusa One .... Świństwo zdobili ...
velkhor
Artusiek
Prusa MK3s ; Bambu X1 , Hevo ( prawie działa :thumbdown: )
cieplok
Postów w temacie: 5
x 60

Post autor: cieplok »

artusiek pisze: 28 lis 2024, 15:58 Kurde ... tylko co zrobić z sprzętem ... mama MK3S+ i nadal działa , Bamulab X1C - niestety tez działa , a do tego stoi już 15 x przerabiane Hevo ... a tu Prusa One .... Świństwo zdobili ...
Proste, mozesz wydac 2990zł na upgrade kit z MK3S+ do MK4S, a potem 2099zł na upgrade do CORE One :) Drukarek nie przybywa a Ty, wszyscy zadowoleni
artusiek, panWiadr0, velkhor
velkhor
Postów w temacie: 1
x 89

Post autor: velkhor »

cieplok pisze: 28 lis 2024, 20:01 Proste, mozesz wydac 2990zł na upgrade kit z MK3S+ do MK4S, a potem 2099zł na upgrade do CORE One :) Drukarek nie przybywa a Ty, wszyscy zadowoleni
Wyjdzie tylko 200 drożej niż gotowa skręcona CORE One, ale za to ile będziesz miał frajdy ze skręcania i wrzucania po kolei upgrade'ow... bezcenne :DD
uczesie
Postów w temacie: 5
x 3

Post autor: uczesie »

Głupie pytanie - czy nie można po prostu zrobić upgarde/kita do grzanej komory? :) Zdaje sobie sprawę, że gwarancja, bla bla bla itp
Jednak jakby nie patrzeć - kamera termowizyjna+ grzałeczka w połączeniu z małą "niezagospodarowaną" przestrzenią i aktywną regulacją temperatury wentylatorami powinna sporo zdziałać. Jeśli mają jak wspominają "open source code" z prawdziwego zdarzenia, które na minimum ingerencji pozwoli to raczej szybko powinien taki mod się pojawić a Prusa szybko podłapać....
2 kwestia - do jakich wydruków rzeczywiście potrzebna jest grzana komora? Nie mam w tym doświadczenia, nadal siedzę nad enderem 5 pro w stocku, zaczynam się rozglądać za czymś, co nie zostawi mnie "na lodzie" po 3 latach od zakupu z martwą platformą.....
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 4
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1809

Post autor: morf »

Nie wiem skąd ten wysyp zapytań o grzana komorę :unknown:

Często wystarczy po prostu włączyć stół na kwadrans przed wydrukiem...
dziobu
Done is better than perfect.
pma_
Postów w temacie: 4
x 55

Post autor: pma_ »

Bo nowe drukarki mają więc też na pewno się przyda, tak jak zamknięta drukarka do drukowania wyłacznie PLA :)
velkhor, cyfron
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”